Prima pagină » Titlurile zilei » Comercianți disperați, la Vama Iași, zona CUG! Din cauza cozilor infernale pierd zeci de mii de euro: „Vor să anihileze antreprenorii mici” – FOTO/VIDEO

Comercianți disperați, la Vama Iași, zona CUG! Din cauza cozilor infernale pierd zeci de mii de euro: „Vor să anihileze antreprenorii mici” – FOTO/VIDEO

09 dec. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Un comerciant din Iași, care a importat fructe și legume din Albania a stat blocat mai multe zile în Vama Iași din zona CUG. Nicoleta Potârniche acuză faptul că vama nu este funcțională, iar afaceriștii pierd sume importante. Pe de altă parte, reprezentanții vămii au menționat că femeia nu avea toate avizele pentru marfă, situație în care declarația vamală nu putea fi depusă

Aglomerația de la Biroul Vamal Iași din zona CUG nu pare să aibă vreo rezolvare. Sute de camioane sunt aliniate zilnic, iar șoferii sunt disperați din cauza timpilor mari de procesare a documentelor, ce se întind pe parcursul mai multor zile. Un comerciant din Iași a explicat pentru BZI prin ce chinuri a trecut în ultima perioadă. Nicoleta Potârniche a hotărât să-și deschidă o mică afacere.

Astfel că a început să cumpere marfă din Albania, pe care o vindea ulterior în Piața CUG. Aventura a început săptămână trecută, când a cumpărat un camion de legume și fructe, investiția fiind de 12.000 de euro. Camionul avea 22 de tone de marfă.  Vinerea trecută, acesta a fost parcat în curtea Biroului Vamal pentru verificarea actelor. Deși marfa era perisabilă, camionul a fost ținut timp de trei zile fără să fie procesate documentele.

Nicoleta Potârniche le-a explicat funcționarilor vamali că marfa este perisabilă, dar nu a găsit înțelegere.

Comercianții disperați de la Vama Iași, zona CUG, pierd bani din cauza funcționarilor

Nicoleta Potârniche a mai spus pentru BZI că cel mai mult a fost încurcată de un funcționar de la Direcția Agricolă Iași, care trebuia să verifice marfa, însă acesta nu era de găsit.

„Camionul a fost oprit și nu a fost desigilat, pentru că un inspector de la Direcția Agricolă nu a fost prezent, lucrează doar câteva ore pe zi, din câte am înțeles. Cei de la DSV nu au reușit să mă ajute cu documentele care trebuiau, un angajat de la Direcția Vamală nu venea fără inspectorul de la Direcția Agricolă.

Un conglomerat de piedici, cu intenție directă, ca să dărâme și să anihileze antreprenorii mici. Pentru supermarketuri și corporații mari nu există aceste probleme, doar pentru noi, cei mici. Efectiv, Vama Iași, Tehnopolis – CUG, nu este o vamă funcțională. Nu este niciun program stabil. Am ajuns cu camionul la ora 6, vineri seara, cu marfă perisabilă.

I-am anunțat vinei, la ora 11:00, dar nu au luat măsuri ca să nu ajung în situația în care am daune de 50 la sută. Camionul a fost lăsat, cu intenție, până luni seara. Vreau ca noi, românii, să conștientizăm că putem să facem lucrurile, dacă suntem uniți, dacă luptăm pentru drepturile și libertățile noastre”, a spus Nicoleta Potârniche, aflată cu marfa la vânzare în Piața CUG.

În ultima perioadă, imaginea Biroului Vamal Iași a fost știrbită după ce procurorii DNA au reținut mai mulți funcționari, inclusiv pe șeful Dănuț Bolohan, pentru luare de mită. Cei implicați au fost plasați în arest la domiciliu.

Funcționarul de la Direcția Agricolă era în afara programului

Alexandru Mihai este funcționarul de la Direcția Agricolă, care trebuia să verifice certificatele de conformitate, etapă ce permitea mărfurilor să fie comercializate în România. Contactat telefonic, angajatul instituției a explicat că, deși se afla în afara programului de lucru, s-a prezentat la vamă ca să controleze marfa din camion.

„Nu este o persoană de la Direcția Agricolă care să stea la Vamă. Suntem anunțați când vine un camion cu marfă. Am venit în timpul meu liber. Și vineri, chiar dacă era zi liberă, am fost să dăm drumul la două mașini. Noi încercăm să ajutăm pe toată lumea.

Am vorbit ca atunci când mergem pe teren să trecem dimineața și după-amiaza pe la vamă. La camionul doamnei am ajuns luni. Fiind în afara programului, le-am transmis că nu pot folosi mașina instituției. Am convenit cu doamna să ne întâlnim la jumătatea drumului. M-a luat cu mașina și m-a lăsat acolo. Asta s-a întâmplat”, a explicat Alexandru Mihai.

La un moment dat, pentru evitarea aglomerației s-a luat în calcul ca vama să fie mutată în comuna Miroslava, dar nu s-au făcut prea multe demersuri.

Vama Iași: „Nu avea toate avizele”

Reprezentanții Biroului Vamala Iași au transmis pentru BZI că Nicoleta Potârniche nu deținea certificatul de conformitate pentru fructe și legume proaspete, eliberat de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).

„Societatea comercială nu a avut documentația completă, iar declarația vamală nu putea fi depusă. Când a făcut dovada acestor avize, procesarea s-a realizat în mai puțin de 10 minute. Zilnic, la Biroul Vamala Iași sunt procesate între 200 și 240 de camioane sau TIR-uri”, a precizat Elena Cotea, șefa Biroului Vamal Iași.

Comercianți disperați, la Vama Iași, așa arată tabloul zilnic din zona CUG.

 

Comentarii
  • Raileanu 55 ani

    Arie drieptate duamna, ft urat, zo stricat mankaria….. E jale tara asta fugiti din ia tinerilor

  • Lei cu “pinteni”

    Băi fraierilor, Andreica Simona si Bolohan Danut vă fac si din arest la domiciliu. Ia faceti un transfer de 500€uroi repidi, si tirul pleacă!!! Facem pariu?

  • Acu ca e in arest la domiciliu, Simona vorbeste cu Bolo numai pe wapp pe video. Își unduieste trupul si Bolo o ia la “manuela”…

  • Ce naiba ați mâncat analfabeților?!))))

  • Cata indolenta si nesimtire din partea functionarului public. Se pare ca este si incompetenta pe langa celelalte calitati enumerate mai sus . Nu stie legea nu isi asuma nici o decizie ce mai e toanta si agresiva . Ar fi curios de aflat cum a ajuns in functia pe care o are . Nepotisme romanesti in tara angajatilor ” La Stat”. Ore sefii aia din vama nu vad ce se intampla ori e protejata cuiva deci intangibila .

  • Bine va face. Du-te-n plm cu marfa ta din Albania si cu importurile voastre de cacat. Cumparati marfa romaneasca!

  • Ba boule anonim de la astia mici mai poti manca ceva autentic . Ce marfa romaneasca vrei in Decembrie in Romania ? Esti un redus mintal indobitocit ca multii altii de hipermarketuri care stii ce nu cumpara nici o leguma din Romania . Baga parizer in continuare si inbulzestete la promotii mincinoase la tigai cand se mai deschide unul

  • Bai prostule, ai auzit de solarii? Sunt o gramada! Ai cautat inainte sa vorbesti? Productia e mica pentru ca tu aduci marfa din Albania si din alte tari!

  • Asa se petrec lucrurile intr-un stat nefunctional, unde daca unei persoane de decizie, daca nu-i pica ceva nu face un lucru doar pentru ca-i necesar, chiar daca pe el nu-l afecteaza. Nu pica, nu fac. De ce nu se delega o persoana de la dsv in vama? Sa fie prezent permanent, ca tot timpul sunt de dat avize DSV.

  • Stimate ANONIM, dumneata cand te duci sa cumperi un kg de rosii de la un magazinas privat, te uiti si la pret. Vrei ca pretul sa fie mic si daca nu-i mai mic decat la Kaufland, ii si spui vanzatorului ca patronu-i lacom. Pai, asta o fi un motiv pentru care au cumparat din Albania. Cumparand de acolo, reusesc sa vanda cu pret mic si sa aiba si ei castig. Iar cand te duci la solariile de la noi, nu este de loc exclus sa nu gasesti marfa pentru ca nu a fost caldura, a fost Sf. Neculai, a fost Boboteaza, au fost zile libere date de guvern,…

  • Miorlau, eu una ma simt foarte revoltata ca am un tir intreg cu marfa. Pentru ca eu vreau fitze, vreau sa vand legume si fructe la preturi maxime la aprozar de lux cu poze mijto pe insta si poze cu locatii exotice in care am fost in vacante, dupa ce cumpar jmekerita de prin ghenele Balcanilor la preturi minime.
    Isterico, ia hai – falimentul!

  • le grand blonde

    Doamna si a facut putina reclama.
    Pe la al 10 lea transport din albania o sa stie ce documente si avize ii trebuiesc pentru a pune marfurile in circulatie.
    Dar pentru ca se afla in vama , chiar daca nu avea viza directiei agricole , directiei veterinare sau fitosanitare si/sau a altor institutii, i-a casunat pe vama si vamesi.
    Daca se umfla la burta vreun cetatean ce cumpara de la proaspata intreprinzatoare blonda sa stiti ca vina nu e a vamii ci a aluia de i-a pus viza de la agricultura ca bunurile fiind bune pentru consum.

  • Nu stiu cine e femeia asta, dar cine vrea sa se convinga ca are dreptate, sa mearga in zona CUG unde este VAMA si sa vada zilnic, zeci si zeci de tiruri in asteptare.
    Nu mai zic de weekend pentru ca BUGETARII nu lucreaza si stau oamenii pana LUNI, se creaza o aglomeratie de nedescris.
    Au ajuns sa parcheze tir-urile in asteptare pentru vamare pe acel pod de la CUG spre SIRAJ.
    E o mare bataie de joc la adresa noastra, a iesenilor.
    MUTA DRACULUI ODATA VAMA ASTA NENOROCITA DIN ZONA CUG !

  • Indiferent de rautatile de mai sus, trebuie sa spunem ca functionarii nu si-au facut datoria. Intocmiti doamna sesizare penala, atat pentru Vama cat si pentru Directia Agricola, iar organele abilitate sa cerceteze daca este vorba de o infractiune. Daca nu, solicitati ambelor institutii cercetarea interna cu raspuns public.

  • Iancu, da care bugetar isi face datoria? Eu nu stiu nici unul. Asa s-a vrut, asa s-a votat.

  • Au salarii mari, slujbe asigurate, ce sa ii mai intereseze. Timpul trece, leafa merge, noi muncim cu drag ….. stiti cum este zicala aceea. La privat astia nu ar rezista nici o zi, habar nu au de nimic. Au numai figuri, te privesc cu aroganta specifica bugetarului, umbla numai dupa smecherii. Noroc ca mananca banii statului, altfel ar fi vai si amar de ei.

  • O fi plătit ea taxa de 1000 de euro dar nu la cine trebuie !, uote nici eu nu am dat spagă să închid cu vitrină un balcon la un spațiu comercial prin destinație la parter , am toate avizele , timpeniile , căcaturile de hîrtii și schițe și anivarsez acuși 2ANI! , DOI AI FUTĂI ÎN GURĂ DE BUGETARI și încă nu am autorizația de la primărie să închid un căcat de balcon cu un căcat de vitrină de 5 metri liniari

  • Un contribuabil

    Sa facem un exercițiu de imaginatie: dacă ar fi dați afară toți bugetarii de la locurile lor de munca călduțe și bănoase, va garantez ca maxim 10% dintre ei ar fi angajați la firme private, asta fiindcă toți, absolut toți bugetarii șanț foarte prost pregătiți, leneși, corupți, hoți, ca să nu mai vorbim de curve ca e plin sistemul bugetar de asa ceva, inclusiv masculine

  • Mare dreptate ai „Ün contribuabil”

  • Ohoo, si cand spui curve e plin de doamne elegante, sotii de medici care vin la servici sa se reguleze si toata ziua erau chemate la interviu la directorul Anton Dobos, am dreptate Adina Neacsu?

  • O curvatura venită de pe public 24 …..

  • Bolohan e miezul in continuare. Incaseaza si de acasa lovele…bravo Danuț!!! Împarti si cu Simona Andreica sau ei îi dai doar la mu3?

  • Cautati-o pe facebook , net , etc pe dna! E o dna cu multiple aptitudini; jurist, antivaccinistă , agent imobiliar si acum vanzatoare de legume-fructe! Wat happened ?🤔

  • Nu aruncați cu noroi în cei care susțin bugetul de stat al tarii (în firmele private), fi ți raționali și uitați va și analizați aparatul de stat al societății romane (bugetarii), un vierme pt care muncește toți cetățenii acestei tari pt a o duce bine cei circa 450 000 de bugetari, hoți, corupți, puturoși, leneși și de moravuri ușoare a societății Romane

  • are casa de marcat la piata CUG ??

  • Sigur doar fructe?

  • Mandarine si Banane

    Femeia are casa de marcat si la CUG si la pisda. Acolo are kilometrajul dat peste cap. Din surse sigure i-ar fi tras o teapa lui Bolohan si acum omul Danuț își arata colții

  • O NEBUNA…..mio povestit cineva din vama…o venit sa faca revolutie…credea ca daca tipa si ameninta o sa treaca mai repede/……O CHURVA VENITA DIN STRAINATATE CARE SO APUCAT DE FACUT BISNITZA….o mai tineam 3 zile in vama……..ii gaseam nod in papura….shugi phula nebuno

  • Draga Un contribuabil. am firma privata de cca 28 ani si nu e o firma „no name”. Nu am angajat in toti acesti ani niciun salariat provenind de la vre-o entitate de stat. Au venit, sa se angajeze, dar sunt extrem de slab pregatiti, in special economistii. Toti au diplome de experti contabili dar sunt de groaza. Trebuie sa-i inveti casierie, sa le spui ce se poate si ce nu, ce pot plati numerar si ce nu,…dom’le sunt zero.

  • Auziti, domnu’ Ciubuc. In primul rand, cum va permiteti sa va exprimati astfel in public? Ca asta e modul dumneavoastra de discutie/conversatie acasa, cu sotia, parintii sau, chiar copii, oarecum, va priveste. Daca dumnealor sunt dispusi sa va auda toate scarboseniile, toate refularile cauzate de impotenta, probabila, ii priveste, dar sa va exprimati public ( dar mascat, nu?) referitor la o persoana despre care habar nu aveti, numai ca v-a spus un cumatru jegos s-o balacariti, asta nu e corect.

  • Bai, Damacianu Carmen Mimi fosta sefa la HANAF lucreaza la o firma de contabilitate. Cica linge hirtii, altceva linge dupa ora 17:30 🤣🤣🤣

  • După cum se poate citi, toți bugetarii stau la cutie, mai puțin cei care se simt maxim cu gălușcă în gura și nu pot s-o mestece,,,,, înghiți ți-o fraților, ca toată viata voastră a ți fost obișnuiți sa înghițiți, la greu, fără număr,,,,,,,

  • Raileanu 55 ani

    spier ca dumna se sesizeaza pt injuriile si afectarea imaginii publice in urma postacilor de pe aici si va baga in judecata pientru defaimare shi fara dovezi spier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *