Tot mai multe femei se confruntă în timpul sarcinii cu fenomenul colului uterin deschis de un deget. În unele cazuri acesta este un semn al sarcinii, iar în alte cazuri, mai neplăcute, acest fenomen semnalizează dezvoltarea unei afecțiuni. Printre bolile însoțite de acest simptom se numără polipul și chisturile. În cazul în care observi o schimbare o colului este important să efectuezi un test în cabinetul unui medic ginecolog.
Colul uterin este segmentul inferior al uterului sub formă de cilindru sau con. În centru se află canalul cervical, al cărui capăt se deschide în cavitatea uterină, iar celălalt în vagin. În medie, lungimea colului uterin este de 3-4 cm, diametrul este de aproximativ 2,5 cm, iar canalul cervical este închis. Colul uterin are două părți, inferioară și superioară. Partea inferioară se numește vaginală, deoarece iese în cavitatea vaginală, iar partea superioară este supravaginală, deoarece este situată deasupra vaginului. Colul uterin este conectat la vagin prin fornixul vaginului.
Funcțiile colului uterin. Prin ce schimbări trece acesta în timpul sarcinii
Colul uterin în timpul sarcinii este un organ important, atât anatomic, cât și funcțional. Trebuie amintit că promovează procesul de fertilizare, previne intrarea infecției în cavitatea uterină și în anexe, ajută la „ducerea” bebelușului și participă la naștere. De aceea, monitorizarea regulată a stării colului uterin în timpul sarcinii este pur și simplu necesară.
În timpul sarcinii, în acest organ apar o serie de modificări fiziologice. De exemplu, după scurt timp după fertilizare, culoarea sa se schimbă, devine cianotică. Motivul pentru aceasta este rețeaua vasculară extinsă și alimentarea cu sânge a acesteia. Datorită acțiunii estriolului și progesteronului, țesutul colului uterin devine moale. În timpul sarcinii, glandele cervicale se extind și devin mai ramificate.
Colul uterin deschis de un deget. De ce este important efectuarea unui examen de screening în timpul sarcinii
Examenul de screening al colului uterin în timpul sarcinii include, examen citologic, frotiuri pentru flora și detectarea infecțiilor. Examenul citologic este adesea primul pas cheie în examinarea colului uterin, deoarece permite detectarea modificărilor patologice foarte precoce care apar la nivel celular. De cele mai multe ori, acesta trebuie efectuate începând cu a 5 săptămână de sarcină.
Examinarea este efectuată pentru identificarea patologiei colului uterin și selecția femeilor însărcinate care au nevoie de o examinare mai aprofundată și de un tratament adecvat în perioada postpartum. La efectuarea unei examinări de screening, pe lângă examinarea unui medic, poate fi recomandată o colposcopie.
După cum știți, colul uterin este acoperit cu două tipuri de epiteliu, multistrat plat din partea vaginului și un singur strat cilindric din partea canalului cervical. Celulele epiteliale sunt constant descuamate și ajung în lumenul canalului cervical și în vagin. Caracteristicile lor structurale fac posibilă, atunci când sunt examinate la microscop, să se distingă celulele sănătoase de cele atipice, inclusiv de cele canceroase.
În timpul sarcinii, pe lângă modificările fiziologice ale colului uterin precum deschiderea acestuia de un deget, pot apărea unele procese limită și patologice. Sub influența modificărilor hormonale care apar în corpul unei femei în timpul ciclului menstrual, modificările ciclice apar și în celulele epiteliului canalului cervical.
Primele semne care îți semnalează o patologie în timpul sarcinii. Chisturi și polipi
În timpul perioadei de ovulație, secreția de mucus de către glandele canalului cervical crește, iar caracteristicile sale calitative se modifică. În caz de leziuni sau leziuni inflamatorii, uneori glandele colului uterin se pot înfunda, în ele se acumulează un secret și se formează chisturi. Chisturile mici nu necesită tratament. Și sarcina, de regulă, nu este afectată. Numai chisturile mari care deformează puternic colul uterin și continuă să crească pot necesita deschiderea și evacuarea conținutului.
Destul de des, la femeile însărcinate, în timpul unei examinări în oglindă a părții vaginale, sunt identificați polipi ai colului uterin. Această afecțiune poate provoca deschiderea acestuia cu un deget. Apariția polipilor este cel mai adesea asociată cu un proces inflamator cronic. Ca urmare, se formează proliferarea focală a mucoasei, uneori cu implicarea țesutului muscular și formarea unui pedicul. Ele sunt în mare parte asimptomatice. De asemenea, o femeie însărcinată poate suferi și de o hematomă.
Dimensiunea polipului este diferită, de la boabele de mei rareori la dimensiunea unei nuci, forma lor variază și ea. Polipii sunt unici și multipli, piciorul lor este situat fie la marginea faringelui extern, fie intră adânc în canalul cervical.
Uneori în timpul sarcinii are loc o creștere a dimensiunii polipului, rezultând cu o schimbare a colului uterin, acesta fiind deschis de un deget. Rareori, polipii apar pentru prima dată în timpul sarcinii. Prezența unui polip este întotdeauna o potențială amenințare de avort spontan, în primul rând pentru că creează condiții favorabile pentru infecția ascendentă. Prin urmare, de regulă, urmează o monitorizare mai frecventă a colului uterin.