Prima pagină » National » Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile devine obligatorie. Ce amenzi se vor da
Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile devine obligatorie. Ce amenzi se vor da

Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile devine obligatorie. Ce amenzi se vor da

17 aug. 2020, 11:07,
BZI.ro, în National

Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. De anul viitor, intră în vigoare Legea Compostului care ne obligă la colectarea separată. Amenzile pornesc de la 400 de lei pentru persoanele fizice care nu respectă prevederile. Firmele de salubritate vor fi obligate să transforme aceste deșeuri în îngrășământ bio.

Legea Compostului devine obligatorie de la 1 ianuarie 2021, iar amenzile pornesc de 400 de lei pentru cei care nu o respectă. Astfel, începând cu prima zi a anului viitor, această lege va obliga toate primăriile din țară să organizeze colectarea separată pentru deșeurile biodegradabile. Astfel, la toate locuințele din România mai apare o pubelă, destinată resturilor alimentare și vegetale.

Colectarea separată a deșeurilor biodegradabile

Ministerul Mediului a pregătit și amenzi pentru cei care nu vor respecta regulile Legii Compostului. Amenda pentru cetățeni, dacă aruncă deșeurile biodegradabile la un loc cu celelalte deșeuri, va fi de 400 de lei. Mai mult, firmele de salubritate au obligația de a prelua aceste deșeuri și să le transforme în îngrășământ bio pentru agricultura. În caz contrar, societățile de salubritate riscă o amendă de până la 20.000 lei.

Nou lege este greu de aplicat

Reprezentanții firmelor de salubrizare spun însă că legea nu va putea fi aplicată nici măcar în București. Și aceasta din cauză că nu există stații de compostare pentru deșeurile biodegradabile. Problema este că de la 1 ianuarie legumele și fructele alterate nu mai trebuie să ajungă la groapa de gunoi! Așadar, tot ce înseamnă deșeuri vegetale să nu mai fie aruncate în același recipient cu resturile de carne. Acestea vor fi colectate separat de anul viitor, ca hârtia, plasticul și metalul.

Însă pentru a putea fi aplicată legea, fiecare județ ar trebui să aibă cel puțin o stație de compostare. Există în țară câteva, dar insuficiente. Așadar, colectarea separată a deșeurilor biodegradabile va pune mari probleme și cetățenilor, dar și firmelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *