Prima pagină » Culinar » Colivă din 500 gr de arpacaș. De cât timp ai nevoie pentru a pregăti felul de mâncare sfânt?

Colivă din 500 gr de arpacaș. De cât timp ai nevoie pentru a pregăti felul de mâncare sfânt?

19 ian. 2023, 09:47,
BZI.ro, în Culinar

Toți credincioșii cunosc cum să pregătească colivă din 500 gr de arpacaș. În vinerea din prima săptămână a Postului Mare, imediat după Liturghie, se slujește un canon de rugăciune pentru martirul Teodor de Tyrone, în timpul căruia se sfințește coliva. Acest fel de mâncare presupune un fel de terci făcut din cereale integrale, aromat cu miere.

Împăratul Iulian Apostatul, un păgân care ura creștinismul, a vrut să-și bată joc de creștini stropind cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate alimentele vândute în piața orașului. El dorea ca creștinii să mănânce, fără să știe, alimente dedicate „zeilor” păgâni. Domnul nu a îngăduit ca planul omului rău să fie dus la îndeplinire. Sfântul martir Teodor Tiron i-a apărut în vis arhiepiscopului de Constantinopol și i-a dezvăluit planul perfid. El i-a sfătuit pe credincioși să nu meargă la piață, ci să pregătească colivă și să mănânce, lăudându-l pe Dumnezeu. Din acel moment, toți credincioșii pregătesc în zi de sărbătoare colivă.

Colivă din 500 gr de arpacaș. Rețeta folosită de majoritatea credincioșilor

Pentru a pregăti felul de mâncare al credincioșilor se folosește 500 gr de arpacaș, nuci, migdale sau alune în cantitate de 100 gr. De asemenea, este necesar să folosiți sultanine în cantitate de 0,5 cană. Mulți credincioși rad nucă de cocos în cantitate de 1-2 linguri care oferă felului de mâncare o mâncare deosebită.

De asemenea, se folosește pentru pregătirea colivei pesmet alb în cantitate de aproximativ 0,5 căni, zahăr vanilat după gust și pudră de zahăr. De asemenea, scorțișoara poate fi folosită în pregătirea felului de mâncare alături de fructe uscate. Cele din urmă sunt adăugate mai mult pentru decorul colivei.

Folosiți grâu special pentru colivă, care se vinde, de obicei, pentru germinare. Se poate face și cu bulgur sau orz perlat, există rețete pentru acestea pe internet. Clătiți boabele de grâu și puneți-le la înmuiat peste noapte sau pentru câteva ore.

Procesul de gătire a felului de mâncare. Cu ce poți decora coliva?

Gătiți coliva într-o oală sau într-un multicooker timp de aproximativ o oră sau puțin mai mult. Boabele trebuie să se înmoaie, dar trebuie să își păstreze forma și să nu dea în clocot. Este posibil ca apa să trebuiască să fie completată în timpul procesului de gătire.

Clătiți și înmuiați sultaninele în apă rece sau fierbeți-le la aburi cu apă clocotită. Tocați nucile cu ajutorul unui blender sau dați-le pe răzătoare. Adăugați nucile tocate și pesmetul la grâu în proporțiile dorite.  Îndulciți masa cu zahăr pudră. Așezați grâul într-un strat plat pe o farfurie. Presărați suprafața cu nuci tocate.

Trebuie să știi că acest fel de mâncare nu se servește în boluri adânci, ci dimpotrivă, pe farfurii, într-un strat plat. Pentru a nu se înmuia, coliva se aromatizează cu niște nuci zdrobite și pesmet de grâu. Grâul se usucă repede, așa că suprafața colivei este acoperită cu fructe uscate, nuci și alte produse, care servesc drept decor, adică sub formă de imagini.

Ornați coliva din 500 gr de arpacaș cu fulgi de cocos și fructe uscate. Puteți folosi un design inspirat de flori cu fructe de goji pentru luminozitate. Astfel, coliva este gata. Felul de mâncare trebuie servit și consumat în aceeași zi, înainte ca grâul să se usuce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *