Colonul iritabil se vindecă? Aceasta este întrebarea de pe buzele tuturor oamenilor, care suferă de acest sindrom. Iată ce spun medicii.
Sindromul colonului iritabil este cea mai frecventă tulburare intestinală, întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Potrivit Fundaţiei Internaţionale care se ocupă de studierea tulburărilor gastrointestinale funcţionale (IFFGD), aproximativ 15% din populația globului suferă de această afecțiune. De asemenea, majoritatea celor afectați au sub 50 de ani, iar incidența bolii este dublă în cazul femeilor, față de cel al bărbaților. Din păcate, afecțiunea se întâlnește și la copii.
La pacienții care se confruntă cu un colon iritabil, contracţiile muşchilor intestinali sunt neregulate. În plus, reziduurile alimentare se mişca în colon cu dificultate. În acest fel, la nivelul colonului se adună materii, care încurcă procesul normal de digestie şi defecaţie.
Simptomele întâlnite la persoanele care au sindromul colonului iritabil sunt următoarele: balonare, flatulență, durere abdominală şi diaree. Acestea apar înainte de defecare sau după anumite mese.
Colonul iritabil se vindecă: Rolul colonului în organism
Colonul mai poartă numele și de intestin gros. Acesta are un diametru de 3-8 centimetri şi o lungime de 1,6 metri. Este localiozat în cavitatea abdominală, între stomac și rect, fiind legat de stomac prin intestinul subțire.
Principalul rol al colonului este acela de a elimina din organism materiile care nu îi sunt folositoare. Totodată, colonul sintetizează mai multe vitamine, printre care vitamina K și vitamina B7. Pentru ca aceste lucruri să se petreacă, este nevoie de un colon funcţional şi o floră bacteriană sănătoasă.
Există peste 700 de specii de bacterii în colon, care au un rol esențial în procesul de digestie. Mai mult, acestea sunt importante și în menținerea imunității organismului. În toate cazurile, orice modificare de la nivelul colonului se resimte în starea generală de sănătate. Oare colonul iritabil se poate vindeca?
Tratament naturist pentru colonul iritabil
Așa cum îi spune și numele, sindromul colonului iritabil afectează colonul. Această afecțiune poate fi cauzată de stres, alergii alimentare sau infecții intestinale. Cele mai comune simptome sunt: dureri abdominale și crampe care trec după ce colonul este eliberat, balonare, gaze, episoade alternative de diaree și constipație, mucus în scaun, lipsa poftei de mâncare.
Colonul iritabil se poate vindeca sau măcar poate fi ținut sub control cu ajutorul unei alimentații sănătoase, bogate în fibre, yoga, dar și prin alte activități, menite să te elibereze de stres. Totodată, poți apela la un ceai preparat din fenicul. Această plantă are în compoziție mulți nutrienți cu proprietăți antiinflamatoare. Cel mai cunoscut dintre fitonutrienții găsiți în fenicul este anetolul, care acționează precum estrogenul și care ajută la detensionarea mușchilor tractului intestinal.
Ceaiul se prepară din următoarele: șase căni de apă distilată, rădăcinile sau frunzele de la un fenicul proaspăt, mentă proaspătă și, opțional, miere organică.
Se obțin aproximativ șase porții din acest ceai. Se strecoară și se bea de două-trei ori pe zi, înainte de masă.