Prima pagină » Stiri si curiozitati » Colacul sau turta miresei. Ritual specific nunților tradiționale românești
Colacul sau turta miresei. Ritual specific nunților tradiționale românești

Colacul sau turta miresei. Ritual specific nunților tradiționale românești

05 sept. 2023, 10:21,
în Stiri si curiozitati

Una dintre cele mai iubite și populare tradiții la nunțile românești este „turta miresei”. Acest ritual are loc în ziua nunții, de obicei, la casa miresei, când cuplul și ceilalți invitați se adună pentru a celebra evenimentul. Înainte sau după ruperea turtei miresei, se organizează adesea „hora miresei,” care este un dans special în cinstea miresei. Turta miresei este unul dintre obiceiurile centrale la toate nunțile tradiționale românești.

Procesul începe cu mireasa luând loc pe un scaun, iar apoi ruptul turtei are loc deasupra capului ei. Înainte de a face acest gest, mireasa face semnul crucii de 3 ori, apoi rupe turta în 4 bucăți egale. Mirele și mireasa sunt primii care gustă din turtă, urmați apoi de ceilalți invitați. De asemenea, este important de menționat că tradiția poate varia în funcție de zona geografică a României, iar hora miresei poate avea loc înainte sau după acest moment. Totuși, în general, turta miresei rămâne un simbol important al norocului și prosperității pentru cuplul proaspăt căsătorit și pentru cei care o mănâncă.

Semnificația turtei miresei

Turta miresei are o semnificație specială, fiind considerată un simbol al norocului și prosperității pentru cuplu. Și persoanele care mănâncă din această turta sunt, este de asemenea, de așteptat să aibă parte de aceleași binecuvântări. Nu există reguli stricte cu privire la cine este responsabil de prepararea sau achiziționarea turtei miresei. Mireasa poate să se implice în acest proces dacă are abilitați culinare și timp disponibil. De asemenea, rețetele de familie sau experimentarea unor rețete noi pot face parte din această tradiție. Dacă mireasa nu poate să se ocupe de acest aspect, atunci mama sau alt membru al familiei, sau chiar un prieten se pot implica.

În cazul în care nimeni nu știe cum sau nu dorește să pregătească turta, aceasta poate fi cumpărată de la o cofetărie sau comandată de la restaurantul unde are loc petrecerea de nuntă. Nașii sunt cei care de obicei decid să aducă turta și să plătească pentru ea. Este recomandabil ca mireasa să nu se implice direct în acest aspect pentru a evita stresul adițional. Dacă turta nu este pe gustul cuplului, sau dacă doresc să aleagă alt desert în locul ei, acesta poate fi înlocuit cu un cozonac sau un chec, cu condiția ca forma să fie rotundă.

Această tradiție variază ușor în funcție de zona geografică

În timpul ruptului turtei, este important ca sub aceasta să fie plasată o tava, iar mireasa să aibă parul acoperit cu un voal pentru a evita firimiturile. Nașa are și ea un rol important, acela de a arunca bucăți din turtă către invitați, dar trebuie să fie atentă să nu supere sau să îi sperie pe cei care nu cunosc tradiția, și preferă să evite bucățile care zboară. Turta miresei, cunoscută și sub numele de colacul miresei, este un element care captează întreaga atenție la o nuntă tradițională.

Această pâine este de obicei frumos decorată cu diferite ornamente și împletituri artistice. În cadrul acestei tradiții, nașa mirilor este responsabilă pentru procurarea și achitarea turtei. Ceea ce conferă o notă distinctivă turtei miresei sau colacului sunt împletiturile elaborate și elementele decorative, precum flori din aluat sau ramuri de busuioc proaspăt. Modul în care este ruptă turta miresei poate varia în funcție de regiunea geografică a nunții tradiționale. În Oltenia, Muntenia și Moldova, obiceiul implică ruperea turtei de către nașa mirilor, în timp ce în Transilvania, mireasa însăși poate face acest gest simbolic, de obicei deasupra capului ei, înainte de a se îndrepta spre biserică.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Playtech.ro
Răsturnare uluitoare de situaţie! Mihaela Rădulescu a povestit cum a murit, de fapt, Felix: 'Cu mine strigând...
observatornews.ro
Mihaela Rădulescu, mesaj sfâșietor după moartea lui Felix Baumgartner: "Felix, noi eram...iubire"
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Evz.ro
Doliu în muzica internațională. A dispărut o legendă
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Pensii private 2025: cum se calculează impozitul de la 1 august. Calcul concret pentru sumele încasate
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025