Multe gospodine pregătesc pentru Crăciun sau de Anul Nou niște colaci împletiți făcuți acasă, după rețeta bunicii. Aceștia sunt fragezi, gustoși și aromați și amintesc celor dragi de vremea copilăriei. Iată cum să pregătești aluatul perfect pentru a obține cei mai buni colaci de casă.
Colaci împletiți făcuți acasă, după rețeta bunicii
Dacă vrem să îi surprindem pe cei dragi cu un deliciu tradițional la zi de sărbătoare, putem face niște colaci împletiți. Aceștia sunt ideali pentru musafiri și colindători, dar pot fi făcuți ori de câte ori vrem să ne bucurăm de gustul bucatelor de altădată.
Colacii împletiți sunt ușor de făcut acasă și avem nevoie de câteva ingrediente și de un strop de imaginație. Rețeta bunicii este simplă, gustoasă și la îndemâna oricui. Pe lângă colacii de casă împletiți nu trebuie să lipsească de la masa de Crăciun un cozonac pufos și aromat, care se rupe fâșii.
Cozonacul se poate face cu nucă, cu rahat, cu stafide și cacao, iar pentru cei pretențioși ideal este cozonacul însiropat. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Pentru iubitorii de delicii ca în vremea copilăriei ideală este și o julfă cu nucă.
Pentru a obține niște colaci de casă pufoși, aromați și incredibil de gustoși, trebuie să avem în vedere câteva trucuri culinare din rețeta bunicii, iar succesul va fi garantat.
Cum să pregătești cei mai buni colaci cu un aluat fraged
Pentru delicioșii colaci de casă împletiți vom avea nevoie de 500 g de făină, 2 ouă, 2 gălbenușuri, 100 g de unt, 150 ml de lapte, 1 cubuleț de drojdie, 100 g de zahăr tos, esență de vanilie, 1 linguriță de coajă rasă de lămâie, 3 linguri de miez de nucă, 50 g de stafide, 2 linguri de rom , 1 lingură de mac, 1 lingură de zeamă de lămâie și 2 linguri de zahăr pudră.
Mai întâi se dizolvă drojdia într-un bol în care am pus câteva linguri de lapte cald și o linguriță de zahăr. Se presară un pic de făină, se amestecă totul apoi se lasă drojdia să se activeze. Zahărul se dizolvă în restul de lapte cald în care vom pune esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. În acest amestec vom pune și gălbenușurile bătute spumă cu un praf de sare. Stafidele se spală și se lasă la hidratat în rom. Maiaua crescută, laptele cald și ouăle bătute se toarnă în vasul în care am pus făina. Se amestecă totul foarte bine apoi se adaugă untul topit. Se frământă aluatul foarte bine până nu se mai lipește de mâini.
Când aluatul este gata, se lasă la dospit timp de 30 de minute. După aceea se frământă din nou aluatul cu un pic de unt și miezul de nucă măcinat. Se întinde aluatul în 3 foi lungi și subțiri și se presară stafidele hidratate în rom. Se rulează apoi se împletesc și se formează colăceii. Aceștia se pun în tava de copt unsă cu ulei și cu făină.
Colacii împletiți se ung cu ou bătut și se presară cu mac apoi se dau la cuptor. Când se rumenesc ușor deasupra și sunt copți la interior, se scot colacii și se lasă un pic la răcit. Cu siguranță mirosul îmbietor și gustul vor aminti celor de la masă de vremea copilăriei.
Colacii de casă împletiți sunt pregătiți de multe gospodine pentru masa de Crăciun și de Anul Nou. Pentru a obține niște colaci de casă pufoși și gustoși, trebuie să facem mai întâi un aluat fraged și aerat.