Prima pagină » Sanatate » Coma diabetică. Ce reprezintă și cum poate fi trată această afecțiune gravă?

Coma diabetică. Ce reprezintă și cum poate fi trată această afecțiune gravă?

03 nov. 2023, 10:00,
în Sanatate

Coma diabetică reprezintă o complicație serioasă a diabetului zaharat, determinată de fluctuațiile extreme ale nivelurilor de glucoză în sânge. Această stare, așa cum sugerează și numele său, poate evolua până la pierderea cunoștinței și incapacitatea de a reacționa la stimuli externi.

În ciuda pericolelor asociate, este important de menționat că apariția acestei complicații este destul de rară și poate fi gestionată eficient prin respectarea riguroasă a planului de tratament al diabetului. Există trei tipuri principale de comă diabetică, fiecare cu caracteristicile sale distincte.

De câte tipuri poate fi coma diabetică ?

Cetoacidoza Diabetică. Este cea mai frecventă complicație acută și gravă a diabetului zaharat. Aceasta este cauzată de deficitul sever de insulină, care duce la arderea intensificată a grăsimilor și formarea de corpi cetonici.

Apare predominant în diabetul zaharat de tip 1, dar poate afecta și persoanele cu diabet de tip 2 care produc cantități reduse de insulină. O intervenție rapidă în centrele specializate poate reduce mortalitatea la sub 5%.

Coma Hiperglicemică. Este o complicație acută severă, fără acidoză, caracterizată de niveluri foarte mari de glucoză (>500mg/dl). Poate afecta ambele tipuri de diabet, dar apare mai frecvent la persoanele în vârstă, în special la cele care nu se pot autoîngriji și au diabet de tip 2. Se manifestă în special atunci când persoana în vârstă trece printr-o altă boală, nu monitorizează regulat glicemia, întrerupe adesea tratamentul, sau nu se poate alimenta și hidrata adecvat. Prezintă un prognostic rezervat, cu o rată de mortalitate de peste 50%.

Hipoglicemia Severă. Reprezintă o urgență diabetică și este definită de un nivel foarte scăzut al zahărului în sânge, necesitând asistență din partea unei alte persoane. Poate să apară la persoanele cu diabet tratate cu insulină sau anumite medicamente antidiabetice. Înțelegerea și gestionarea acestor tipuri de comă diabetică sunt esențiale pentru prevenirea consecințelor grave și menținerea sănătății pacienților cu diabet zaharat.

Cum pot fi tratate acestea. Recomandările medicilor

Tratarea hiperglicemiei, caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, implică administrarea intravenoasă a lichidelor pentru corectarea echilibrului hidric la nivelul întregului corp. Pacienții pot, de asemenea, primi insulină, contribuind la absorbția excesului de glucoză circulantă. În cazul în care nivelurile de sodiu, potasiu sau fosfați sunt sub optim, se pot administra suplimente pentru a readuce valorile la normal. Aceeași abordare se aplică și în tratamentul cetoacidozei diabetice.

În situația opusă, în cazul hipoglicemiei severe, o injecție cu glucagon poate crește nivelul de glucoză în sânge, contracarând astfel comă diabetică. Este crucial ca tratamentul să fie administrat într-un interval de timp scurt, pentru a evita leziunile permanente ale creierului. Neglijată și lăsată netratată, coma diabetică poate avea consecințe grave, inclusiv leziuni permanente ale creierului și deces în cazurile extreme.

Prevenirea acestor situații critice include adoptarea unui stil de viață și a unei diete echilibrate. Colaborarea cu un medic nutriționist pentru a identifica alimentele care pot afecta nivelul de glucoză și stabilirea unei diete personalizate sunt pași importanți. Menținerea unui program regulat de mese și monitorizarea periodică a glicemiei sunt, de asemenea, aspecte esențiale ale gestionării diabetului.

În ceea ce privește activitatea fizică, consultarea cu antrenorul este recomandată pentru a identifica exercițiile potrivite care să ajute la menținerea nivelului optim al zahărului din sânge. Fiind pregătit pentru situații de urgență este crucial, având mereu la îndemână soluții pentru tratarea nivelului prea scăzut de zahăr, precum o tabletă de glucoză sau suc.

Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
De când revin temperaturile de vară în România după valul de frig. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza
observatornews.ro
Nicuşor Dan scoate agenţii SPP la plimbare. Nu vrea coloană oficială, nu se mută îşi va duce fiica la şcoală pe jos
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai frumoase mesaje și urări de Sfinții Constantin și Elena. Câți români își serbează ziua
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`