Prima pagină » Culinar » Colțunași moldovenești. Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional savuros

Colțunași moldovenești. Rețeta bunicii pentru un preparat tradițional savuros

30 ian. 2023, 13:05,
în Culinar

Dacă vrem să îi cucerim pe cei de la masă cu un adevărat deliciu, ideali sunt niște colțunași moldovenești gustoși și aromați. Aceștia sunt ușor de făcut și pe placul multora dintre noi. Pentru ca succesul culinar să fie garantat, este bine să ținem cont de câteva trucuri, iar la final ne vom încânta papilele gustative cu niște colțunași irezistibili. Iată rețeta bunicii pentru un preparat tradițional savuros.

Colțunași moldovenești

Colțunașii moldovenești sunt gustoși, aromați și pot fi pregătiți la mesele festive alături de alte bucate alese. Pentru a obține niște colțunași delicioși, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged. Când vine vorba de rețetele de desert, gospodinele se întrec în tot felul de rețete savuroase.

Pe placul multora dintre noi sunt colțunașii moldovenești cu brânză. Aceștia sunt ideali la ceas aniversar, dar și ori de câte ori vrem să ne încântăm papilele gustative cu un adevărat deliciu. Un alt preparat savuros este plăcinta dospită cu varză, cu brânză, iaurt sau cu dulceață de casă. De asemenea, dacă vrem să transformăm savurosul desert într-un preparat delicios cu carne putem pregăti acasă o plăcintă cu carne tocată sau o plăcintă cu ciuperci. La fel de bine putem face și o plăcintă cu varză murată, pufoasă, gustoasă și savuroasă.

Colțunașii moldovenești sunt ușor de pregătit, avem nevoie de câteva ingredieente și de un plus de imaginație, iar la final vom obține un adevărat deliciu. Dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii, succesul culinar va fi garantat și îi vom cuceri pe toți cei de la masă.

Cum să pregătești acasă un preparat savuros după rețeta bunicii

Pentru delicioșii colțunași moldovenești vom avea nevoie de 500 g de făină, 2 linguri de griș, 1 ou, 1 linguriță de sare, 250 ml de apă, 2 linguri de ulei, pentru prepararea aluatului. Pentru umplutura de colțunași vom folosi 300 g de brânză sărată și 2 ouă, iar pentru decor vom avea nevoie de 50 ml de ulei și 5 fire de ceapă verde.

Într-un vas mare se amestecă făina împreună cu sarea și grișul, apoi se adaugă un ou și cantitatea de apă și se începe frământarea aluatului. Treptat se pun 2 linguri de ulei și se frământă aluatul foarte bine până când acesta devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Când este gata, se învelește aluatul în folie alimentară și se lasă la dospit timp de 30 de minute.

Cât stă aluatul la dopsit vom pregăti umplutura de colțunași. Într-un bol mare se amestecă brânza împreună cu două ouă până se obține o pastă omogenizată și fină. Se împarte aluatul în două bucăți și se întind foarte bine. Se formează două foi de aluat apoi se decupează cercuri cu ajutorul unui pahar. După ce se pune în mijlocul fiecărui cerc de aluat câte o linguriță de umplutură, colțunașii se pliază și se închid cu ajutorul unei furculițe pe care trebuie să o presăm pe margini. După aceea, fiecare colțunaș se dă prin făină să nu se lipească.

Într-o oală se pun la fier 4 litri de apă cu o lingură de sare. Când apa dă în clocot se pun colțunașii în oală. Se întorc colțunașii din când în când cu o spumieră. Se lasă la fiert timp de 15 minute după care se scot cu grijă din oală. Colțunașii moldovenești cu brânză se scot într-un vas uns cu unt topit sau cu ulei și se decorează la final cu rondele de ceapă verde nu înainte de a unge colțunașii cu puțin ulei.

Colțunașii moldovenești sunt gustoși aromați și ideali de pregătit la mesele festive alături de alte bucate alese. Acest preparat savuros se face rapid și avem nevoie de câteva ingrediente, însă dacă ținem cont de câteva trucuri din rețera tradițională a bunicii, vom obține un adevărat deliciu.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția istorică de la granița României care unește destine. Lucrările încep sâmbătă
SportpeSurse
George Simion i-a surprins pe toți cu gestul său! Ce a făcut cu o săptămână înainte de alegeri
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Era retragerilor de la bancomat devine istorie. Cum faci rost de numerar dacă îți ții economiile pe card
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 aprilie 2025
25 aprilie 2025