Prima pagină » Actualitate » Combinații dubioase la Consiliul Județean Iași! Instituția a ajuns să fie controlată de arhitectul-șef Ana Maria Tîrziu. Milioane de euro sunt la mâna ei
Combinații dubioase la Consiliul Județean Iași! Instituția a ajuns să fie controlată de arhitectul-șef Ana Maria Tîrziu. Milioane de euro sunt la mâna ei

Combinații dubioase la Consiliul Județean Iași! Instituția a ajuns să fie controlată de arhitectul-șef Ana Maria Tîrziu. Milioane de euro sunt la mâna ei

26 aug. 2024, 02:00, 17 ,
Alexandra MAISNER în Actualitate

Ana Maria Tîrziu, arhitectul-șef al Consiliului Județean Iași, blochează de ani de zile proiectele din municipiu. Investitorii sunt disperați. Unii renunță la construcții de sute de milioane de euro din cauza angajatei de la CJ

Zeci de proiecte imobiliare sunt blocate de către Ana Maria Tîrziu, de ani de zile. Femeia a fost șefa Serviciului de Urbanism în Primăria Iași până în anul 2016, perioadă în care a pus bețe în roate tuturor celor care solicitau intrarea în intravilan și aprobare PUZ. În 2016, peste noapte, aceasta s-a transferat într-un departament al Consiliului Județean Iași. Totul a fost ținut la secret.

Ana Maria Tîrziu, arhitectul-șef al Consiliului Județean Iași a devenit spaima investitorilor! Femeia blochează toate proiectele private

Zeci de proiecte importante atât pentru dezvoltarea județului, cât și pentru dezvoltarea municipiului Iași, așteaptă semnătura arhitectei șefe de la Consiliul Județean, însă aceasta refuză cu vehemență să aprobe vreo investiție imobiliară în regiune.

După ce a plecat de la Primăria Iași, ajutată de primarul Mihai Chirica, printr-un transfer semnat peste noapte și ținut la secret, Ana Maria Tîrziu ocupă funcția de arhitect-șef în cadrul Consiliului Județean Iași din anul 2018, de când i-a luat locul Ancăi Mihăilescu. Scopul principal al acesteia este să blocheze toate proiectele de dezvoltare. De exemplu, pe zonele P1A – grădini, scuaruri și fâșii plantate. Deși terenurile sunt private, Ana Maria Tîrziu se leagă de o ordonanță de urgență pentru a nu semna și pentru a nu da drumul investițiilor.

Mai exact, pe șoseaua Bucium, un om de afaceri din Iași deține toate documentele și avizele necesare de la Primăria Municipiului pentru construirea unui ansamblu cu funcțiuni mixte. Este vorba despre proiectul celor de la Moldotrans Auto SA, care stă blocat din anul 2023 din cauză că arhitectul-șef de la CJ, Ana Maria Tîrziu, refuză să-și dea aprobarea pentru realizarea construcției.

Din discuțiile pe care reporterii BZI le-au avut cu specialiștii din domeniu, cu arhitecți, cu urbaniști și colegi de-ai actualului arhitect-șef al Consiliului Județean, Ana Maria Tîrziu apelează la ordonanța de urgență 195/2005 pentru a stopa orice investiție.

Cazul celor de la Moldotrans nu este unul singular, alături de ei alți zeci de investitori din Iași nu pot să-și continue proiectele din cauza unei singure femei angajate peste noapte ca arhitect-șef al județului. Putem da exemplu și în zona Tătărași unde, la fel, un proiect privind construirea unei clădiri de birouri, o locuință și un spațiu comercial pe o proprietate privată stau blocate, din cauză că Ana Maria Tîrziu refuză să aprobe proiectul.

„Are probleme cu legislația, habar nu are să interpreteze o lege, dar nici nu cheamă juriștii ca să se clarifice. Ana Maria Tîrziu vrea ca toate proiectele să meargă în instanță și să îi spună judecătorul ce să facă. Doar că aceste lucruri, pe lângă faptul că aduc pierderi în bugetul județului, fac ca proiectele să întârzie ani de zile și, implicit, și dezvoltarea regiunii. Nu ai cu cine discuta, parcă este de pe altă planetă. Ea e cea mai deșteaptă. Ea nu interpretează legile în favoarea județului”, a povestit un coleg de-al Anei Maria Tîrziu, care a dorit să își păstreze anonimatul.

Ana Maria Tîrziu se apără cu o ordonanță de urgență, deși legea este mai presus

Din discuțiile purtate cu diferiți arhitecți și oameni din anturajul Anei Maria Tîrziu, femeia care este doar un simplu arhitect scoate în față ordonanța de urgență 195/2005 pentru a bloca proiectele. Orice persoana privată care deține un teren în zona P1A și are nevoie de PUZ nu îl primește din cauză că Ana Maria Tîrziu spune că e ilegal, fiind declarat spațiu verde.

Mai exact, această ordonanță de urgență la care arhitectul-șef face referire are specificat la articolul 71 că: „Schimbarea destinației terenurilor amenajate ca spații verzi, prevăzute în planurile urbanistice, este interzisă”.

„Ana Maria Tîrziu se află într-o gravă eroare, probabil din lipsă de cunoștințe, incapacitate, prostie, altfel nu îmi imaginez de ce. Cum este posibil ca după ani de activitate să vii în fața unui arhitect sau a unui urbanist sau în fața oricărui om să spui că ordonanța de urgență este mai presus de lege? Ea nu cunoaște că ordonanța de urgență este o lege inferioară. Vorbim ierarhic de Constituție, legi organice, hotărâre de guvern, hotărâre de ministru, hotărâre de CL. Asta este o ordonanță de urgență, nu este o lege, dar ea nu vrea să înțeleagă sau nu poate. Ce nu dorește Ana Maria Tîrziu să înțeleagă este că specialiștii din Primăria municipiului Iași au deblocat proiectele din municipiu pe baza legii numărului 135/2014 – atenție, vorbim de o lege, nu de o ordonanță de urgență! Această lege, specifică clar faptul că: «Terenurile înscrise în cartea funciară ca fiind în categoria curți-construcții, terenuri ce se află în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice, nu pot fi inventariate sau declarate ca spații verzi, în sensul legii, decât după îndeplinirea procedurii de expropriere conform legislației în domeniu». Se spune că legea e unitară, dar în cazul Anei Maria Târziu, acest lucru nu există“, mai spun arhitecții ieșeni.

Toți specialiștii din Primăria Iași își dau acordul că, în zonele P1A, se poate construi, doar Ana Maria Tîrziu refuză să accepte.

„Deci, cei de la Primăria municipiului Iași, însemnând funcționari, juriști, secretari, primar, viceprimar, toți sunt de acord că se poate lucra pe P1A și semnează actele. De la Consiliul Județean, o singură femeie nu semnează, Ana Maria Tâziu alături de subalternele pe care le-a învățat aceeași tactică. Scopul ei este simplu, l-a și spus la un moment dat cu voce tare: «de ce să dau semnătură să se îmbogățească alții?». Deci, la mijloc e, de fapt, o frustrare a doamnei, ca nimeni să nu mai poată construi în acest oraș. Este revoltător cum poate fi ținută pe post o asemenea femeie. Ana Maria Târziu spune că interpretările date de cei de la urbanism nu sunt corecte. Că nimeni nu are experiența ei pentru că ea este de 20 de ani în domeniu, iar ei nu se pricep la lege, doar ea se pricepe. Ea spune că toți sunt proști, doar ea e deșteaptă”, mai spun oamenii din domeniul construcțiilor care au avut de-a face cu Ana Maria Târziu.

Transfer peste noapte de la Primăria municipiului Iași către un departament din CJ

În anul 2016, Ana Maria Târziu a fost transferată, peste noapte, la Consiliul Județean Iași. Totul a fost făcut în secret cu ajutorul actualului primar Mihai Chirica. În cercurile restrânse, se vorbește despre un eveniment neplăcut care ar fi speriat-o atât de tare pe șefa de la urbanism încât, în mai puțin de 12 ore, aceasta și-a primit un post în Consiliul Județean Iași.

Însă în perioada în care era șefa departamentului de urbanism, consilierii nu aveau niciun cuvânt de spus în fața ei. Surse dintre angajații Municipalității au povestit reporterilor BZI faptul că nimeni din Primărie nu i se împotrivea.

„Când era la Primăria municipiului Iași, prezida comisiile de urbanism. Atunci, consilierii nu aveau niciun cuvânt de spus. Dacă Ana Maria Târziu spunea ceva, rămânea literă de lege. Ana Maria Târziu a plecat din Primărie, în secret, cu ajutorul primarului Mihai Chirica. Într-o noapte, a plecat. Ea nu și-a pregătit dinainte plecarea. Totul a fost făcut peste noapte. A doua zi, dimineață, avea transferul către Consiliul Județean Iași. Ea era o pacoste, nimeni nu credea că se mai poate scăpa de ea. Ana Maria Tîrziu nu a plecat la urbanism în CJ. Ei i-a fost găsit un loc la Consiliul Județean unde, timp de aproximativ 1 an de zile, a lucrat într-un alt departament, care nu avea nicio legătură cu urbanismul. Atunci, arhitect-șef era Anca Mihăilescu, care a luat-o sub tutela sa vreun an, până a făcut-o pe ea arhitect-șef”, spun foștii colegi din Primărie ai Anei Maria Tîrziu.

Cât a lucrat în Primăria Municipiului Iași, Ana Maria Tîrziu a avut aceeași viziune pe care o are în prezent, la CJ. Proiecte care stăteau în sertar ani de zile, dezvoltatori și investitori care renunțau să mai investească în oraș din cauza unui singur om.

Conducerea Consiliului Județean Iași încearcă să evite subiectul transferului Anei Maria Târziu

Reporterii BZI l-au contactat pe președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. Acesta, când a auzit că i-au fost cerute informații cu privire la transferul Anei Maria Tîrziu la Cj Iași, a evitat discuția, spunând că se află într-o deplasare și nu mai ține minte nimic legat de arhitectul-șef: „Sunt într-o deplasare, nu mai știu, trebuie să mă interesez. Ne auzim pe săptămâna viitoare. La revedere.”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Reporterii BZI au încercat să afle mai multe informații de la vicepreședinții Consiliului Județean, Marius Dangă și Sorin Afloarei. Marius Dangă nu a răspuns apelurilor și mesajelor din partea acestora, Sorin Afloarei a transmis că știe, că Ana Maria Tîrziu a fost transferată, știe că nu a fost organizat niciun concurs pentru preluarea funcției de către o persoană competentă, conform legii, dar nu cunoaște alte detalii: „Da, știu că a fost transferată, dar nu cunosc detalii. Nu mă ocup eu, nu este în atribuțiile mele. Nu din ce știu eu, nu, nu s-a organizat niciun concurs”, a spus Sorin Afloarei, vicepreședinte CJ Iași.

Este important să menționăm că Ana Maria Târziu, deși transferată de la Primăria Iași, a ajuns arhitect-șef la CJ Iași fără concurs. Mai mult, aceasta este doar arhitect și, deși legea îi permite să fie arhitect-șef, este important de știut că în CJ există funcționari publici care sunt atât arhitecți înregistrați în Tabloul Arhitecților din România, cât și urbaniști înregistrați în Registrul Urbaniștilor, adică CJ Iași deține oameni mult mai bine pregătiți, dar de ani de zile, continuă să o țină pe post pe Ana Maria Târziu, care nu face altceva decât să blocheze toate investițiile din municipiu și, implicit, din județ. Ne întrebăm de ce nici Costel Alexe, nici Marius Dangă, nici Sorin Afloarei nu fac nimic ca această femeie să nu mai aibă putere de decizie și să angajeze oameni capabili, care cunosc legile și știu să le interpreteze în favoarea dezvoltării județului?

Reporterii BZI au căutat-o pe Ana Maria Târziu la Consiliul Județean Iași pentru a discuta cu ea referitor atât la transferul de la Primăria Iași, cât și despre blocajele proiectelor de dezvoltare, însă arhitectul-șef se află în concediu. Aceasta nu a răspuns nici nenumăratelor apeluri telefonice și mesajelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii
  • Marean Vanghelie

    Crapa ficatii de ciuda in Danga ca nu i-a luat locul lui Kostel Alexe.
    Cat despre Tarziu, toti sunt in cardasie, asa ca sa nu va mirati daca pana la terminarea mandatului le mai apar cate o vila de lux sau cine stie ce bolid de lux.

  • Fară P.L.M. la comentarii

    Cine se frige cu ciorbă, suflă și-n iaurt. Mafioții plini de bani fac presiuni. Ana Maria este prudentă cu ghiolbanii spălători de bani.

  • Arhitectul sef al județului e un profesionist!
    Luati-va labele jegose de pe urbanism, grasilor și nu mai denigrați funcționarii.
    Primăria e de aceeași părere cu județul!!
    Lăsați denigrarile, presa jegoasa!

  • Zdreamta Alexe

    Aia care protestează pentru A7,A8!Pe când la protest și pentru centura ocolitoare la Podu Iloaiei?

  • Da la cine trebuie, nu asa oricum la oricine.

  • Doamna arhitect Tirziu este o ft. buna cunoscătoare a legislației în domeniu și un evaluator echilibrat al documentațiilor de urbanism. Aici, evident este vorba de un investitor care nu e dispus să respecte prevederile legale și calca in picioare profesionalismul și demnitatea unui profesionist.

  • Acelasi lucru si la Barnova/Mirosclava, doar ca acolo merge usor cu spaga.

  • Asa, ca idee, orice OUG se adopta obligatoriu prin lege, deci nu e mai mult nici lmai putin decat initiera unei legi.
    Legea o adopta in forma initiala sau face cateva modificari.
    Asa ca, ziaristule, pune ,ana si studiaza.

  • Pare o femeie serioasa. Punct.

  • Nu, milioanele nu sunt la mana ei. La mainile ei vor fi catusele, cand o vor aresta. Milioanele se duc in alta parte, ea va fi doar tapul ispasitor.

  • O gasiti cu Arhitectul Codreanu la Vama Veche fac spirala amandoi , au alta viziune arhitecturala asupra naturii

  • Cum de nu ia blocat această madamă ciorrrrrdelistă alui ciuciu ăăă,îîî toți ai meeeeei și sponsorizorile lui alexe bam, bam cu cele 22 tone de tablă ciorrrrrrrdită de buricu pdln-ist bam,bam–

  • Doresc sa aud si parerea arhitectei! Altfel,articolul este o porcarie comandata de porcii de „dezvoltatori”,nutret pentru prosti!

  • Tarziu a fost prostituata lui Diavol “Hay” Andrei din Negruzzi, un semi analfabet cu bloc in Copou autorizat de Jean Marian Chirita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`