Prima pagină » Sanatate » Colagenul îngrașă? Mituri despre această proteină în care nu ar trebui să crezi

Colagenul îngrașă? Mituri despre această proteină în care nu ar trebui să crezi

01 oct. 2024, 09:33,
Redacția BZI în Sanatate

Colagenul îngrașă? Multe persoane se întreaba asta dat fiind faptul că această proteină este responsabilă pentru elasticitatea și rezistența pielii, motiv pentru care tot mai multă lume ia acest supliment odată ce au trecut peste o anumită vârstă și pielea nu mai are aceeași fermitate.

Dat fiind faptul că această proteină se găsește în pielea, oasele și mușchii noștri, colagenul nu îngrașă, ba mai mult acesta te ajută la menținerea sănătății și vitalității corpului. Administrarea zilnică a acestuia ca supliment alimentare nu vă crește rezervele tinere, ci doar menține activă producția deja existentă din corp.

Colagenul îngrașă?

Cu toții cunoaștem, colagenul este o substanță minunată care ne face pielea fermă, dar științific, colagenul este o proteină care se găsește în pielea, oasele și mușchii noștri și ajută la menținerea structurii acestora.

Producția naturală de colagen a organismului încetinește către cel de-al douăzecilea an de viață și acest lucru este ușor de observat dacă stilul de viață include fumatul, expunerea frecventă la soare, un mediu poluat, o dietă nesănătoasă și predispoziție genetică. Interesant este că, până la vârsta de 50 de ani, doar jumătate din rezervele naturale de colagen rămân, din cele disponibile în adolescență.

Administrarea zilnică a colagenului ca supliment alimentare nu vă crește rezervele tinere, ci doar menține activă producția de colagen din corp. Studiile clinice arată că ajută la hidratarea pielii, la reducerea apariției liniilor fine și a ridurilor și la creșterea vizibilă a elasticității pielii. Colagenul este cunoscut și pentru efectul pe care îl are asupra articulațiilor și al durerilor de genunchi, pentru cele din urmă se pot folosi și frunze de hrean, la fel de eficiente.

Există persoane care vor să știe când se ia colagenul dimineața sau seara, iar răspunsul este că nu contează momentul zilei când îl administrăm atât timp cât respectăm dozajul și dozele recomandate de medic sau citim informația de pe prospect dacă îl achiziționăm din farmacie.

Totodată, trebuie știut dacă este administrat corect colagenul nu îngrașă chiar dacă unii spun că colagenul îngrașă. Trebuie totuși să fim atenti de unde îl procurăm. Dacă alegem suplimente cu colagen hidrolizat acestea nu modifica masa corporală. Dacă consumăm în schimb prea multă carne de pui, carne de porc aceste produse evident că modifică și indicele de masă corporală.

Aspecte pe care trebuie să le știi înainte de a lua astfel de suplimente

De curând, colagenul a devenit „vedeta” în lumea suplimentelor. Corpul folosește aminoacizii pentru a forma mușchi, oase, cartilaje, piele, păr, țesut conjunctiv și multe altele. Există mai multe forme de aminoacizi, dar cele care se găsesc în colagen sunt cele mai răspândite în organism datorită rolului lor în formarea pielii și a țesutului conjunctiv.

E important să știi că există peste 12 tipuri de colagen, fiecare compus din diferite peptide sau aminoacizi. Unele inră în compoziția pielii și tendoanelor, altele în compoziția cartilafelor. Se pare că tipul de colagen care are beneficii pentru sănătate sub formă de supliment este dificil de stabilit.

Există unele dovezi că un anumit tip de aminoacizi din colagen, numit glicină, ar putea reduce inflamația gastrointestinală și ar putea ajuta digestia. Dar studiul a fost efectuat în laborator și nu a inclus pudre sau suplimente de colagen, ci anumiți aminoacizi. Cu toate acestea, colagenul nu va putea niciodată să trateze o boală precum este emfizemul pulmonar, această proteină doar ajută la menținerea sănătății pielii și la articulații.

Suplimentele de colagen sunt sigure pentru sănătate și nu prezintă efecte secundare, dacă respecți recomandările din prospect. Dacă vrei să încerci suplimentele de colagen, specialiștii recomandă să le alegi pe cele în formă cât mai simplă, care conțin puține ingrediente.

Evită formulele cu arome, coloranți sau zahăr, colagenul nu că îngrașă neapărat dar sunt mai recomandate pudrele care au pe lista de ingrediente colagen hidrolizat sau peptide de colagen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`