Prima pagină » Informații utile » Combaterea păduchilor verzi la trandafiri. Cele mai bune metode

Combaterea păduchilor verzi la trandafiri. Cele mai bune metode

29 iul. 2024, 13:30,
BZI.ro, în Informații utile

Afidele sau păduchii verzi la trandafiri cum mai sunt cunoscute aceste insecte cu corpul moale, nu atacă doar trandafirii ci un număr mare de plante, provocând pagube importante într-un timp foarte scurt.

Păduchii verzi la trandafiri sunt mai greu de stârpit chimic pentru că au dezvoltat rezistență la multe pesticide, iar metodele ecologice de combatere sunt și ele destul de puține.

Cum scăpați de păduchii verzi la trandafiri

O variantă de îndepărtare a păduchilor verzi este îndepărtarea lor direct cu mâna, purtând mănuși subțiri de grădinărit sau mănuși medicale, fiind una dintre soluții dacă atacul nu este puternic. Păduchii verzi se pot zdrobi între degete și, deși necesită puțin efort, este cea mai ecologică metodă de combatere a păduchilor verzi de pe trandafir.

Zeama de varză murată este un erbicid natural pentru trandafirii afectaţi de păduchele verde. Zeama de varză se foloseşte direct, fără diluţie, acţionând prin aciditatea sa care omoară rapid dăunătorii. Trebuie însă să aveţi grijă să stropiţi doar zonele afectate, să nu îmbăiaţi rozele şi mai ales ca zeama, foarte sărată, să nu curgă pe pământ pentru că poate afecta rădăcinile plantelor.

Decoctul de cenuşă este un tratament anti-afide dovedit, având efecte rapide în combaterea păduchilor la trandafir. Se pun 300-400 de grame de cenuşă în 10 litri de apă, iar amestecul se dă la foc şi se fierbe timp de 2 ore. După răcire, se elimină bucăţile mai mari de cenuşă ce ar putea bloca pulverizatorul, şi se stropesc trandafirii afectaţi de păduchele verde. Dezavantajul este că soluţia lasă un gri inestetic pe frunze şi flori.

Stropirea trandafirilor cu soluție de detergent de vase este o altă alternativă de a scăpa de dăunători. Aceste este eficient în combaterea afidelor la trandafir, deşi soluţia nu este una chiar ecologică, ci mai degrabă la limită cu chimizarea obişnuită, cu pesticide.
Este şi o soluţie la îndemână, uşor de preparat. Aveţi nevoie de patru litri de apă curată în care dizolvaţi 4 linguri mari de detergent de vase (nu ecologic). Cu ajutorul unui pulverizator, soluţia este aplicată pe plantele afectate. Efectul este mai rapid vara, pe căldură, când păduchii sunt deshidrataţi de către soluţia cu detergent, apoi sunt „prăjiţi” de soare.

Ce sunt păduchii verzi

Păduchii verzi la trandafiri sunt insecte foarte mici, cu formă de pară, de culoare verde sau roz, cu picioare subțiri, care atacă în special trandafirii, dar și alte plante. Se hrănesc în special cu seva din lăstari, prin urmare apar de obicei primăvara și la începutul verii, când înfloresc toate plantele. Aceste insecte caută în special lăstarii unei plante, dar pot să infesteze și mugurii, florile, frunzele sau tulpinile. Dacă afidele nu sunt eliminate, plantele vor crește anormal și frunzele se vor îngălbeni, aceștia putând fi eliminați atât prin produse fără chimicale, cât și cu ingrediente chimice.

Afidele pot fi observate ușor cu ochiul liber, dar există și alte indicii ale prezenței lor. Cel mai clar semn al infestării este prezența unei paste lipicioase, care apare pe spatele frunzelor atacate și care sufocă plantă. Acest lichid este secretat de afide în urma digestiei și este foarte dulce, de aceea poate atrage și alte insecte, cum sunt furnicile, care vin să-l consume. Mai mult, dacă lichidul nu este îndepărtat, poate dezvolta un fel de mucegai de culoare neagră, care va acoperi ramurile și va bloca fotosinteza plantei.

Este foarte important ca păduchii verzi la trandafiri să fie depistați destul de repede pentru a fi luate toate măsurile de control contra acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
30 iulie 2024
30 iulie 2024