Colica biliară este o durere abdominală intermitentă care provine din tractul biliar, de obicei din vezica sau din căile biliare. S-ar putea să o simțiți sub coastele din partea dreaptă sau în umărul drept, iar adesea este însoțită de greață.
Criza de fiere este o durere acută legată de creșterea presiunii în oricare dintre organele tale goale. Poate apărea și în intestine, apendice, trompe uterine sau tractul urinar, cauzând simptome similare în diferite locații.
Cum se manifestă colica biliară
Colica biliară este o durere acută care apare brusc și se anunță puternic, dar în cele din urmă se oprește. În timpul unui episod, durerea crește constant până la un vârf înainte de a dispărea treptat, iar majoritatea oamenilor experimentează un disconfort intens și ascuțit, crampe sau presiune în partea superioară a abdomenului, sub coaste. Vezica biliară și cea mai mare parte a sistemului biliar se află în partea dreaptă, dar poate radia și către umăr sau spate. Criza biliară poate fi însoțită de greață și vărsături, sensibilitate abdominală și transpirație. Multe persoane experimentează afecțiunea la scurt timp după ce mănâncă, mai ales după o masă copioasă sau bogată în grăsimi. Grăsimile din intestinul subțire determină vezica biliară să se contracte, eliberând bila care ajută la digestie. Un episod de colică biliară poate dura de la 20 de minute până la câteva ore, iar dacă durerea nu dispare, ar putea fi o afecțiune mai gravă.
Stenoza biliară este îngustarea ductelor biliare din cauza țesutului cicatricial din interior. O intervenție chirurgicală anterioară sau o inflamație pe termen lung în ductele biliare pot cauza acest lucru. Stenoza restricționează fluxul de bilă, iar dacă ai cicatrici în căile biliare, acestea sunt întotdeauna prezente, dar s-ar putea să nu fie suficient de sever pentru a provoca simptome, cu excepția cazului în care vezica se contractă. Astfel, ar putea provoca colică biliară. Dischinezia biliară înseamnă că unul sau mai mulți dintre mușchii care transportă bila prin tract nu funcționează suficient de bine, iar acest lucru face ca bila să se acumuleze în sistemul tău atunci când vezica se contractă. Uneori, mușchiul care se deschide pentru a lăsa bila să intre în intestinul subțire nu funcționează așa cum ar trebui.
Măsuri pentru a ameliora durerea
Colica biliară indică o problemă care necesită tratament, deși este temporară, deoarece este posibil să se repete, iar afecțiunea care o cauzează poate să se agraveze și ar putea deveni cu ușurință o urgență. De obicei, specialiștii tratează criza de fiere cu analgezice comune, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene. Totuși, tratamentul depinde de starea ta, astfel că este posibil să fie nevoie să urmezi o procedură imediat. Alții pot merge acasă cu medicamente, un plan de masă strict și o programare de urmărire pentru o procedură. Specialiștii folosesc teste imagistice pentru a verifica tractul biliar în căutarea sursei durerii tale și îți vor planifica tratamentul în funcție de ceea ce găsesc și de severitatea simptomelor.
Dacă ești predispus la crize biliare, poți ajuta la prevenirea acestora prin consumul de alimente cu un conținut scăzut de grăsimi. Contracțiile vezicii cauzează presiune și durere în tractul biliar atunci când este obstrucționat. Vezica este o sursă de rezervă de bilă pentru sistemul digestiv, iar dacă nu consumi grăsimi, nu o vei folosi. Dacă sursa durerii se află în căile biliare, medicul ar putea reuși să o rezolve printr-o procedură endoscopică, o alternativă la intervenția chirurgicală care permite accesul la interiorul corpului fără nicio incizie. În acest fel, poate poate îndepărta blocajele și poate plasa stenturi pentru a le deschide. Consultă întotdeauna un specialist atunci când te confrunți cu dureri abdominale severe și inexplicabile, mai ales dacă nu dispar. Dacă episodul a trecut și crezi că a fost colică biliară, ar trebui totuși să programezi o consultație.