Spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19 a devenit o afacere pentru Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. La câteva luni distanță de la semnarea contractului cu firma turcă SDI Global LLC, pentru 13,4 milioane euro, unitatea medicală încă nu este funcțională. Afacerea cu turcii a fost însă pregătită de la bun început, după cum o arată o serie de documente interne. Firma din Ankara a trimis o ofertă mai mică, de 10,2 milioane euro, pentru spitalul mobil înainte ca licitația să fie demarată. În plus, asociația Euronest nu poate să obțină fondurile europene decontabile pentru spital, în ciuda încercării lui Maricel Popa de a deturna adevărul cu schimbarea denumirii din mers
Lanț de minciuni despre spitalul mobil de la Lețcani, pentru bolnavii de COVID-19. Unitatea medicală contractată în primăvară nu este gata nici acum, când vara este pe sfârșite. În schimb, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, încearcă să deturneze adevărul despre întreaga combinație care a costat 13,4 milioane de euro. Iar lanțul acestei afaceri este unul destul de lung și duce chiar înainte de a se organiza licitația propriu-zisă. Cronologia faptelor este una destul de clară, iar toate arată cum Maricel Popa a pregătit contractul cu firma SDI Global LLC încă de la bun început.
Afacere pe spatele bolnavilor de COVID-19. Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns bătaia de joc a lui Maricel Popa
În data de 3 aprilie 2020, a fost avizată hotărârea Consiliului Județean Iași cu nr. 146/2020 pentru realizarea obiectivului de investiții „Spital mobil COVID-19 Regiunea Nord-Est România”. Valoarea totală a fost estimată la 17,6 milioane euro (88 milioane lei). Contribuția județului Iași a fost stabilită la 10,3 milioane euro (51,5 milioane lei). În nota de fundamentare se stipula faptul că au fost identificați furnizori posibili din Olanda, Germania, China sau Coreea de Sud. În 3 aprilie a fost avizată HCJ 146 pentru achiziția noului spital mobil de la Lețcani, cu o valoare de 10,3 milioane euro drept contribuție a CJ Iași.
Numai că surpriză: firma din Turcia a înaintat o ofertă în 2 aprilie 2020, adică exact cu o zi mai devreme, iar valoarea acesteia era de 10,2 milioane de euro, practic cât a propus CJ Iași. Aici se vede clar că Maricel Popa a avut discuții cu firma din Turcia, iar toată licitația nu a fost altceva decât un simulacru de procedură: câștigătoarea fusese stabilită cu mult înainte de Maricel Popa.
În final, contractul a fost semnat pentru 13,4 milioane de euro, cu 3,2 milioane euro mai mult față de cât au cerut turcii. Atunci, dacă oferta inițială a turcilor a fost de 10,2 milioane de euro, de ce prețul final a fost de 13,4 milioane de euro. De aici se poate specula foarte ușor că diferența ar putea fi reprezentată de șpaga dată lui Maricel Popa. Asta este doar o supoziție logică, dar procurorii de la DNA ar trebui să ridice documentele de la CJ și să cerceteze toată această licitație pentru achiziția spitalului mobil!
Livrare în 45 zile față de 20 cât a afirmat șeful CJ Iași. Documente care aruncă în aer achiziția spitalului mobil
În documentul înaintat de SDI Global și datat 2 aprilie către persoana de contact care a ajuns apoi la CJ Iași, se arată că pentru spitalul mobil de 256 paturi și 2 zone de izolare, valoarea estimată este de 10,2 milioane de euro. Cel care a intermediat afacerea, s-a mișcat rapid și a cerut cu câteva zile înainte de demararea oficială a proiectului ca turcii să avanseze o ofertă. Așa s-a ajuns ca SDI Global să ceară 10,2 milioane euro pentru spitalul mobil.
În plus, în aceeași adresă, firma SDI Global LLC arată că livrarea se face în 45 de zile după ce cumpărătorul va livra integral banii. De precizat că societatea turcă a luat contractul cu un termen de livrare de 20 de zile, în vreme ce adresa respectivă arăta cu totul altceva. Turcii au mai cerut ca operațiunile vamale și transportul din port către Lețcani să se facă pe responsabilitatea clientului, respectiv Asociația Euronest. Cum în adresă turcii afirmă că transportul se face pe vapor, este dubios modul cum a ales Maricel Popa ca livrarea să se facă terestru.
În plus, turcii au spus că oferta de 10,2 milioane de euro era valabilă 3 zile (până pe 5 aprilie 2020), ceea ce ridică și alte semne de întrebare. Ce s-ar fi putut întâmpla după data de 5 aprilie? Sau poate faptul că termenul de livrare a fost scăzut de la 45 la 20 de zile să justifice creșterea cu o treime a prețului final de achiziție? La aceste întrebări ar fi trebuit să răspundă Maricel Popa, care ascunde și acum documentația întreagă de la licitație.
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, trebuie să de explicații clare pentru spitalul mobil
În oficiosul județului, Maricel Popa susținea că a trimis solicitări peste solicitări și din 6 aprilie s-a făcut o prospecție de piață. Asta în ciuda faptului că totul era deja stabilit înainte. Șeful CJ continuă să se scuze, să acuze ba grupuri de interese, ba întârzieri cauzate de carantină, de Ministerul de Externe. Cu toate acestea, lucrurile erau clare de la bun început, iar nimeni nu mai poate nega asta.
„Noi am trimis 136 solicitări către furnizori din întreaga lume. Începând cu data de 6 aprilie, când am hotărât să achiziționăm spitalul, s-a făcut o prospecție de piață. Am adunat oferte de la furnizori din Germania, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite, India, China, Coreea, iar specialiștii noștri, medici, au fost cei care au desemnat un astfel de spital”, a susținut Maricel Popa.
Autoritățile ieșene au cheltuit mai mult decât s-a cerut de către firma băgată în față
Întreaga afacere ar trebui cercetată de procurorii anticorupție, iar vinovații trebuie trași la răspundere. Dacă se știau de la bun început costurile spitalului, combinațiile afacerii, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a plusat și a dat mai mulți bani decât a trebuit din fondurile publice. Cele peste 10 milioane de euro din bugetul județului Iași au fost luate de la drumurile județene pentru spitalul mobil de la Lețcani. Însă, s-a convenit să se plătească 13,4 milioane de euro, cu 3,2 milioane euro mai mult, iar unitatea medicală nu este nici acum gata.
Asociația Euronest nu a fost eligibilă pentru fonduri europene. Maricel Popa a încercat să păcălească întreg județul Iași
Un alt aspect pe care Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a încercat să-l deturneze, a fost legat de decontarea pe fonduri europene a spitalului mobil de la Lețcani. Recent, Popa a acuzat consilierii județeni că nu vor ca Euronest să deconteze fonduri europene pe unitatea medicală. Numai că realitatea este cu totul alta. De la bun început denumirea proiectului a fost greșită, iar Asociația Euronest nu era eligibilă pentru fonduri europene. Însă, cel mai slab președinte din istoria județului Iași nu a ținut cont de aceste lucruri și a insistat în propria prostie.
În data de 30 martie, Ministerul Fondurilor Europene trimite o adresă către toate entitățile, inclusiv CJ Iași, prin care arată că eligibile sunt unitățile sanitare publice, individuale sau prin Ministerul Sănătății, cel al Transporturilor, Al Apărării Naționale, al MAI sau ISU și chiar unitățile administrativ-teritoriale.
Maricel Popa a pierdut fondurile europene din neștiință. Dezastrul bate la ușa CJ Iași
De ce este disperat acum Maricel Popa, președintele CJ Iași, să deconteze banii europeni? Depunerea cererilor de rambursare și decontare este valabilă între 15 octombrie și 15 decembrie 2020, iar acesta pierde teren. Numai că prin propria incompetență, Maricel Popa nu a reușit să aplice cum trebuie Ordonanța de Urgență nr. 43 din 6 aprilie 2020 pentru a încerca să recupereze ceva. Ordonanța în cauză prevede decontarea din fonduri europene pentru unitățile de containere de logistică medicală, capabilități/formațiuni medicale mobile de diagnostic și tratament utilizate în combaterea răspândirii coronavirusului COVID-19. Spitalul mobil de la Lețcani avea cu totul altă denumire și nu putea fi inclus în așa ceva. Deși știau încă din 6 aprilie 2020 de acest lucru, Maricel Popa și Alina Popa, directorul Asociației Euronest, au insistat pe această denumire veche.
În plus, contractul cu turcii s-a făcut pe denumirea „Spital mobil COVID-19 Regiunea Nord-Est România”. A urmat apoi un lanț de hotărâri de CJ Iași cu vechea denumire, precum cele din 8.04.2020 și nu numai. După ce a primit adresa respectivă de la Guvern, Popa a făcut solicitare pentru decontare, însă tot pe denumirea veche. Abia luna aceasta a emis HCJ 520 prin care a decis schimbarea denumirii. Aceasta a fost transformată în spital mobil/modular din containare de logistică medicală pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii COVID-19 la nivelul regiunii Nord-Est. Prea târziu pentru a mai salva ceva. Vom reveni!