Prima pagină » Eveniment-Social » Colecții speciale expuse într-un muzeu de la Palatul Culturii din Iași
Colecții speciale expuse într-un muzeu de la Palatul Culturii din Iași

Colecții speciale expuse într-un muzeu de la Palatul Culturii din Iași

22 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

La Palatul Culturii din Iași este prezentată o nouă atracție pentru vizitatori. Este vorba despre colecții speciale expuse într-un muzeu aparte. Până pe 15 mai 2022, este organizată expoziția foto-documentară ”Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»–Istoric, colecții și colecționari”. Aceasta, curatoriată de muzeograful Teodora Camelia Cristofor, este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator

O nouă atracție pentru vizitatori la Palatul Culturii din Iași. Este vorba de expoziția foto-documentară ”Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»–Istoric, colecții și colecționari”. Aceasta, curatoriată de muzeograful Teodora Camelia Cristofor, este concepută ca o incursiune în povestea creării și evoluției muzeului completând documentar expozițiile actuale deschise publicului vizitator. Istoria Muzeului Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” începe în anul 1955, în cadrul Complexului Muzeistic ieșean, sub titulatura de Muzeul Politehnic. Prezenta denumire a fost adoptată în anul 1994, pe parcursul celor aproximativ 7 decenii de existență muzeul devenind un reper cultural și turistic pe plan național și internațional.

Atracție la Palatul Culturii din Iași: colecții speciale expuse până pe 15 mai 2022

Patrimoniul tehnic, științific și memorial, constituit prin achiziţii, donaţii şi transferuri, este structurat în colecții diverse și inedite ce s-au format în timp, marcând specificitatea și originalitatea muzeului. Colecțiile de automate muzicale, telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune, tehnică fotografică și cinematografică, computere, meteorologie, orologerie, aviație, mașini de scris, mașini de calcul, aparate casnice, colecțiile memoriale ”Petru Poniˮ și ”Ștefan Procopiu” sunt ilustrative pentru patrimoniul deținut și valorificat în prezent în numeroase expoziții temporare.  Expoziţia ”Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»- Istoric, colecții și colecționari” va putea fi vizitată în holul Muzeului Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiuˮ de marți până duminică, în intervalul orar 10:00 – 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet), cu respectarea normelor impuse în contextul pandemiei. Accesul în muzee se face în baza prezentării certificatului verde COVID-19.

Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ”Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat patrimoniul

Constituit în mare parte din donaţii şi achiziţii, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii ”Ştefan Procopiu” şi-a dezvoltat şi diversificat patrimoniul, adăpostind astăzi peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria ştiinţei şi tehnicii, dintre care se remarcă piese de referinţă pentru evoluţia înregistrării şi redării sunetului, a istoriei tehnicii fotografice şi cinematografice, a evoluţiei comunicaţiilor (telegrafie, telefonie, radiotehnică, televiziune), a dezvoltării mijloacelor tehnicii de calcul (maşini de calcul şi calculatoare), dar şi obiecte cu valoare memorială (documente, cărţi de specialitate, fotografii, diplome, aparatură de laborator şi obiecte personale), care au aparţinut unor personalităţi ale ştiinţei şi învăţământului superior tehnic precum: Ştefan Procopiu, Petru Poni, Dragomir Hurmuzescu, Paul Postelnicu ş.a. Muzeul Științei și Tehnicii ”Ștefan Procopiu” a fost înființat în anul 1955, sub titulatura de Muzeul Politehnic, din inițiativa unui grup de intelectuali ieșeni, printre care amintim pe profesorul universitar Ion Curievici (1919-1984) și academicianul Cristofor Simionescu (1920-2007).

Această nouă atracție la Palatul Culturii din Iași, formată din colecții speciale expuse într-un muzeu aparte, reprezintă o invitație în universul ingineriei și tehnicii.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024