Prima pagină » Eveniment-Social » Colț verde superb, amenajat în cadrul unui proiect derulat de elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași – FOTO

Colț verde superb, amenajat în cadrul unui proiect derulat de elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din Iași – FOTO

24 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Superb proiect derulat de elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din municipiul Iași. Prin acțiunea derulată sub egida „Vocea copiilor contează! Parlamentul Copiilor”, în curtea unității de învățământ a fost amenajat un superb colț verde. Vedetele proiectului au fost elevii clasei a VII-a A

Elevi și profesori de la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” din municipiul Iași, sub egida „Vocea copiilor contează! Parlamentul Copiilor”, au realizat un superb colț verde în curtea instituției de învățământ preuniversitar. În prim-planul proiectului au fost elevii clasei a VII-a A: George Mătasă, în calitate de președinte al „Parlamentului Copiilor”, Antonio Cristian Mihăilă și Ecaterina Drumea, în calitate de vicepreședinți, precum și Vasile Alin Gavrilaș și Laura Elena Velincov, în calitate de secretari. Membrii „Parlamentului Copiilor” au redactat trei proiecte, iar în urma votului acordat de elevii, profesorii școlii și părinți a fost implementat cel redactat de Patrula de Mediu. Acesta și-a propus amenajarea unui colț verde în grădina școlii, unde periodic se desfășoară activități formale și non-formale.

Pe parcursul lunii octombrie, copiii au confecționat un suport de lemn cu ghivece pentru flori, au plantat arbuști și plante de exterior

Pentru a realiza toate acestea, pe parcursul lunii octombrie 2020, copiii au confecționat un suport de lemn cu ghivece pentru flori, au plantat arbuști și plante de exterior, au decorat o alee cu pietre de marmură și au pictat un joc distractiv pe asfalt, în curtea școlii.
Implementarea proiectului a fost posibilă prin achiziționarea materialelor și a arbuștilor în valoare de 2.320 lei, acesta fiind un mini-grant oferit de Organizația Caritas Austria prin intermediul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. Intrând în spiritul proiectului, voluntari elevi și părinți, cadre didactice de la clasele primare și gimnaziale s-au alăturat demersului de înfrumusețare a spațiului școlii și au donat flori de sezon. Pe toata durata activității, inclusiv în timpul vacanței de vară, elevii au participat la jocuri în aer liber, la concursuri, ateliere de creație și la activități interactive de cunoaștere și autocunoaștere, relaționare armonioasă sau dezvoltare socio-emoțională.

Școala are potențialul de a pune bazele Educației civice, de a promova idealurile democratice

De-a lungul celor 7 luni de proiect, în perioada martie-octombrie 2020, în diferite etape, activitățile desfășurate au fost sprijinite de profesorii diriginți și profesorii pentru învățământ primar: prof. Vlădeanu Gheorghe Tofan, prof. Ciprian Junca, prof. Simona Iordache, prof. Ramona Chinan, prof. Mihaela Cojocariu, prof. Mariana Pleșcan, prof. Rodica Chipriean, prof. Maria Forgaci, prof. Alice Rotaru, prof. Nicoleta Istrate, prof. Adriana Ciobanu.

„Școala are potențialul de a pune bazele Educației civice, de a promova idealurile democratice, dar procesul este incomplet fără experiențe care-i ajută pe elevi să devină capabili să identifice problemele comunității, să descopere soluții de rezolvare a acestora, dar și modalități de implementare în viața reală. Proiectul «Parlamentul Copiilor» a oferit elevilor implicați experiențe specifice de învățare, care i-au ajutat să exerseze calitatea de cetățean activ, responsabil și sensibil la nevoile societății”, a subliniat directorul școlii, prof. Nicoleta Prepeliță, în calitate de coordonator al proiectului.

„Parlamentul Copiilor” este o componentă esențială a programului DARE (Dream-Achieve-Realize-Express), program regional care se desfășoară în 3 țări: România, Republica Moldova și Ucraina

„Parlamentul Copiilor” este o componentă esențială a programului DARE (Dream-Achieve-Realize-Express), program regional care se desfășoară în 3 țări: România, Republica Moldova și Ucraina. Acesta implică o metodă de lucru cu elevii, complexă la nivel de impact, prin elaborarea și implementarea de mici proiecte în comunitate. Metodologia oferă copiilor și tinerilor cadrul potrivit în care vocea lor să își pună amprenta asupra comunității, identificând soluții la problemele existente și rezolvându-le prin implementarea de proiecte cu ajutorul unor mini-granturi. Partenerii Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” în cadrul acestui proiect au fost Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași și Organizația Caritas Austria.

„Proiectul «Parlamentul Copiilor» a oferit elevilor noștri șansa de a-și dezvolta competențele de comunicare, cooperare și lucru în echipă, de a-și exersa calitățile de cetățeni implicați și responsabili, de a identifica problemele școlii și ale comunității în care trăiesc. Dar, mai ales, de a-și dezvolta capacitatea de a construi și implementa proiecte adaptate la specificul local, în contextul societății de astăzi, confruntată cu numeroase și complexe provocări”, a precizat prof. Anca-Oana Nechifor, de asemenea în calitate de coordonator al proiectului.

Coordonatorul „Parlamentului Copiilor” la nivel local este Răzvan-Alexandru Micu, asistent social și reprezentant al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași – Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” Iași. Coordonatorii proiectului la nivelul școlii sunt: prof. Nicoleta Prepeliță, directorul școlii, Anca-Oana Nechifor, profesor de Istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2024
18 decembrie 2024