Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași derulează proiectul european InterPlusValue parcours de formation Europe+Educ: Înțelegerea codurilor și a limbajelor în vederea gestionării și valorizării situațiilor de plurilingvism și interculturalitate în context educativ european, no. 2021-KA220-SCH-9B17D04B, în care este partener alături de instituții, centre de formare și asociații din Franța (INTER+VALUE, GIP-FAR, Rectorat de Rennes), Spania (Centro de formación e recursos de Pontevedra) și România (Inspectoratul Școlar Județean Sibiu).
În acest context, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2023, vor avea loc un ciclu de conferințe și un seminar local de formare complementară, care se vor desfășura în intervalul 10.00-16.00, în format fizic și online, la sediul Colegiului. Evenimentul, intitulat Coduri în dialog: diversitate lingvistică și culturală, se adresează unui public larg: cadre didactice, specialiști din domeniul educației, directori de școli, metodiști, inspectori de specialitate.
Colegiul Național „Emil Racoviță” organizează o importantă conferință internațională
Intervențiile experților sunt grupate în jurul a trei mari axe tematice – interculturalitate, plurilingvism, particularități regionale ale sistemelor de învățământ din țările partenere și au în vedere următoarele obiective:
- cunoașterea codurilor culturale și lingvistice ale profesorilor, elevilor, diverșilor interlocutori sau a partenerilor din sistemul de învățământ, care predau sau participă la proiecte și mobilități;
- dezvoltarea competențelor lingvistice și culturale ale elevilor, pentru a le facilita procesul de învățare, integrarea în colectiv și pentru a-i ajuta să-și construiască identitatea, prevenind astfel eșecul școlar;
- gestionarea situațiilor aflate în context de interculturalitate și plurilingvism de către personalul din învățământ, în școli, în universități, organizații sau în cadrul schimburilor și mobilităților.
Proiectul răspunde nevoii de deschidere spre Europa, a înțelegerii diversității și bogăției culturale, prin schimbul de bune practici inovatoare, care integrează interesul pentru instrumentele digitale.
Comunicarea se va realiza în limbile română, engleză și franceză și se vor elibera certificate de participare. Înscrierile se pot face prin completarea unui formular online, accesând site-ul colegiului, https://racovita.ro.