Prima pagină » Stiri si curiozitati » Comfort sau confort. Cum se scrie corect și de ce? 

Comfort sau confort. Cum se scrie corect și de ce? 

08 mai 2024, 15:25, 1 ,
în Stiri si curiozitati

Comfort sau confort? Te întrebi care este varianta corectă? În limba română, doar o singură variantă este corectă iar aceasta este „confort” 

În limba română, varianta corectă este „confort” și provine din limba franceză. Cu toate acestea, singura diferență dintre confort și comfort este doar consoana „m” și „n”, de multe ori s-ar putea să le încurcăm și astfel să ducă la pronunții greșite. Varianta corectă între confort sau comfort este confort. 

Comfort sau confort – cum se scrie corect și de ce?  

Apropierea consoanelor sonore „n” și „m” de o consoană surdă cum este „f” poate duce de cele mai multe ori la pronunții greșite. În acest caz, și cuvântul confort. 

 Un alt motiv pentru care se poate confunda cuvântul și cum se scrie acesta corect este faptul că mai există varianta „comfort” care provine din engleză. Deși se poate și din cauza felului în care am utilizat cuvântul sau cum s-ar auzi „corect” atunci când îl pronunțăm, astfel tendința este cea de a scrie comfort, cu „m”. Totuși, varianta acceptată de DOOM și de DEX este doar cea cu „n”. 

Potrivit Dex sau Dicționarul Explicativ al Limbii Române pluralul substantivului neutru „confort” este „conforturi”, iar definiția lui este: totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică. 

De asemenea, zona de confort mai este folosită și pentru a denumi o metodă care funcționează dar care necesită puțin efort, cu rezultate lamentabile. Exemplu: „Dacă o să rămâi în zona de confort nu vei putea evolua niciodată”. 

 Originea cuvântului confort 

Cuvântul confort este originar din limba latină, de la cuvântul „confortare” ce avea sensul de a întări sau susține. Acesta a fost preluat de limba franceză și folosit predominant în context militar însemnând susținerea morală și psihologică a trupelor ce erau în război. Se folosește mai ales în sensul de moral sau „psihicul soldatului trebuie susținut”. Ulterior, câteva secole mai târziu, definiția cuvântului a evoluat având sensul pentru a descrie o stare de bine, siguranță, dar și satisfacție. Cu toate că sensul militar încă s-a păstrat. Astfel că în secolul al XIX-lea a fost preluat și de limba română prin procesul de „franțuzire” a limbii române, ce a apărut ca o modă a burgheziei și a boierimii românești. 

 În engleză „comfort” a avut în mare parte aceiași origine, dar și evoluție diferită fiind că limba engleză este o limbă de proveniență germanică astfel nu a putut neapărat să păstreze consoana „n” lângă „f”, astfel adaptându-se și schimbându-l în „m” pentru a fi mai ușor de înțeles pentru limba engleză. 

Se mai poate face eroare și din cauza expresiei „a ieși din zona de confort” care provine din expresia engleză „comfort zone”. Această expresie se referă la o situație în care te poți simți în siguranță și să fii tu însuți. Exemplu: „Această plimbare la mare i-a ajutat pe elevi să îi scoată din zona lor de confort”. 

Confort sau comfort cum este corect:? În limba română varianta corectă este confort, acest cuvânt provine din franceză și a ajuns la noi în secolul al XIX-lea, el și păstrându-și aceiași formă până astăzi. 

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
Florin Salam răsuflă ușurat. A scăpat de mari probleme
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Prinţesa Charlotte a sfidat protocolul regal în public! Toţi se aşteptau de la Kate să ia măsuri, însă Prinţesa de Wales a susţinut-o
Dailybusiness.ro
Andreea Bostănică a primit un cadou de lux de 300.000 de euro. Influenceriţa are doar 20 de ani FOTO
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii
  • „Astfel că în secolul al XIX-lea a fost preluat și de limba română prin procesul de „franțuzire” a limbii române, ce a apărut ca o modă a burgheziei și a boierimii românești.”
    Lăsați, că acum e moda prosternării inculților și servililor, prin procesul de „americanizare” a limbii române!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025