Astăzi și mâine, 15-16 iunie 2022, la Iași sunt organizate o serie de evenimente culturale legate de comemorarea a 133 de ani de la moartea poetului național, Mihai Eminescu. Sunt implicate diverse instituții de cultură din oraș. Totul va debuta astăzi, 15 iunie, de la ora 10.00, în sala „Mihai Eminescu” a Muzeului Literaturii Române din Casa Muzeelor, publicul vizitator va putea admira expoziția „Al tău, Eminescu”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale.
Între 15 și 16 iunie 2022, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează Zilele „Mihai Eminescu” cu o serie de evenimente culturale legate de comemorarea a 133 de ani de la moartea poetului național. Totul va debuta pe 15 iunie, de la ora 10:00, în sala „Mihai Eminescu” a Muzeului Literaturii Române din Casa Muzeelor, publicul vizitator va putea admira expoziția „Al tău, Eminescu”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean Iași al Arhivelor Naționale. De la ora 10:30, la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, va avea loc evenimentul „Convorbiri eminesciene”, avându-i ca invitați pe Valentin Coșereanu, Loredana Cuzmici și Doru Scărlătescu, autorul unui recent studiu de eminescologie.
Evenimente speciale culturale pentru comemorarea poetului Mihai Eminescu la Iași
La ora 13:00, în sala Studio „J” a Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii va avea loc atelierul de lectură „Junimea XXI”, constând în lectura publică din creația lirică a lui Mihai Eminescu și din cea a invitatului special, Gelu Vlașin. Poet, publicist, promotor cultural, Gelu Vlașin este fondatorul și coordonatorul platformei literare online „Rețeaua literară”. Poemele sale au fost traduse și publicate în Franța, Italia, Germania, Spania, Ungaria, Israel, Rusia, Statele Unite ale Americii (SUA), Canada, Mexic, Argentina, Maroc, Tunisia, Coreea de Sud și Australia. La ora 16:00, în aceeași sală, va fi susținută conferința „Chișinăul cel de toate zilele” de către invitatul special, Alexandru Corduneanu, activist pentru patrimoniu și organizator al Bienalei internaționale „Identitățile Chișinăului”. Evenimentul face parte din seria de conferințe „Patrimoniu și comunitate: Iași-Chișinău”, care își propune valorificarea relației Iași-Chișinău, sub raportul schimbului academic, cultural și economic. Joi, 16 iunie 2022, de la ora 10:00, la Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, se va organiza atelierul interactiv „Versuri rătăcite”, la care vor participa copii din Zona Metropolitană Iași.
De la ora 16:00, în sala Studio „J”, din cadrul Muzeului „Vasile Pogor” – Casa Junimii, va avea loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură pentru copii și adolescenți, care promovează lectura ca formă interactivă de cunoaștere. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Evenimentele pot fi urmărite și pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Literaturii.
Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă
Data şi locul nașterii lui Mihai Eminescu au fost acceptate ca fiind pe 15 ianuarie 1850, în Botoșani, deși informațiile privind acest subiect variază. A debutat literar în 1866, în revista Familia a lui Iosif Vulcan, iar, convins de acesta, Eminovici a devenit Mihai Eminescu și sub acest nume a trăit și a scris literatură și a lucrat ca jurnalist. Din 1866 și până în 1869, a călătorit prin Transilvania până în București, prilej cu care a cunoscut realitatea românească, cu oameni și obiceiuri. În 1867, s-a angajat ca sufleor şi copist de roluri în trupa lui Iorgu Caragiale, ulterior devenind sufleor şi copist la Teatrul Național din București, unde l-a cunoscut pe I. L. Caragiale. Cu această trupă a mers în turnee, continuând să publice poezie și proză și să facă traduceri. În 1968 începea proiectul de roman „Geniu Pustiu”.
Între 1869 și 1872 a fost student la Viena, mai precis ”auditor extraordinar” la facultățile de Filosofie și Drept. Aici se va împrieteni cu Ioan Slavici și o va cunoaște pe Veronica Micle. Totodată, a început să colaboreze la publicația „Convorbiri Literare”. Între anii 1872 și 1874 a fost student „extraordinar” la Filosofie, la Berlin, cu o bursă acordată de cenaclul Junimea, dar nu s-a prezentat la examene. În septembrie 1874 era numit director al Bibliotecii Centrale din Iași, iar Eminescu predă și Logica, la Institutul academic, în locul lui „A. D. Xenopol”.
În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române
Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în sanatoriul doctorului Şuţu din strada Plantelor din București, unde oscilase, tragic, între perioade de aparentă sănătate și episoade de revenire a bolii. În 1948 era ales, post-mortem, membru al Academiei Române. Creația literară a lui Mihai Eminescu este una vastă, impresionantă, cuprinzând de la poezie la traduceri din limbi străine, piese de teatru, încercări beletristice. Aparținând unui romantism literar relativ întârziat, opera sa poetică a fost influențată și de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică, de marile sisteme de gândire ale romantismului, dar și de teoriile lui Arthur Schopenhauer și Immanuel Kant. În acest context sunt programate evenimente speciale culturale pentru comemorarea poetului Mihai Eminescu la Iași.