Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Colon iritabil: lista alimentelor interzise
Colon iritabil: lista alimentelor interzise

Colon iritabil: lista alimentelor interzise

13 mai 2021, 08:26,
în Sanatate

Sindromul intestinului iritabil este o boală frecventă care poate îngreuna viața pacientului. Pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni, este posibil să luați medicamente. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru a trata patologia. De asemenea, este important să adoptați o dietă sănătoasă. Dar ce alimente ar trebui preferate? Pe care ar trebui să le evităm?

Sindromul de colon iritabil (IBS) este o tulburare a funcționării intestinului (colon sau intestin gros) care apare de obicei la vârsta adultă, între 30 și 40 de ani.

Nu este grava, dar, din cauza cronicității sale, afectează calitatea vieții persoanelor și este responsabil pentru un disconfort semnificativ. Această patologie se manifestă prin dureri abdominale (spasme, crampe), gaze, balonare, diaree și constipatie.

Aceste semne clinice pot fi favorizate sau declanșate de mai mulți factori, cum ar fi oboseala sau gastroenterita. Factorii psihologici precum anxietatea, sau mesele dezechilibrate pot amplifica, de asemenea, simptomele.

Pentru a ameliora disconfortul digestiv, medicul poate prescrie medicamente, cum ar fi antispastice. Dar, înainte de a solicita tratament medical, trebuie să vă schimbați stilul de viață. Pentru aceasta, se recomandă practicarea zilnică a activității fizice pentru a limita stresul și a stimula colonul leneș. Un alt sfat: adoptați o dietă sănătoasă.

Sindromul intestinului iritabil: dieta poate ameliora simptomele acestei boli?

Fiecare situație personală este diferită, dar majoritatea oamenilor își raportează simptomele sindromului intestinului iritabil la dietă. În caz de colopatie funcțională, se recomandă deci analizarea și notarea alimentelor care provoacă simptome sugestive ale patologiei sau amplificarea acestora.

Colon iritabil: ce alimente nu sunt recomandate?

Când suferiți de sindromul intestinului iritabil, nu este recomandat să consumați alimente care produc gaze, cum ar fi:

Fasole uscata
Brocoli
Năut
Varza
Ceapa
Tărâțe de grâu

De asemenea, evităm alimentele grase și cele bogate în FODMAP (oligozaharide fermentabile dizaharide monozaharide și polioli). FODMAP sunt așa-numitele zaharuri fermentabile (carbohidrați) care sunt slab absorbite în intestin unde, prin urmare, vor fermenta sub acțiunea bacteriilor. Această fermentare duce la simptomele digestive experimentate (cu o creștere a producției de gaze).

În mod clar, este mai bine să reduceți aportul de lactoză și fructoză. Aceste zaharuri sunt prezente în:

Iaurturi
Miere
Merele
Pere
curmare
Portocale
Orz
Secara
Sparanghel
Praz
Anghinare

Alimentele care conțin un îndulcitor artificial care se termină cu „ol” (de exemplu: sorbitol, manitol) și gumă de mestecat trebuie de asemenea uitate.

Sindromul intestinului iritabil: ce băuturi ar trebui să evitați?

Dacă aveți sindrom de colon iritabil, este recomandabil să beți regulat pentru a limita simptomele afecțiunii. Însă anumite băuturi nu ar trebui consumate în cazul diareei dominante, deoarece acestea ar putea accelera tranzitul.

Printre băuturile nerecomandate găsim:

Băuturi congelate
Lapte
Sucuri de fructe, în special suc de mere
Sucuri acidulate
Alcoolul
Băuturi care conțin cofeină

Ce se poate face pentru a atenua simptomele sindromului intestinului iritabil?

În timp ce anumite alimente ar trebui să fie interzise, altele ar trebui preferate. Ar trebui să consumați alimente bogate în fibre dietetice, dar în cantități normale. Dacă medicul sugerează o creștere a aportului de fibre în caz de constipație, această creștere ar trebui să fie foarte treptată pe parcursul a zece zile pentru a evita balonarea crescută.

Pentru ameliorarea semnelor clinice ale acestei afecțiuni, se recomandă, de asemenea:

Mănâncati în mod regulat, încet și calm
Nu săriți peste mese
Mestecați bine mâncarea
Bea suficiente lichide
Nu mâncați nici prea mult, nici prea puțin pentru a evita senzația de prea plin după masăs sau dimpotrivă senzația de foame între două mese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *