Prima pagină » Eveniment-Social » Colecții speciale și obiecte de patrimoniu din interiorul clădirii unde funcționează celebrul muzeu „Poni – Cernătescu” din Iași
Colecții speciale și obiecte de patrimoniu din interiorul clădirii unde funcționează celebrul muzeu

Colecții speciale și obiecte de patrimoniu din interiorul clădirii unde funcționează celebrul muzeu „Poni – Cernătescu” din Iași

12 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În 2020 se împlinesc 29 de ani de la deschiderea pentru public a cunoscutului Muzeu „Poni – Cernătescu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. Aniversarea este marcată în perioada 10 – 12 decembrie 2020, cu o serie de evenimente on-line, sub genericul Zilele Muzeului „Poni-Cernătescu”. Publicul interesat poate urmări evocări ale unor personalități cu importante contribuții la dezvoltarea științei și învățământului din România: academicienii Petru Poni, Petru Bogdan și Cristofor Simionescu

Zilele Muzeului „Poni – Cernătescu” sunt programate între 10 – 12 decembrie 2020 cu prilejul a 29 de ani de la deschiderea pentru public. Publicul va putea urmări evocări ale unor personalități cu importante contribuții la dezvoltarea științei și învățământului din România: academicienii Petru Poni, Petru Bogdan și Cristofor Simionescu. Acestea sunt prezentate, în premieră, pe pagina de Facebook Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași.

„In Memoriam Academician Petru Poni (1841-1925). Contribuții la dezvoltarea științei și învățământului românesc”

Astfel, joi, 10 decembrie 2020, ora 14:00 a avut loc evocarea intitulată „In Memoriam Academician Petru Poni (1841-1925). Contribuții la dezvoltarea științei și învățământului românesc”. Comemorarea a 95 de ani de la stingerea din viață a prestigiosului om de știință Petru Poni (1841-1925) este un prilej de readucere în atenția publicului a contextului cultural și științific în care s-a format și a evoluat. Vom reliefa, prin mărturii muzeografice, rolul pe care l-a avut ca întemeietor de școală și cercetător în domeniul Chimiei.

De asemenea, vineri, 11 decembrie 2020, ora 12:00 a fost programată activitatea „Academician Petru Bogdan (1873-1944). 107 ani de la înființarea Catedrei de Chimie-Fizică a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași”, Petru Bogdan (1873-1944) a aparținut unei generații de savanți care a contribuit în mod remarcabil la dezvoltarea Chimiei fizice prin înființarea, în 1913, a primei Catedre de specialitate la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, demers care a condus la organizarea unui important centru de învățământ și de cercetare fundamentală în această disciplină.

Astăzi, sâmbătă, 12 decembrie 2020, ora 12:00 are loc evenimentul „Academician Cristofor Simionescu (1920-2007)

În acest context, astăzi, 12 decembrie 2020, ora 12:00 are loc evenimentul „Academician Cristofor Simionescu (1920-2007). Centenarul nașterii academicianului Cristofor Simionescu este un bun prilej de reliefare a conturului istoric specific unei importante perioade de dezvoltare a învățământului superior chimic din țara noastră. Cunoscut drept întemeietor de Școală în domeniul polimerilor, Cristofor Simionescu s-a distins în calitate de pedagog, cercetător, om de știință și reformator al învățământului superior tehnic din Iași, cu reverberații inovative în spațiul academic românesc și internațional.

„Va invităm să ne urmăriți on-line și vă așteptăm cu drag la muzeele din cadrul Complexului Muzeal Național «Moldova» Iași! Muzeul «Poni – Cernătescu», situat în Iași, pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 7B, este parte a Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» din cadrul Complexului Muzeal Național «Moldova» Iași și poate fi vizitat, respectând normele impuse în contextul pandemiei, de marți până sâmbătă, între orele 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet). Detalii: https://palatulculturii.ro/muzeul-poni-cernatescu”, au precizat cei de la CMNM Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`