Prima pagină » Sanatate » Combinații de medicamente care vă pot face rău. Lista pastilelor care nu trebuie niciodată consumate împreună
Combinații de medicamente care vă pot face rău. Lista pastilelor care nu trebuie niciodată consumate împreună

Combinații de medicamente care vă pot face rău. Lista pastilelor care nu trebuie niciodată consumate împreună

25 iul. 2024, 12:20,
BZI.ro, în Sanatate

Utilizarea simultană a două sau mai multe medicamente „după ureche” poate avea efecte secundare grave, avertizează specialiștii. Pentru a preveni astfel de incidente, un farmacist a explicat care sunt cinci dintre cele mai periculoase combinații de medicamente.

Farmacistul Abbas Kanani, de la Chemist Click, a subliniat că anumite combinații de medicamente trebuie evitate pentru a nu pune sănătatea în pericol.

„Combinarea medicamentelor poate crește riscul de efecte secundare sau poate provoca probleme de sănătate mai grave. Uneori, interacțiunile medicamentoase pot genera simptome noi, care pot fi confundate cu o altă afecțiune,” a explicat el. „În alte cazuri, eficacitatea medicamentelor poate fi redusă, ceea ce înseamnă că nu primiți doza corectă pentru tratarea afecțiunii,” a adăugat specialistul.

Combinațiile de medicamente pot avea efecte grave, cum ar fi dereglarea tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac.

„Organele, în special ficatul și rinichii, pot fi afectate atunci când medicamentele care interacționează sunt metabolizate de aceleași organe. Utilizarea cronică a acestor medicamente poate crește riscul unei reacții alergice, variind de la erupții cutanate ușoare la anafilaxie severă, o condiție ce pune viața în pericol,” a spus el, conform Express.

Medicul de familie Mihai Mara a subliniat că „ficatul procesează toate medicamentele, iar administrarea unor doze mai mari decât necesar sau a unor combinații nerecomandate poate declanșa diverse afecțiuni hepatice. De asemenea, bolile de stomac nu sunt excluse. Antiinflamatoarele, de exemplu, irită mucoasa stomacală, putând provoca gastrite sau ulcere.”

Combinațiile de medicamente care trebuie evitate

Farmacistul a menționat că antiinflamatoarele fără prescripție, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, nu trebuie combinate cu anticoagulante precum warfarina. „Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot crește riscul de sângerare când sunt luate cu anticoagulante, afectând coagularea sângelui și provocând sângerări gastrointestinale,” a explicat Mihai Mara pentru Adevărul.

Antibioticele precum eritromicina și claritromicina nu trebuie combinate cu statine, din cauza riscului crescut de leziuni musculare (rabdomioliză). „Antibioticele pot crește concentrația de statine în sânge,” a adăugat el.

Medicamentele pentru migrene nu ar trebui luate împreună cu antidepresive. „Triptanii pentru migrene și inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei pentru depresie cresc nivelul de serotonină, putând provoca sindromul serotoninic, cu simptome variind de la frisoane și diaree la rigiditate musculară, febră și convulsii.”

„Unele antibiotice pot reduce eficacitatea contraceptivelor,” a avertizat el. Antiacidele și antibioticele precum tetraciclina și ciprofloxacina nu ar trebui luate împreună, deoarece antiacidele pot împiedica absorbția antibioticelor. „Luați antibioticele cu două ore înainte sau patru ore după antiacide,” recomandă specialistul.

„Este important să discutați cu medicul de familie sau farmacistul înainte de a lua două medicamente diferite simultan. Controalele regulate și analizele de sânge ajută la monitorizarea efectelor combinațiilor de medicamente și ajustarea dozelor dacă este necesar,” a explicat el.

Impactul unei simple pastile pentru răceală

Este ușor de spus, dar greu de aplicat, mai ales în România, unde automedicația și autodiagnosticarea sunt obișnuite. Mulți români preferă să se trateze acasă, adesea luând medicamente în exces, inclusiv antibiotice.

Medicamentele fără prescripție sunt foarte căutate, dar medicii avertizează că administrarea lor în cantități mari poate face mai mult rău decât bine. Medicamentele pentru răceală, luate frecvent, pot afecta bacteriile intestinale, ducând la sindromul de intestin permeabil.

„Medicamentele ar trebui luate doar atunci când sunt necesare, nu preventiv. Trebuie să ne orientăm către medicamentele prescrise anterior de medici și tolerate bine de organism, respectând doza recomandată,” a concluzionat Mihai Mara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *