Prima pagină » Local » Colecție de imagini unicat, din Copou. Una dintre cele mai mari clădiri din Iași ascunde secrete și povești vechi de 145 de ani- GALERIE FOTO, VIDEO

Colecție de imagini unicat, din Copou. Una dintre cele mai mari clădiri din Iași ascunde secrete și povești vechi de 145 de ani- GALERIE FOTO, VIDEO

12 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Manifestări importante în curtea unei mari clădiri din Iași, situată în zona cartierului Copou. Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” a sărbătorit 145 de ani de la înființare, garnizoana de la Iași fiind una dintre cele mai vechi din țară. La manifestare au participat reprezentanți ai Statului Major al Apărării, dar și foști comandanți ai Garnizoanei militare din dealul Copoului

Eveniment marcant în zona Copou, la una din cele mai vechi clădiri din municipiul Iași. Militarii din Brigada 15 Mecanizată ”Podu Înalt” au sărbătorit ieri, 11 ianuarie 2022, împlinirea a 145 de ani de la înființare. Una dintre cele mai vechi unități militare din țară a sărbătorit evenimentul alături de o parte a foștilor comandanți, dar și a autorităților locale. La manifestare a fost prezent general-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, cel care a și oferit o serie de distincții foștilor comandanți ai unității și nu numai. Și anul trecut au fost organizate manifestări la Brigada din Copou, la împlinirea a 144 de ani de la înființarea unității.

Manifestare de amploare la Garnizoana din Iași

Brigada 15 Mecanizată poartă denumirea onorifică ”Podu Înalt”, atribuită prin Decret prezidenţial la data de 9 mai 1996, odată cu primirea Drapelului de Luptă. Unul din foștii comandanți ai Brigăzii din Copou, generalul maior (r) Ioan Manci, a ținut să arate cum a evoluat Garnizoana sub comanda sa. Acesta a fost la comanda Brigăzii în perioada 1 iunie 2006 – 26.02.2010. Generalul a trecut apoi la comanda Diviziei 4 Infanterie Gemina.

”În iunie 2006 trăiam emoțiile generate de numirea în funcția de general al Brigăzii Mecanizate. A fost o perioadă în care ne-am stabilit multe obiective, ne-am propus multe sarcini. Resursele au fost limitate, dar profesionalismul, devotamentul, responsabilitatea și voința tuturor au contribuit în mod decisiv la îndeplinirea acestora. Îmi aduc aminte de Batalionul 151 Infanterie- Lupii Negri și de tragerile de luptă de la Smârdan, comandate de locotenentul-colonel Vasile Roman, acum 15 ani, astăzi general cu două stele”, a arătat generalul maior (r) Ioan Manci.

Detalii importante din istoricul Brigăzii militare din Copou

Fostul comandant al Garnizoanei din Copou a arătat și alte detalii din activitatea avută la vârful Brigăzii Mecanizate din oraș.

”Îmi aduc aminte de Batalionul 631 Tancuri și de voința admirabilă a colectivului în ceea cea privește creșterea nivelului de operabilitate a tehnicii. Batalionul era condus la vremea respectivă de locotenentul colonel Gheorghiță Vlad, astăzi general cu două stele, locțiitor al Șefului Statului Major al Apărării. Îmi aduc aminte și de batalionul 634 Petrodava și de schimbarea tehnicii. Am operaționalizat 34 de transportoare blindate luate din centrele de depozitare. Fără suportul Batalionului Logistic nu puteam asigura ceea ce trebuia. Îmi aduc aminte de oamenii din Brigada 15 Mecanizată care s-au bucurat de aprecierile partenerilor noștri”, a mai spus fostul comandant al Brigăzii Mecanizate din Iași.

Din decembrie 2019, Brigada din Copou are un nou comandant, în persoana generalului de brigadă Daniel Pop.

Istoricul Garnizoanei militare din Iași

Militarii Brigăzii au luat parte la toate cele trei războaie mari de care a depins însăşi existenţa României.

”La 1 ianuarie 1877, prin divizarea Regimentului 8 Dorobanţi (Roman), luau fiinţă Regimentele 14 şi 15 Dorobanţi, în baza Înaltului Decret nr. 2195/26 noiembrie 1876, prin care a fost dublat numărul de unităţi de acest tip. Regimentul 15 Dorobanţi îşi avea reşedinţa la Piatra Neamţ, avea în compunere două batalioane (la Piatra Neamţ şi Fălticeni) şi făcea parte din Divizia 4 Teritorială Iaşi. În existenţa sa, Regimentul 15 a luat parte la toate cele trei războaie importante, de care a depins însăşi existenţa României”, se arată în documentele vremii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`