Prima pagină » Titlurile zilei » Comandă de lux făcută unui celebru bucătar din Iași. Un client nu s-a uitat la bani și a cerut o porție de paste cu trufe. Cât costă preparatul făcut de chef Adrian Lucian Șipoteanu

Comandă de lux făcută unui celebru bucătar din Iași. Un client nu s-a uitat la bani și a cerut o porție de paste cu trufe. Cât costă preparatul făcut de chef Adrian Lucian Șipoteanu

10 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Un client din Iași a plătit câteva sute de lei pentru o porție de paste cu trufe, un preparat sofisticat tot mai căutat de clienții cu pretenții culinare, pregătit de un celebru bucătar din Iași. Chef Adrian Lucian Șipoteanu, cu o experiență de peste 20 de ani în acest domeniu, susține că în ultimii ani clienții mănâncă tot mai des la restaurant și comandă preparate sofisticate. Cele mai solicitate sunt preparatele care au la bază carnea de vită, piureuri obținute din combinații de legume, dar și deserturi mai puțin obișnuite precum trufe din ciocolată cu avocado

Un client din Iași a plătit câteva sute de lei pentru o porție de paste cu trufe, un preparat sofisticat tot mai căutat de clienții cu pretenții culinare, pregătit de un celebru bucătar din Iași. Potrivit bucătarului Adrian Lucian Șipoteanu, în ultimul an ieșenii merg tot mai des la restaurant și comandă preparate sofisticate.

„Am observat că acum clienții s-au obișnuit să meargă la restaurant, să ia masa în oraș. Chiar și acum, în pandemie, merg la restaurant și încearcă preparate noi. Acum e un trend, o modă cu piureuri cu diverse preparate din carne. Piure din cartofi dulci cu ghimbir, piure din păstârnac cu vanilie. Clienții comandă acum preparate mai sofisticate, sunt mai educați în ceea ce privește mâncarea mai bună, mai gustoasă. Nu mai cer cantitate, ci calitate. Ce e drept, prețurile sunt mai mari la astfel de preparate, fiind vorba și de câteva sute de lei pentru un singur fel de mâncare”, spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Pastele cu trufe, un preparat nou care atrage tot mai mulți clienți care vor să încerce experiențe culinare noi

Cea mai scumpă comandă recentă a unui client din Iași a fost o porție de paste cu trufe care a costat câteva sute de lei.

„Trufele, care sunt ciuperci apărute de puțin timp la noi, sunt solicitate de clienți. Trufele albe, care sunt mai rare, costă între 3.000 și 5.000 de euro kilogramul și se folosesc la paste. Trufele negre, pe care le-am gătit tot cu paste, au fost cerute în ultima perioadă de clienți. Vă dați seama că un astfel de preparat costă câteva sute de lei. Peștele, cu tot felul de fructe exotice, cu mango, puiul, curcanul cu somon fume, o combinație nouă. Sau carne de oaie cu rodii, o altă noutate. Dacă vorbim de brânzeturi mai sofisticate, cum sunt cele franțuzești, gorgonzola sau alte brânzeturi, acum se consumă cu dulceață de ceapă”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Preparatele care au la bază carnea de vită sunt cele mai consumate de clienții din Iași

Chef Adrian Lucian Șipoteanu susține că toate preparatele pot fi gata în maximum 15 minute, fiind gătite ca la carte. Cele mai cerute preparate au la bază carnea de vită.

„A evoluat foarte mult gastronomia și la noi, de aceea și clienții sunt mai informați și știu ce vor să consume. De exemplu, la vită, solicitată din ce în ce mai mult, sunt 7.000 de sortimente de vită care pot fi preparate. Un singur kilogram de vită angus sau adusă din China costă între 1.000 și 2.000 de euro. Sunt preparate din vită care se consumă pur și simplu crude, dar și preparate consumate cu diferite piureuri”, mai spune bucătarul din Iași.

Chef Adrian Lucian Șipoteanu: „Dacă lavanda era folosită doar pentru miros, pentru parfum, acum se folosește și în gastronomie. Se folosesc florile de lavandă pentru sos la deserturi”

Chef Adrian Lucian Șipoteanu susține faptul că acum clienții vor să experimenteze preparate culinare gătite în restaurantele de lux din Europa.

„Se fac tot felul de combinații de gusturi. De exemplu, dacă lavanda era folosită doar pentru miros, pentru parfum, acum se folosește și în gastronomie. Se folosesc florile de lavandă pentru sos, pentru deserturi. Alt desert care este cerut este ciocolata cu avocado, trufe de ciocolată cu avocado. Dacă ne gândim la cafea, utilizată doar așa cum o știm cu toții, acum se folosește și în diverse preparate. De exemplu mușchi de vită cu creveți și cu sos de cafea. E un preparat cerut de clienți”, mai povestește Adrian Lucian Șipoteanu.

Locul I la un concurs internațional din Mongolia cu un preparat românesc: hribi cu sos și mămăligă

Bucătarul care a participat la zeci de concursuri internaționale a reușit să obțină premiul I la un astfel de concurs, cu un preparat din gastronomia românească.

„E important ca un bucătar să participe la concursuri internaționale, să fie la curent cu tot ce apare nou în acest domeniu. Eu din banii mei am plătit pentru participarea la astfel de concursuri pentru că am vrut să învăț cât mai mult, să avansez. Am luat locul I la concursul internațional din Mongolia cu un preparat tradițional, schimbat puțin, care a avut succes. E vorba de pui cu hribi cu sos și mămăligă. La mămăligă am adăugat lămâie, usturoi și coriandru, iar acest preparat a câștigat în fața multor alte preparate din toată lumea”, mai spune chef Adrian Lucian Șipoteanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *