Comercianții de ciuperci care vând în afara pieței Alexandru, în fiecare an când începe sezonul acestor produse, au fost sancționați de autoritățile locale. Potrivit Poliției Locale Iași, aceștia nu au voie să comercializeze ciuperci fără certificat de calitate obținut de la Direcția de Sănătate Publică și nici să ocupe zona din afara pieței. În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 3 avertismente
Comercianții de ciuperci care vând în afara pieței Alexandru au fost verificați de autoritățile locale. Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași, susține că au aplicat amenzi în valoare de aproximativ 10.000 de lei comercianților care vând ilegal aceste produse, în afara pieței.
„Noi aplicăm sancțiuni frecvent acestor comercianți. Sunt culegători care vin din Voinești, Schitu Duca. Noi nu le permitem să comercializeze în afara pieței și aplicăm amenzi pe Legea 12/90. Chiar și azi am fost în control, erau vreo 20 de persoane care vindeau, și am aplicat amenzi. Noi procedăm la distrugerea lor, ciupercile nu au certificat de calitate. Este riscant pentru cei care cumpără de la acești comercianți, pentru că nu au autorizație și există riscul îmbolnăvirii sau chiar a decesului”, a declarat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.
Inspectorii Direcției Agricole au demarat verificările în piețele din Iași după ce au fost depuse mai multe reclamații cu privire la faptul că sunt comercializate fructe și legume în afara acestor spații special amenajate
Astfel, comercianții de struguri sau de ciuperci au fost sancționați cu amenzi sau avertismente pentru că vindeau în aceste locuri, în afara piețelor, fiind aplicate 3 avertismente și o amendă în valoare de 1.000 de lei. Comercianții care vindeau, la tarabe sau în piețe, legume și fructe care nu erau etichetate corespunzător au fost sancționați cu amenzi în valoare de 5.000 de lei. Gabriel Hoha, director Direcția Agricolă Iași, susține că în piețe sunt controale
Controlăm producătorii, comercianții din piețe, toate documentele pe care trebuie să le aibă asupra lor și aplicăm sancțiuni în cazul în care încalcă legea”, susține directorul Gabriel Hoha.
Poliția Locală Iași a aplicat amenzi în valoare de 10.000 de lei comercianților care vând ilegal ciuperci
Ieșenii care tranzitează zilnic zona pieței Alexandru susțin că acești comercianți vând de mai mulți ani în afara pieței și ar trebui luate măsuri.
„Este o situație revoltătoare, care se repetă an de an. Tot felul de indivizi dubioși, agresivi, care fac un comerț ilicit cu ciuperci, dar și cu alte produse, fără ca administrația piețelor, Poliția Locală sau edilii să ia măsuri de atâta timp. Este inacceptabil ce se întâmplă. Totul este și un atentat la sănătatea publică. În plus, unii dintre acești golani sunt și agresivi cu cetățenii care vor să tragă un semnal de alarmă legat de ceea ce fac în piață în fiecare an”, susține V. H., unul dintre ieșenii care tranzitează zilnic această zonă.
Comercianții de ciuperci vor fi controlați și în următoarea perioadă de autoritățile locale din Iași
Una dintre ieșencele nemulțumite de faptul că aceștia blochează zona din afara pieței susține că administrația piețelor ar putea găsi o soluție pentru ca aceștia să vândă în piața Alexandru.
„Nu ai loc pe unde să treci din cauza acestor bișnițari care, pe lângă faptul că nu au niciun document, autorizație, pentru a vinde în afara pieței, vorbesc urât cu cei care le spun să își schimbe locul, pentru că blochează strada, trotuarul. Nu poartă mască de protecție, nu dau bon fiscal, te mai fură și la cântar. Ei spun că Poliția Locală îi lasă să vândă aici. Cum este posibil așa ceva? De ce administrația piețelor nu le oferă un loc în piață, unul sezonier, să plătească o sumă modică pentru perioada aceasta, cât vor să vândă ciupercile. Pot să vândă în piață, respectând toate regulile”, susține R.Z, o altă ieșeancă ce trece zilnic prin această zonă din apropierea pieței Alexandru.