Adesea asimptomatică, cel puțin în primii ani, hipercolesterolemia poate fi totuși însoțită de unele semne de avertizare. După câțiva ani de dezvoltare, simptomele sale sunt în principal cele ale complicațiilor sale.
Colesterolul este o lipidă care intră în compoziția membranelor celulare și participă la sinteza hormonilor noștri. Prin urmare, este esențial pentru organism. Dar, în exces, poate fi, de asemenea, foarte periculos și poate duce la probleme cardiovasculare grave, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.
Majoritatea colesterolului de care are nevoie corpul nostru este produs de ficat, în timp ce restul este furnizat de alimente. Două proteine permit transportul acesteia în sânge.
Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sunt numite colesterol „bun” și previn formarea plăcilor aterosclerotice pe artere. Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) reprezinta colesterolul „rău”. Acestea „distribuie colesterolul în exces către diferitele organe”, ceea ce ajută la depunerea acestuia pe căptușeala arterelor.
Prin urmare, excesul de colesterol LDL din sânge poate fi dăunător sănătății dumneavoastră. Adesea asimptomatică de câțiva ani, hipercolesterolemia poate fi demonstrată printr-un test de sânge, efectuat pe stomacul gol. De aici și importanța efectuării unui control la fiecare cinci ani.
Colesterolul și dieta: atenție la grăsimile saturate
Anumiți factori dietetici vor avea un impact asupra nivelului de colesterol rău (LDL). O dietă prea bogată în colesterol și în așa-numitele grăsimi saturate din grăsimi animale, anumite tipuri de carne și derivați grași ai laptelui are o influență directă asupra nivelului de colesterol. Prea mult alcool ar avea și el un efect negativ.
Pentru a vă regla nivelul colesterolului, este recomandabil să limitați produsele lactate (cum ar fi laptele, brânza, untul și smântâna), carnea și în special carnea procesată, cum ar fi cârnații sau hamburgerii, precum și alimentele procesate.
Aceștia sunt factori de hipercolesterolemie, care în sine promovează ateroscleroza. Corespunde depunerii unei plăci formată în principal din lipide și celule, care poate îngusta treptat diametrul interior al arterei. Acest lucru interferează cu trecerea sângelui oxigenat la organul irigat. Acest lucru duce la dureri de angină, dacă este afectată artera coronară.
Furnicături în mâini: un semn de avertizare
Deși colesterolul ridicat este o boală silențioasă, există câteva semne care vă pot surprinde la început. Apoi, când această problemă este prezentă prea mult timp fără a fi tratată, pot apărea alte simptome mai grave. Acestea sunt, de fapt, simptomele complicațiilor cauzate de colesterolul ridicat, dintre care unul este angina pectorală.
În timp ce excesul de colesterol este adesea asimptomatic, există câteva semne de avertizare care vă pot alerta – atâta timp cât sunteți atenți și vi se efectuează un test de sânge pentru a confirma diagnosticul. Furnicăturile și durerea în mâini este unul dintre ele.
Ateroscleroza, acumularea de depozite grase pe pereții arterelor, cauzează această durere. Aceste plăci lipidice pot duce în cele din urmă la blocarea vaselor de sânge sau la rupere și chiar la moarte.
80% din decesele bruște se datorează ruperii unei plăci aterosclerotice
Rupturile plăcii aterosclerotice reprezintă 80% din decesele subite. Prin rupere, ele pot provoca într-adevăr formarea unui cheag și, prin urmare, ischemie: oxigenarea insuficientă a unui organ, legată de obstrucția unei artere care blochează trecerea sângelui. Când vine vorba de o arteră coronariană, pacientul este expus riscului de infarct miocardic. În timp, o arteră carotidă blocată poate duce la un accident vascular cerebral.
Înainte de rupere, îngroșarea progresivă a plăcilor de aterom poate duce la apariția simptomelor, de îndată ce acestea interferează cu circulația sângelui: durere, amețeli, respirație scurtă, instabilitate la mers. Angina, atacul ischemic tranzitor și bolile arteriale obliterante ale membrele inferioare sunt principalele manifestări clinice ale ateromului.