Prima pagină » Local » Colonelul Claudiu Tamaș, noul comandant de la Garnizoana Iași, a fost Decorat de către Departamentul de stat al SUA! Prima reacție a șefului militarilor ieșeni – GALERIE FOTO, VIDEO

Colonelul Claudiu Tamaș, noul comandant de la Garnizoana Iași, a fost Decorat de către Departamentul de stat al SUA! Prima reacție a șefului militarilor ieșeni – GALERIE FOTO, VIDEO

10 iun. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Noul comandant de la Garnizoana militară Iași și-a intrat deja în drepturi. Colonelul Claudiu Tamaș a preluat comanda Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” în urma unei decizii luate la vârful Ministerului Apărării Naționale.

Una din cele mai vechi brigăzi militare din țară are o nouă conducere. Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” va fi coordonată de colonelul Claudiu Tamaș, care a fost numit în funcție în locul generalului Daniel Pop. Colonelul Claudiu Tamaș a preluat conducerea Brigăzii din Copou în prezența oficialităților locale și județene, dar și a reprezentanților Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Prima reacție a colonelului Claudiu Tamaș, noul comandant al Garnizoanei Iași

Noul comandant de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” a arătat că numirea la Iași este un pas înainte în cariera sa militară.

„Este o onoare pentru mine să fiu astăzi aici, este și o provocare în același timp să fiu comandantul Brigăzii 15 Mecanizată «Podu Înalt», brigada cu cea mai veche tradiție în Armata României, cea care păstrează tradițiile de luptă ale dorobanților ieșeni. Atunci când am ajuns pentru prima dată în Iași, acum vreo 6 ani, am fost plăcut de frumusețea locului, a orașului și de oamenii de aici. Am fost întâmpinat ieri cu foarte multă căldură când am preluat funcția de comandant al Brigăzii”, a transmis colonelul Claudiu Tamaș.

Ceremonialul de predare- primire a comenzii de la Garnizoana militară a avut loc la sediul Palatului Oștirii din Copou.

Detalii din cariera noului șef al Brigăzii militare din Copou

Colonelul Claudiu Tamaș a îndeplinit de-a lungul carierei numeroase funcții în cadrul Armatei României. Originar din județul Brăila și școlit în Ardeal, colonelul  a făcut carieră în zona Olteniei. A fost șef al modulului S3 – Operații și Instrucție la comandamentul Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” până în luna mai 2017, când preia comanda Batalionului 20 Infanterie „Dolj”.

La data de 8 mai 2020, prin Ordin al ministrului Apărării Naționale, a fost avansat la gradul de colonel și numit în funcția de locțiitor al comandantului Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. A fost direct implicat în inițierea și dezvoltarea celui mai mare comandament NATO din sud-estul Europei ce a fost dislocat pe teritoriul României.

Decorat de departamentul de Stat al SUA

În anul 2014, șeful Statului Major al Forțelor Terestre i-a acordat, pentru meritele sale deosebite, „Medalia de Onoare a Forțelor Terestre Române”, iar în 2017 a fost decorat cu „The Georgia Meritorious Service Medal” de către Departament de Stat al Statelor Unite ale Americii. De asemenea, colonelului Tamaș i-au fost conferite Semnele Onorifice „În Serviciul Patriei” pentru 15, respectiv 20 de ani de activitate. Pe de altă parte, generalul Daniel Pop, numit comandant la Iași în decembrie 2019 a fost promovat în cadrul Statului Major al Apărării. Comandantul nou de la Garnizoana Iași și-a intrat oficial în drepturi din 8 iunie 2022.

Comentarii
  • Decorat de departamentul de stat american! Daaa! Oare ne spune si nouă vreodată câte costuri au implicat și implică teatrele externe de operații militare dinafara țării???? Ce bani a cheltuit si cheltuie România pentru interesele americanilor prin lume în războaie care nu ne aparțin? Aveți idee despre ce sume colosale din bani publici este vorba?! Aici in România noi avem probleme mari, probleme în sănătate, în învățământ, probleme de infrastructură, probleme legate de salarizare, de pensii, de creșterea nejustificată a prețurilor, dar noi ne implicăm în războaie care nu ne aparțin! Unde o sa ajungem?!

  • Începand cu presedintele, vinzi o tara și primesti o decoratie. Atatia tradatori poate duce tara asta …

  • Aveți dreptate. Dar problemele legate de securitatea națională, de ordinea publică, etc. sunt cel puțin la același nivel cu cele pe care le-ați semnalat dumneavoastră. Din păcate, de-a lungul timpului iar acum cu atât mai mult, un stat capabil să se apere singur sau în cadrul unei alianțe, a supraviețuit presiunilor externe. Realitatea este că trebuie să încercăm să nu mai vedem cheltuielile pentru apărare sau altele asemănătoare ca pe o risipă a banului public. Repet: din păcate.

  • pentru Adrian

    De acord cu cheletuielile pt. aparare, cu doua conditii:
    1. Numai cu off-set. Minim 75% sa fie fabricat in tara.
    2. Fara rable. F16 este un proiect 1967-1972. S-au facut imbunatatiri, dar pe electonica. Pe partea de aerodinamica si de motorizare n-ai ce sa faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *