Prima pagină » Economic Local » Comercianții din piețele din Iași se plâng că li se strică marfa pe tarabe! Recolta din acest an este bogată, însă clienții nu mai vor produse proaspete!

Comercianții din piețele din Iași se plâng că li se strică marfa pe tarabe! Recolta din acest an este bogată, însă clienții nu mai vor produse proaspete!

14 iul. 2021, 02:00,
Geanina Bălănici în Economic Local

Comercianții din piețele din Iași riscă să rămână cu marfa nevândută, deoarece clienții refuză să mai cumpere legume și fructe proaspete și preferă să le achiziționeze din supermarketuri. Producătorii din piețe spun că vând produsele la prețuri mai mici, dar, chiar și așa, nu au suficienți clienți

Comercianții din piețele din Iași sunt nemulțumiți că a scăzut numărul clienților și se tem că vor rămâne cu marfa nevândută. Chiar dacă au redus prețurile la legume și fructe, nu au suficienți clienți pentru a vinde toată producția.

„E prea multă marfă, iar clienți sunt foarte puțini. Costurile din piață se schimbă în funcție de marfa care mai rămâne. Le dau și cu un preț mai mic, doar ca să scap de marfă, ca să nu mă mai duc cu ea înapoi acasă”, susține unul dintre comercianții din piața Alexandru cel Bun.

Aceștia riscă să plece cu marfa înapoi acasă, deoarece prea puțini clienți se mai apropie de produsele lor proaspete, abia așezate pe tarabe. Nu prețurile ar fi problema, ci lipsa interesului cumpărătorilor. Comercianții susțin că ieșenii preferă să plimbe coșul de cumpărături prin supermarket, în loc să meargă cu sacoșa prin aer liber, în piețe.

„Nu mai vor să cumpere de la noi pentru că preferă să meargă la supermarket, să poată alege produsele. Nu mai au obiceiul să meargă la piață. åsta e adevărul”, spune un alt comerciant din Piața Alexandru cel Bun care vinde legume și fructe proaspete de aproximativ patru ani.

Comercianții din piețele din Iași susțin că a scăzut numărul clienților care cumpără legume și fructe proaspete

Comparativ cu vara anului trecut, când de la primele ore ale dimineții piața era plină de clienți, în acest an aceștia lipsesc cu desăvârșire. În anul 2020, abia îți puteai face loc printre sutele de clienți care veneau și plecau cu sacoșele pline de legume și fructe proaspete. Acum, clienții vin în piață doar pentru două-trei roșii. Vânzările au scăzut, iar vânzătorii rămân cu multă marfă pe care uneori o comercializează a doua zi sau, în cel mai rău caz, o aruncă.

„Noi aruncăm tot ce rămâne pentru că se strică. Nu mai cumpără nimeni o roșie stricată. De asta am scăzut prețul, la 3-4 lei kilogramul, la roșii, și la castraveți, 2 lei kilogramul”, mai spune un comerciant din Piața Nicolina, care vine zilnic din comuna Horlești. Un alt producător din Târgu Frumos spune că vinde roșii nestropite, bio.

„După-amiază, când rămân legumele nevândute, le dau și cu un leu sau doi, numai ca să scap de ele. Am roșii «ghindă» sau «gogonele», roșii «Marița», care pe timpuri se numeau «inima boului»”, susține producătorul din Târgu Frumos.

Legumicultorii din Iași spun că prețurile sunt la fel cu cele de anul trecut, pentru că și cheltuielile sunt mari

Producătorii susțin că producția din acest an la legume este una bună pentru cei care le cultivă în solarii. Ieșenii care au cultivat legume în câmp au pierdut o parte din producție din cauza manei, o boală care face ravagii în fermele legumicole. Producătorii mai spun că unii clienți așteaptă ca prețurile să scadă când nu mai este sezonul legumelor sau fructelor și negociază orice leu.

„Prețurile sunt decente, nu sunt mici, dar nici foarte ridicate, căci trebuie să ne întreținem. Clienții vor să scoată un preț cât mai bun și ori negociază orice leu, ori mai așteaptă să scadă prețurile. Întrucât anul acesta piața legumelor din Iași este foarte scumpă, tot mai mulți așteaptă ca, spre finalul sezonului, prețurile să mai scadă. Cheltuielile sunt mari, trebuie plătite mâna de lucru, transportul, mâncarea”, mai spune producătorul din Târgu Frumos.

Piețele din Iași nu au mai fost renovate de ani de zile, astfel că multe dintre acestea au devenit insalubre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *