Compania Huawei a dat în judecată statul român, contestând decizia prin care i s-a respins cererea de autorizare pentru a utiliza echipamente 5G în infrastructura țării.
Acțiunea îi vizează pe prim-ministrul, Ministerul Cercetării și Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prin Administrația Prezidențială.
Gigantul chinez Huawei a dat în judecată statul român
Statele Unite au exercitat presiuni asupra aliaților săi, inclusiv România, pentru a exclude Huawei din rețelele 5G, din motive de securitate cibernetică. Se suspectează că Beijingul ar putea utiliza produsele Huawei pentru a spiona comunicațiile și traficul de date.
În luna iunie 2023, Comisia Europeană a identificat furnizorii chinezi de echipamente de telecomunicații, printre care Huawei, ca un potențial risc la adresa securității UE. Comisarul european Thierry Breton a îndemnat statele membre și operatorii de telecomunicații europeni să excludă echipamentele chineze din rețelele 5G.
Legislația românească: Legea nr. 163/2021 din România permite utilizarea în rețelele 5G doar a tehnologiilor, echipamentelor și programelor software de la producători autorizați de autorități, cu avizul CSAT.
Solicitarea Huawei de autorizare 5G a fost respinsă la sfârșitul lunii februarie 2024, prin decizia premierului, publicată în Monitorul Oficial. Respingerea se bazează pe Legea nr. 163/2021 și pe evaluările instituțiilor abilitate, care au identificat riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării.
Acțiunea în judecată a fost formulată de către entitățile Huawei Technologies SRL, Huawei International Co. Limited, Huawei Technologies Kft și Huawei Technologies Co. Ltd.
Percheziții la birourile Huawei din Franța
Procurorii au efectuat percheziții la birourile Huawei din Franța, a confirmat gigantul tech chinez, adăugând că este în contact cu autoritățile și „cooperează pe deplin” cu acestea, relatează CNN și Reuters.
O sursă judiciară franceză a declarat în urmă cu o zi pentru CNN că perchezițiile au fost efectuate ca parte a unei anchete preliminare demarate de parchetul economic de la Paris în legătură cu o posibilă încălcare a regulilor de conduită financiară. Agenția Reuters notează în schimb că ancheta ar avea legătură cu un dosar de delapidare.
Deocamdată investigația ar fi desfășurată în rem, potrivit surselor judiciare.
„Huawei este în Franța de peste 20 de ani și s-a conformat legilor și reglementărilor aplicabile în țară. Deși Huawei Franța nu dorește să facă comentarii asupra investigației în curs de desfășurare, compania rămâne încrezătoare cu privire la concluziile ei”, a declarat vineri un purtător de cuvânt al companiei telecom din China.
Compania telecom chineză vrea să inaugureze o fabrică în Franța anul viitor
Huawei anunțase la sfârșitul lui 2020 că își va construi prima fabrică din afara Chinei în Franța, iar anul trecut a precizat că lucrările de construcție vor începe în 2024.
Într-un interviu acordat în decembrie anul trecut postului public de radio al Franței, directorul general adjunct al Huawei Franța, Minggang Zhang, a declarat că fabrica ce urmează să fie construită în regiunea Alsacia va fi inaugurată în 2025.
Franța este una dintre țările care au limitat investițiile Huawei în infrastructura sa 5G critică, dar, spre deosebire de alte state europene și din alte părți ale lumii, nu a impus o interdicție totală asupra participării gigantului telecom chinez la dezvoltarea rețelei.
„Nu vom interzice Huawei să investească în [rețeaua] 5G dar vom proteja interesele de securitate naționale”, a afirmat ministrul francez al finanțelor Bruno Le Maire în iulie 2020, adăugând că autoritățile de la Beijing au fost informate cu privire la poziția Parisului.