Deși nu mai are activitate de mai bine de cinci ani, una dintre primele firme înființate în Iași a revenit în vizorul autorităților. Magistrații au hotărât recent faptul că administratorul special al SC Paul și Tati SRL trebuie să primească o sumă de aproape 200 de mii de lei, în vreme ce autoritățile statului trebuie să mai primească peste 2 milioane de lei de la firma de construcții controlată în trecut de interlopul Gheorghe Clapon. În mod suspect, firma aproape că și-a dublat datoriile într-o perioadă de inactivitate. Asta se întâmplă în condițiile în care mai multe societăți care fac parte dintr-o rețea controlată de aceleași personaje, printre care și Clapon Construct, încearcă să scurgă bani de la SC Paul și Tati
Una dintre principalele firme controlate de cunoscutul interlop Gheorghe Clapon a revenit în atenția autorităților după aproape 5 ani de inactivitate. Deși nu are angajați de perioadă îndelungată, SC Paul și Tati SRL aproape că și-a dublat datoriile în perioada de inactivitate până la peste un milion de euro, perioadă în care și fostul administrator, Gheorghe Clapon, a fugit din țară.
Firma nu a mai avut cifră de afaceri din anul 2014, însă la finalul anului 2019, magistrații de la Curtea de Apel Iași au decis faptul că administratorul special și Finanțele Publice trebuie să încaseze sume considerabile de la societatea administrată acum de Tatiana Rodica Cravețchi.
„Dispune refacerea tabelului definitiv consolidat de creanțe nr. 337/PAUL/29.03.2019 în sensul înscrierii pe tabel a creditoarei Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași cu suma de 2.103.598 lei și a creditoarei Cravețchi Tatiana Rodica cu suma de 188.815 lei. Irevocabilă. Pronunțată în ședința publică azi, 02 decembrie 2019”, se arată în decizia magistraților de la Curtea de Apel Iași.
Decizia a fost luată după ce a fost anulată măsura lichidatorului judiciar prin care 341.259 lei urmau să ajungă la Tatiana Rodica Cravețchi și doar 1.951.154 lei la stat.
Fosta soție a preluat afacerile
Aflat în spatele a două firme controversate, afaceristul cu legături în lumea interlopă a înființat una dintre primele companii din Iași, imediat după 1990. Tatiana Rodica Cravețchi este fosta soție a lui Gheorghe Clapon și figurează ca administrator special la SC Paul și Tati SRL. Firma a fost înființată încă din 1991, fiind una dintre primele societăți înregistrate în Iași din domeniul construcțiilor civile. Aceasta mai figurează în conducerea unor societăți precum T & I Top Technology SRL sau RO Market 94 SRL, acestea fiind acum radiate. Clapon Construct SRL este o altă firmă controlată de Gheorghe Clapon, îngropată în datorii de aproape 3 milioane de lei.
Bunurile au fost deja vândute în anii trecuți
Condamnarea și dispariția lui Gheorghe Clapon au atras însă după ele și punerea sub sechestru a tuturor bunurilor care îi aparțin. Este vorba despre un teren extravilan în supafață de 300 mp situat în zona Bucium, un imobil situat tot în zona Bucium, compus din teren extravilan, categorie curți-construcții, cu suprafața de 650 mp și o construcție, care are regim de înălțime P+1E+M, însă care nu este finalizată. Acestea au fost vândute cu un preț de 648.000 lei. Un alt teren în suprafață de peste 3.000 mp cu mai multe hale a fost vândut cu suma de 4.880.000 lei.
Gheorghe Clapon, pe lista „Most Wanted” a Poliției Române
După ce a fugit din țară, interlopul Gheorghe Clapon se află pe lista „Most Wanted” a Poliției Române pentru că:
„Se sustrage de la executarea pedepsei de 9 ani și 4 luni de închisoare pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, uz de fals și spălare de bani”, după cum este prezentat pe site-ul Poliției Române.
„În calitate de reprezentant al unei firme cu sediul în Nikolaev, Ucraina, dar și cu sprijinul unor cetățeni ucraineni neidentificați, a indus și menținut în eroare, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale (înșelăciune), pe persoanele vătămate SC M. T. M. & T. SRL BUCUREȘTI și T. GMBH (Germania), cu prilejul încheierii și executării contractelor de intermediere vânzare/cumpărare”, se mai menționează în descrierea făcută de Poliția Română lui Gheorghe Clapon.