Prima pagină » Actualitate » Comisarii ANPC au descoperit tone de peste cu metale grele, în magazinele din România

Comisarii ANPC au descoperit tone de peste cu metale grele, în magazinele din România

04 aug. 2022, 11:16,
BZI.ro, în Actualitate

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au reluat controalele în România. Inspectorii au făcut descoperiri de-a dreptul șocante, și anume pește cu metale grele în magazine. Oamenii legii au găsit mai multe tone de fructe de mare aduse din Vietnam care aveau o concentraţie mai mare de Cadmiu decât valorile adminse.

Pe lângă Cadmiu, s-au descoperit Arsenic, Mercur și Plumb. Toate aceste substanțe, într-o cantitate mare atacă rinichii.

Amenzii uriașe, date de ANPC după ce comisarii au descoperit pește cu metale grele

În perioada 26 – 28 iulie, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi care s-au ridicat la valoarea de 35.000 de lei unor importatori şi distribuitori de peşte şi produse de pescuit din Bucureşti şi Ilfov. Au fost descoperite enorm de multe nereguli în urma controalelor.

„Acest lucru ar trebui să mobilizeze și alte autorități, pentru a demara ridicări încă de la frontieră. Este păcat să găsim aceste mărfuri în depozitele marilor operatori comerciali, puse la dispoziția consumatorilor, în condițiile în care anumite zone, cu alarmă în acest sens, ar fi putut fi verificate încă de la momentul importului”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma verificărilor, au mai fost aplicate şi două avertismente şi s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul uman a unei cantităţi de 1.300 kg peşte şi produse de pescărie şi oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor constatate, pentru 6 unităţi de depozitare congelare/refrigerare, 2 utilaje tehnologice, o zonă de producţie pentru produse din pescuit şi un raion de vânzare a peştelui proaspăt şi a produselor de pescărie.

Astfel, operatorii economici controlaţi au fost: Bistromar la timonă SRL, Millenium Group SRL, Eurocooling SRL, Metro Pallady, Ocean Fish SRL, Metro Logistics / Yussen, Ind Lacto Mureş SRL, Omnia Gusti SRL şi Groenlanda SRL.

Inspectorii ANPC au prelevat probe pentru a stabili gradul de prospețime al peștelui

În urma controalelor, comisarii ANPC au prelevat probe pentru a stabili gradul de prospeţime al peştelui şi a produselor de pescărie. De asemenea, probele vizează și descoperirea limitelor maxime admise pentru metale grele şi contaminanţi conţinute de acestea.

În altă ordine de idei, potrivit rapoartelor de laborator, un lot de 2 tone de ton roşu, având originea din Vietnam, a fost descoperit neconform. Peștele și produsele din pește au înregistrat depăşiri ale valorilor maxime admise pentru Cadmiu, fiind dispusă măsura de oprire definitivă de la comercializare şi dirijarea către neutralizare a acestor produse.

Specialiștii susțin că toxicitatea Cadmiului se aseamănă cu a celorlalte metale grele prin faptul că atacă rinichiul.

În comunicatul remis de autorități au fost menționate principalele deficienţele constatate în timpul controalelor, printre care: lipsa documentelor de provenienţă a mărfii, utilizarea unor echipamente tehnologice cu deficienţe, comercializarea unor produse cu durabilitatea minimă depăşită, comercializarea de peşte şi produse de pescărie congelate cu aglomerări mari de gheaţă, utilizarea unor spaţii de depozitare cu acumulări de gheaţă în zone murale şi a agregatelor de frig, utilizarea unor agregate de frig cu acumulări de impurităţi, depozitarea în spaţii improprii a produselor alimentare, utilizarea unor spaţii de congelare cu aflux de marfă peste capacitatea de depozitare a spaţiului, existenţa unor zone murale deteriorate, cu material lipsă, neigienizate, existenţa unor zone murale cu igrasie în strat gros, existenţa unui paviment cu zone deteriorate, cu găuri, acumulări de praf şi alte impurităţi, existenţa unor rigole/sifoane de scurgere a apei, neigienizate, cu acumulări de impurităţi macroscopice, existenţa unor acumulări de apă pe pavimente.

Astfel, în urma controalelor comisarii ANPC au găsit tone de pește cu materiale grele. Mai multe unități au fost închise, iar marfa confiscată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *