Prima pagină » Economic Local » Comercianții din piețe au ridicat prețul la murături. Castraveții și varza, cele mai căutate de Crăciun. „PSD-ul m-a făcut să le scumpesc”

Comercianții din piețe au ridicat prețul la murături. Castraveții și varza, cele mai căutate de Crăciun. „PSD-ul m-a făcut să le scumpesc”

11 dec. 2024, 02:00, 4 ,
Paula IANUȘ în Economic Local

Pe măsură ce sărbătorile de iarnă se aproprie, gospodinele sunt în goană după cele mai gustoase și aromate murături. Piețele din Iași, precum cea din Nicolina și cea din Alexandru Cel Bun, sunt aprovizionate cu varză murată, pepene murat, gogonele și castraveți murați. Comercianții își expun marfa fie în borcane, fie în butoaie. Clienții au de ales cele mai bune murături dintr-un număr major de tarabe, prețurile și calitatea fiind cele care fac diferența.

Diversitatea murăturilor din piețele ieșene are prețuri cuprinse între 8 și 18 lei per kilogram

Ca în fiecare an, oamenii se pregătesc cum știu ei mai bine pentru a avea pe masă cele mai gustoase preparate. Pe mesele festive nu lipsesc sarmalele în foi de varză și salatele asortate de murături, atât cu ocazia Crăciunului, cât și pentru mesele petrecerilor dintre ani.

În incinta piețelor ieșene, prețul pentru un kilogram de varză murată pornește de la 8 lei și poate ajunge până la 10 lei per kilogram. Acest produs murat se găsește atât la butoi, cât și la borcan de plastic de 5 litri. Fie că este vorba despre varza murată simplă, fie despre cea cu sfeclă roșie, prețul borcanului este de 30 de lei.

„La noi, kilogramul de varză este 8 lei, iar restul murăturilor le avem la 12 lei per kilogram, gogonelele și castraveții. De anul trecut am crescut prețul cu 2 lei pentru fiecare categorie de murături. În fiecare an suntem aici, în Piața Alexandru. Soțul se ocupă de punerea murăturilor. Greu cu vânzările, nu prea cumpără lumea. Nu știu de ce, poate să fie de la prețuri, ori mă gândesc că s-au diversificat și supermarketurile, se găsesc murături și acolo. Toate sortimentele de murături le găsești acum în market, inclusiv pepene felii la borcan. Dar niciodată gustul nu o să fie la fel. Am observat că oamenii nici nu știu să facă diferențele de calitate între produse”, a povestit Mariana Macovei, o comerciantă din piața Alexandru cel Bun.

Cu toate că unii comercianți oferă clienților murăturile pentru a fi degustate, cu scopul de a-i atrage spre cumpărare, vânzările scăzute sunt puse pe baza clienților care optează pentru cumpărăturile din supermarketuri. Totuși, unii comercianți și-au epuizat deja stocul de murături.

„Eu am terminat deja gogonelele pe anul acesta. A cumpărat lumea la greu, până acuma. Varza o am la 10 lei per kilogram, la pepene, 15 lei per kilogram, și la castraveți, 18 lei per kilogram. La mine, cel mai bine s-au cumpărat gogonele, prin urmare, nici nu mai am. La bidoane, s-a cumpărat cel mai mult. Anul trecut, la mine la tarabă, prețurile au fost aceleași. Castraveții proaspeți verzi erau la 15 lei per kilogram, deci 3 lei în plus pentru tot procesul de murare și toate ingredientele, și mai ales munca mea. Eu, cu soțul, mă ocup de pusul murăturilor, suntem de 16 ani în piață. Am și ardei iuți la punguță, sunt 5 lei. La fel și legătura de hrean, tot 5 lei. Am pus murăturile de la sfârșitul lui septembrie. Acum e o perioadă mai aglomerată, vin românii din străinătate și cumpără, mai duc și pe acolo pe la rude. După sărbători, nu se mai vinde”, a spus Daniela B., o comerciantă din piața Alexandru Cel Bun.

Pentru a asigura stocul de murături, comercianții produc până la 30 de tone de varză murată

Pentru a evita epuizarea stocului de murături, comercianții au ales să producă cantități generoase pentru a putea satisface poftele clienților pe toată durata sezonului rece. Un comerciant din piața Alexandru Cel Bun a produs până la 40 de tone de murături. Dintre acestea, 30 de tone sunt de varză murată.

„La mine, varza murată e 8 lei per kilogram, castraveții murați sunt la 15 lei per kilogram, gogonelele, la fel, și pepenii murați, la 10 lei per kilogram. Varza am scumpit-o cu 2 lei, era 6 lei anul trecut. La gogonele și castraveți am mărit cu 3 lei per kilogram. PSD-ul m-a făcut să le scumpesc, că ei au scumpit taxele, piața, motorina. Am mers și noi în spatelor lor, ținem pasul. De obicei, cel mai des se cumpăra varza și castraveții. Oamenii nu strâmbă din nas la prețuri, eu zic că sunt ok. Murăturile le-am pus din august-septembrie. În ceea ce privește varza, am făcut un stoc de 20-30 de tone. Castraveți am pus cam 4-6 tone, iar la gogonele, cam 2 tone. Pepenele e din producția mea de la Suceava. Au început să se facă și la noi, eu am pus 2 tone de pepeni mai mici și mari”, a spus Ioan Măriciuc, un comerciant din piața Nicolina.

Prețul per kilogram la varza murată este cuprins între 8 și 10 lei, iar pentru pepene între 10 și 15 lei. Castraveții și gogonelele pornesc de la 12 lei și pot ajunge până la 18 lei.

Unii ieșeni au renunțat la ideea de a mai pune murături pentru iarnă. Aceștia preferă să le cumpere din piață, decât să le producă acasă.

„Eu nu mai pun murături de câțiva ani buni. De ce să mai pun? Cred că în fiecare an aruncam câteva kilograme bune, pur și simplu nu se consumau. Și dacă stai să te gândești și cât dai și pe ingrediente, și pe apă, și pe munca ta, mai bine nu mai pui. Așa, când îmi trebuie ceva, merg la piață. Cumpărăturile pentru preparatele de sărbători o să le fac puțin mai târziu. Momentan, am venit să cumpăr niște varză murată cu sfeclă roșie, să fac niște cartofi prăjiți. Mie îmi convin prețurile, vrei calitate, plătești. De sărbători, fac sarmale cu varză murată, salată boeuf, am și o rețetă, de la nepotul meu, cu castraveți murați prăjiți”, a spus L.O., o clientă din piața Alexandru Cel Bun.

În aproprierea sărbătorilor, comercianții din piețele ieșene sunt asaltați de gospodinele care sunt în căutarea celor mai aromate murături pentru cele mai cunoscute preparate românești tradiționale.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`