Prima pagină » Titlurile zilei » Combinație pe bani mulți în Cimitirul Evreiesc din Iași! Dorin Tudose, fost șef la Raiffeisen Bank, este în spatele tunului imobiliar cu 14 blocuri. Agenții imobiliari au fost plantați ca interpuși. Afaceristul: „Cumnata și soția, eu nu” – FOTO

Combinație pe bani mulți în Cimitirul Evreiesc din Iași! Dorin Tudose, fost șef la Raiffeisen Bank, este în spatele tunului imobiliar cu 14 blocuri. Agenții imobiliari au fost plantați ca interpuși. Afaceristul: „Cumnata și soția, eu nu” – FOTO

01 sept. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Dorin Gheorghe Tudose este personajul misterios din spatele afacerii din Cimitirul Evreiesc. Fostul director de la Raiffeisen Bank lucrează prin interpuși, doi agenți imobiliari. Împreună cu soția, împrumută cu sume consistente lumea bună din Iași, din care ies bani frumoși numai din dobânzi, mascate prin presupuse daune

Un personaj quasi-invizibil în mediul de afaceri din Iași se află în spatele unui proiect imobiliar din Cimitirul Evreiesc, zona Viticultori, acolo unde ar urma să fie construite 14 blocuri de locuințe colective. Este vorba despre Dorin Gheorghe Tudose, fost director la banca Raiffeisen Iași. După ce a ieșit din sistemul bancar, cu o compensație de aproape 1 milion de euro, arată sursele din anturajul afaceristului, s-a lansat în imobiliare, dar și în afaceri care seamănă izbitor cu activitățile de cămătărie.

În ultimii ani, a împrumutat în special dezvoltatori imobilari, percepând dobânzi colosale, sub formă de daune. Printre cei care au împrumutat se află chiar și judecători cu renume, dar și patroni de localuri. Revenind la proiectul din Cimitirul Evreiesc, Dorin Tudose nu se află oficial în acte. În toamna anului 2020, terenul a fost transferat către agentul imobiliar Paul Avătăji și asociatul acestuia, Constantin Gavrilă. Aceștia au directiva clară să obțină autorizația de construire, comisionul fiind de aproape 400.000 de euro, conform acelorași surse din piață.

Dorin Tudose așteaptă să tragă un tun de peste 1 milion de euro

Afaceristul Dorin Tudose a cumpărat terenul la începutul anului 2020, de la doi proprietari. Suprafața de teren vizată, de 21.000 de metri pătrați, a costat 900.000 de euro. Dacă proiectul va fi autorizat, Dorin Tudose se așteaptă la un preț final de 2,5 milioane de euro. Fără să miște un deget, ar putea obține un profit final de 1,2 milioane de euro, ce poate fi rulat în alte afaceri sau chiar păstrat pentru eventuale împrumuturi. La începutul anului 2020, proiectul din Cimitirul Evreiesc a fost prezentat de societatea Kiaf Invest SRL, deținută de Larisa Iacob și Cristina Raluca Tudose. Prima este cumnata lui Dorin Tudose, în timp ce a doua este soția acestuia.

De fapt, afaceristul a vrut „să testeze terenul”. Când a fost organizată o dezbatere publică, vecinii din apropierea amplasamentului și-au manifestat dezacordul. Conform Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), a fost propus un regim de înălțime de D+P+2E și P+2E, însemnând un total de 21 de clădiri. Urmau să fie amenajate 260 de apartamente și 259 de locuri de parcare. Un număr mare de vecini a fost prezent la Primărie pentru a-și formula obiecțiile. Cea mai mare problemă se referea la traficul rutier din zonă. Vecinii au reclamat că accesul spre șoseaua Păcurari dinspre Iancu Flondor sau Ion Nistor va fi blocat de numărul mare de mașini ce vor apărea în zonă. De exemplu, pe strada Iancu Flondor nu încap două mașini, artera fiind foarte îngustă.

Săgeata lui Dorin Tudose încearcă o combinație, după ce a redus numărul de clădiri

În noua formă a proiectului transferat agentului Paul Avătăji, cartierul a fost redus la un număr de 14 blocuri, cu 200 de apartamente, regimul de înălțime fiind neschimbat. Deși a redus numărul de apartamente, vecinii vor în continuare să stopeze proiectul. Agentul a precizat cu alte ocazii că strada Flondor va fi lărgită cu 3 metri pe banii investitorului și că, astfel, s-ar rezolva problema traficului auto. Rămâne de văzut care va fi reacția proprietarilor din zonă.

Paul Avătăji a atras atenția publică în 2018, când a finalizat construcția unui bloc pe strada Florilor, foarte aproape de șoseaua Arcu. Aici, zona este preponderent ocupată de case individuale, dar și de celebrele blocuri-vilă. Proiectul viza construirea unor locuințe colective pe o suprafață de teren de 795 de metri pătrați, regimul de înălțime dorit fiind de D+P+3E. Imobilul a fost construit chiar între două blocuri de tip vilă. Vecinii s-au arătat foarte nemulțumiți, dar nu au putut anula proiectul. În lumea dezvoltatorilor imobiliari, Paul Avătăji este cunoscut că poate facilita obținerea avizelor de la Primăria Iași și nu numai.

Dorin Tudose, iritat de întrebările reporterilor „BZI”

Reporterii „BZI” l-au contactat pe afaceristul Dorin Tudose, pentru a oferi mai multe detalii despre ingineriile financiare puse la cale. Bărbatul a ținut să precizeze că nu are vreo calitate în proiectul din zona Viticultori. „E o poveste frumoasă, dar pe lângă subiect. E în afară total. Nu am fost în acest proiect. Da, cumnata și soția, eu nu”, spune afaceristul.
Într-o convorbire anterioară, când reporterii „BZI” s-au prezentat ca potențiali clienți, Dorin Tudose a recunoscut că a lucrat în familie la proiectul din Viticultori. Deși a împrumutat zeci de persoane, afaceristul a devenit nervos în momentul în care a fost întrebat despre proveniența banilor folosiți în acest tip de tranzacții.

„Sunt mulți de Dorin Tudose. Nu știu cu ce te ocupi dumneata. Ești pus să iriți oamenii? Nu am chef să discut cu dumneata, un propagandist de joasă speță. Nu ai împrumutat pe nimeni?”, a încheiat Dorin Tudose.

De precizat este faptul că, în afacerea cu împrumuturile, este implicată și soția bărbatului, Cristina Raluca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`