Prima pagină » Local » Combinații cu certificate de handicap la Iași! Bani grei, învârtiți pentru documente ilegale. Elena Balcan a recunoscut totul la audieri – FOTO (EXCLUSIV)
Combinații cu certificate de handicap la Iași! Bani grei, învârtiți pentru documente ilegale. Elena Balcan a recunoscut totul la audieri - FOTO (EXCLUSIV)

Combinații cu certificate de handicap la Iași! Bani grei, învârtiți pentru documente ilegale. Elena Balcan a recunoscut totul la audieri – FOTO (EXCLUSIV)

02 iul. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Combinații cu certificate de handicap la Iași: o femeie a fost pedepsită definitiv pentru banii grei învârtiți pentru documente ilegale. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au pus punct dosarului în cadrul căruia Elena Balcan a fost acuzată de trafic de influență. Ieșeanca a fost condamnată la 2 ani de închisoare, cu suspendare, sub acuzația amintită

Combinații cu certificate de handicap la Iași: o femeie a fost pedepsită definitiv. Așadar, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au pus punct dosarului în cadrul căruia Elena Balcan a fost acuzată de trafic de influență.

„Instanța respinge, ca nefondat, apelul formulat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DNA Iași împotriva sentinţei penale a Tribunalului Iaşi, pe care o menţine. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Combinații cu certificate de handicap, la Iași: o femeie, condamnată cu suspendare

Amintim că, inițial, Elena Balcan a fost condamnată de Tribunalul Iași la 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru trafic de influență. De asemenea, în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției, s-a dispus confiscarea specială de la Elena Balcan a sumei de 90.190 de lei. Sentința a fost contestată de către procurorii DNA Iași. Dosarul Elenei Balcan a început pe data de 4 noiembrie 2021. Anchetatorii anticorupție au trimis la instanță acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu femeia. Pe 18 iunie 2014, s-a dispus în cauză începerea urmăririi penale „in rem”, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

„Din cercetările efectuate, a rezultat că numita Elena Balcan a pretins/ primit diverse sume de bani şi bunuri de la persoane, în schimbul promisiunii făcute acestora că va interveni pe lângă membrii Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Adulți, din cadrul Direcţiei Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iaşi, pentru a le obţine indemnizaţii/ pensii pentru persoane cu grad de handicap”, au spus anchetatorii anticorupție.

Elena Balcan a recunoscut totul la audieri

Anchetatorii au adăugat că, în cursul lunii ianuarie 2010, femeia ar fi cerut 4.000 de lei de la un ieșean, pentru a face demersuri pe lângă autorităţile competente în vederea obţinerii unei pensii de handicap pentru acesta din urmă.

„El (în prezent, decedat) ar fi fost de acord cu această solicitare, astfel încât, în urma demersurilor făcute, a beneficiat de pensie de handicap grav în perioada februarie 2010 – ianuarie 2011. Pentru că suma solicitată nu a fost remisă într-o singură tranșă, timp de 7 luni, inculpata a venit la domiciliul lui şi a primit de la acesta 700 de lei lunar, plus alte produse alimentare, ca urmare a demersurilor făcute”, au arătat procurorii.

Aceștia au adăugat că, în urma cercetărilor efectuate în cauză, au fost identificate mai multe persoane care, în virtutea influenţei de care se prevala asupra Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iaşi, i-au remis Elenei Balcan diferite sume de bani, în scopul obținerii pe nedrept a unor certificate de încadrare în grad de handicap.

„În cauză au fost ridicate de la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iaşi toate dosarele medicale ale martorilor, rezultând faptul că toate cele 17 persoane au beneficiat de certificate de încadrare în grad de handicap, confirmând astfel aspectele declarate de martori. Pe 26 octombrie 2021, a fost audiată inculpata, aceasta recunoscând fapta reținută în sarcina sa”, au încheiat oamenii legii.

Acum, femeia acuzată de combinații cu certificate de handicap la Iași a fost pedepsită definitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *