Prima pagină » Titlurile zilei » Combinația anului în Iași. Pierdere de 1 milion de euro la DRDP după o afacere derulată de unul dintre acoliții fostului șef al CJ, Maricel Popa (EXCLUSIV)

Combinația anului în Iași. Pierdere de 1 milion de euro la DRDP după o afacere derulată de unul dintre acoliții fostului șef al CJ, Maricel Popa (EXCLUSIV)

28 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Lovitură pentru o mare instituție regională cu sediul în Iași. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași ar urma să se mute în vechiul sediu din Copou și să renunțe la chiria clădirii din Șoseaua Națională. La clădirea din zona Podu de Piatră, DRDP plătește 39 de mii de euro pe lună, în timp ce la fostul sediu din Copou chiria e de numai 6.700 de euro pe lună. Decizia a fost luată de conducerea centrală a companiei, la mijloc fiind și o anchetă a procurorilor anticorupție pentru suma colosală plătită de DRDP Iași mai mulți ani în spațiul în care s-a mutat

Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, instituție care gestionează drumurile naționale din zona Moldovei, revine în sediul din strada Gh. Asachi, nr.19. După ce în 2019, DRDP s-a mutat pe Șoseaua Națională, nr. 23, consiliul de administrație de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a decis revenirea în vechiul sediu. Detaliile din spatele acestei afaceri sunt incredibile, la mijloc fiind și o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru prețul exorbitant plătit de DRDP drept chirie.

Din februarie 2019 și până în ianuarie 2021, costurile plătite de DRDP Iași pentru spațiul din Șoseaua Națională ajung la circa 936 de mii de euro. Clădirea din Șoseaua Națională aparține lui Ștefan Covalciuc, un afacerist controversat, un apropiat al lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași. Contractul cu Covalciuc a fost încheiat pe 5 ani, însă poate fi denunțat oricând. Părțile s-au înțeles, iar Covalciuc va primi chiria pe încă 6 luni.

Decizie bombă luată de DRDP Iași. S-a bătut palma pentru fostul sediu din cartierul Copou

DRDP Iași s-a mutat din spațiul deținut inițial în Copou în februarie 2019. Pentru imobilul din strada Gh. Asachi, direcția plătea 11,42 euro pe metru pătrat la 1.370 metri pătrați. După ce proprietarul clădirii a câștigat procesul de retrocedare, părțile nu s-au mai înțeles, iar fosta conducere a DRDP Iași a decis să se mute. Pentru spațiul din Șoseaua Națională, DRDP a ajuns să plătească o chirie de 39.000 de euro lunar pe cei 2.456 de metri pătrați (15.87 euro metru pătrat). Pentru că suma plătită la spațiul din Șoseaua Națională era extrem de mare, CNAIR a trimis o comisie care să verifice documentele. În plus, și inspectorii Curții de Conturi au constatat acest lucru. Astfel, în baza celor două decizii, CA al CNAIR a impus DRDP Iași să renegocieze cu proprietarul clădirii din strada Gh. Asachi.

Detaliile unei afaceri de mii de euro din cartierul Copou. Termen de 3 ani pentru un nou spațiu

DRDP Iași a bătut palma cu Vlad Cereșanu, proprietarul clădirii, cel care a câștigat în instanță imobilul. În urma negocierilor s-a ajuns la un preț de 6.700 de euro pe lună pentru spațiul din zona Copou, în fapt fostul sediu al Direcției de Drumuri. DRDP Iași trebuie să se mute din Șoseaua Națională, nr. 23, până la finalul lunii ianuarie 2021. În plus, în următorii 3 ani, DRDP are obligația să ridice de la zero un nou spațiu sau să caute un alt imobil pe care să-l cumpere.

„Se respectă hotărârea consiliului de administrație al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere care spune să ne mutăm în vechiul sediu, cu obligația ca în 3 ani să demarăm și să finalizăm construcția sau achiziția unui alt imobil în care să ne desfășurăm activitatea”, a spus Dan Pilă, directorul DRDP Iași.

Mutare cu scandal pe Șoseaua Națională. DNA a intrat pe fir

Direcția Regională de Drumuri și Poduri a plecat din sediul din Copou în februarie 2019, după 7 decenii în care a funcționat neîntrerupt în spațiul respectiv. Spațiul din Gh. Asachi, nr. 19 este o fostă casă naționalizată, ce a fost atribuită DRDP Iași în urma Decretului nr. 92 din aprilie 1950. Inițial, aceasta avea un singur nivel, imobilul suferind modificări. În 2012 clădirea a fost retrocedată, însă au urmat mai multe procese în instanță, pierdute în cele din urmă de DRDP Iași. Fosta conducere a direcției a decis să se caute un alt spațiu, ajungându-se la clădirea din Șoseaua Națională.

Deși s-a propus o chirie de 15.000 de euro pe lună pentru cei 2.456 metri pătrați (6 euro mp), DRDP Iași nu a avut nimic împotrivă să plătească chiar 39.000 euro lunar (15,5 euro mp). Cazul a ajuns la DNA Iași în primăvara acestui an. DNA a cerut hârtiile, toate documentele legate de contractul de închiriere a sediului de pe Șoseaua Națională, nr.23. Clădirea a fost închiriată de la SC Ștefana SRL, societate patronată de familia lui Ștefan Covalciuc. Contractul de închiriere era pe 5 ani inițial, însă acesta a fost demontat după decizia luată de CA al CNAIR.

Spațiu închiriat de la un afacerist apropiat de fostul șef al CJ Iași

DRDP Iași a închiriat imobilul de la Ștefan Covalciuc, cel implicat și în afacerea derulată de Maricel Popa cu Poșta Română SA. Și această afacere a ajuns în vizorul procurorilor DNA. Poșta Română a închiriat de la una din firmele controlate de Maricel Popa un spațiu pentru care va plăti suma de 365.000 euro. Ștefan Covalciuc a depus și el o ofertă, însă acesta nu era decât o săgeată în toată afacerea pentru Maricel Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024