Prima pagină » Local » Comemorarea Pogromului de la Iași la Cimitirul Evreiesc! Programul manifestărilor de la Marșul Vieții
Comemorarea Pogromului de la Iași la Cimitirul Evreiesc! Programul manifestărilor de la Marșul Vieții

Comemorarea Pogromului de la Iași la Cimitirul Evreiesc! Programul manifestărilor de la Marșul Vieții

20 iun. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Comemorarea Pogromului de la Iași, din 1941, va avea loc la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, în cursul săptămânii viitoare. Manifestările vor fi organizate de Comunitatea Evreilor din Iași și de municipalitate.

În cursul zilei de marți, 28 iunie 2022, în municipiul Iași vor avea loc o serie de manifestări dedicate comemorării Pogromului din iunie 1941. Autoritatea locală, în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Iași și Rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel, vor organiza o serie de evenimente de comemorare a Pogromului în urma căruia au fost ucise peste 13 mii de persoane de origine evreiască.

Manifestări dedicate comemorării Pogromului de la Iași la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari

În acest an se împlinesc 81 de ani de la evenimentele din 1941 de la Iași. Manifestările vor debuta la ora 9:30, la Cimitirul Evreiesc din Iași, cu a opta ediție a Marșului Vieții. Astfel, pentru comemorarea a 81 de ani de la Pogromul de la Iași, primăria va aloca 150.000 de lei. Traseul va fi parcurs din zona Păcurari spre Cimitirul Evreiesc, unde vor avea loc manifestările și depunerile de coroane. Anul trecut, la comemorarea a 80 de ani de la Pogrom, au fost prezenți David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România, dar și rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Iudaismului Român. Pogromul din 1941 de la Iași a dus la masacrarea a 13.266 de persoane de origine evreiască. La ora 18:30, la Opera Națională Română Iași, va avea loc un concert susținut de Paula Seling și orchestra Operei, concert desfășurat în memoria victimelor Pogromului de la Iași. Accesul în sală este liber și se va face începând cu ora 18:00.

Investiție derulată de Comunitatea Evreiască în Iași

În cursul lunii aprilie 2022, Comunitatea Evreiască a depus un proiect la primărie privind construcția unui centru de educație și a unui memorial în zona cimitirului din Păcurari. Investiția se va întinde pe o suprafață de 10.000 metri pătrați, cu deschidere spre strada Iancu Flondor. Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari a fost înființat în 1881 și este cel mai mare din țară. Între 27 și 29 iunie 1941, la Iași, a avut loc unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, inițiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autoritățile publice locale, împotriva cetățenilor de etnie evreiască din oraș. În conformitate cu datele prezentate de autoritățile române, în cele trei zile au fost uciși peste 13.000 de evrei.

La manifestările privind Pogromul de la Iași, desfășurate la Cimitirul Evreiesc din cartierul Păcurari, vor participa câteva zeci de persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *