Colaborarea momentului pentru România! Anunțul făcut în urmă cu puțin timp

28 apr. 2022, 09:08
BZI.ro, în Cultural

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat colaborarea momentului în România. Potrivit acestuia, Nuclearelectrica și compania americană NuScale Power au convenit să colaboreze pentru amplasarea unei centrale cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR).

Războiul din Ucraina a dat naştere îngrijorărilor în ceea ce privește situația energiei și a gazelor, atât în România cât și în restul Europei. În acest sens se pregătesc măsuri importante.

Colaborarea momentului pentru România

În mesaj, ministrul a mai subliniat și faptul că este vorba de primul reactor modular de mici dimensiuni din Europa. El susține că acesta este un pas important pentru România pentru că va deveni independentă energetic odată ce noul reactor modular va fi construit.

„România va deveni o țară independentă energetic și prin amplasarea primului reactor modular de mici dimensiuni (SMR) din Europa! Compania americană NuScale Power și Societatea Națională Nuclearelectrica din România au convenit să colaboreze în vederea amplasării unei centrale cu reactoare SMR”, a anunțat Virgil Popescu pe Facebook.

Totodată, Virgil Popescu a mai subliniat și importanța noului parteneriat având în vedere situația actuală. Ministrul susține că în acest mod, România va avea o șansă să își asigure singură securitatea energetică.

„România își va asigura inclusiv securitatea energetică”, a mai scris Virgil Popescu, pe contul său de socializare.

 România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri seară, că România nu este afectată de decizia Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei, iar în acest moment România extrage mai mult gaz decât consumă.

„În acest moment, România nu este afectată de această decizie a Rusiei de a nu mai furniza gaze Poloniei şi Bulgariei. În acest moment noi extragem mai mult gaz decât consumăm”, a afirmat miercuri seară, la TVR 1, premierul Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Acesta explică însă că, pe termen mediu şi lung, România va avea nevoie de gaz.

“Este clar că avem nevoie de gaz pentru că, tocmai în urma întâlnirilor şi discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Azomureş, ieri, s-a reuşit luarea unei decizii ca o parte din combinat să fie deschis. Avem nevoie de îngrăşăminte, de fertilizatori pentru agricultura românească. Deci avem nevoie de gaz, dar avem suficient acum”, a mai adagut premierul.

Potrivit acestuia, „în perimetrul de la Caragele (Buzău) există speranţe ca primele gaze să fie extrase în 2024, iar în perimetrul Neptun Deep mai devreme de finele anului 2026 – 2027 nu putem să sperăm că vom avea gaz din Marea Neagră”.

Comentarii
  • Germania și unele țări vor să-și închidă centralele atomoelectrice… N-are nimic… Le redeschide Români(c)a… Puternică propaganda!!! Înseamnă că, de asta ne prostesc ăștia cu orice mijloace – devenind un popor de proști, le halim mai ușor planurile… Și, chiar mai mult… Îi și aplaudăm!!!! TRĂIASCĂ GLOBALIZAREA ȘI NOUA ORDINE MONDIALÂ! ☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️☹️(vai de capul nostru, ce-am fost și ce-am ajuns!!!!

  • Doar noi ne putem apuca să instalăm centrale nucleare fix acum când toată lumea s-a lămurit cât sunt de periculoase. Mai au și tupeul să se laude cu ”reușita”. Cred că nimeni nu mai vrea așa ceva, doar noi

  • Auzi Ioane da ce ai vrea sa cumparam petrol si gaze de le rusi pe ruble?!
    Si va mai va plangeti ca e scump curentul si gazele.
    Sau cred ca am nimerit pe site-ul Sputnik …

  • Vechea poveste ..VOM FACE.

  • Bravo! Asa este!

  • Acest om, nu are nicio abilitate dezvoltata in afara celor de mincinos si mascarici. Este o rusine si reprezentantul unui grup de interese foarte puternic si activ in domeniul energiei. De la semnarea oricarui acord si pana la implementarea lui trec o caruta de ani, aspectele subliniate mai sus privind ceea ce se intampla in celelalte tari arata opusul actiunii dumnealui. Este doar un efort de spalare a imaginii personale, insa prin ceea ce a facut la la numirea lui si pana acum, ne-a aratat dispret fata de toti cetatenii Romaniei.

  • Pentru „anonim”: Esti praf si faci umbra pamantului degeaba. Unicul taun neuron in viata nu poate sa inteleaga situatia prin care trece omenirea in aceste zile.

  • A uitat sa precizeze ca aceste minireactoare nucleare sunt în faza de testare, iar americanii au interzis construirea lor în America. Ce bine ca exista România…

  • Oare se va sfârși vreodată prosti din Romania???!!!
    Acest individ este cel care anunța ca Romania are rezerve de carburanți si că nu vor creste preturile! Este cel care anunța ce minune a făcut el când a dat amenzi celor care au crescut preturile … amenzi PLATITE DE ROMANII care cumpără carburanți!
    Prea mulți incompetenți au ajuns sa conducă acest popor…. nu sunt doar incompetenți….!!

  • Pentru cei ce sunt împotriva acestei metode, eu le propun să-și cumpere o bicicletă cu dinam și să se apuce de pedalat când au nevoie de curent .

  • Competenți în incompetenta

  • Cristi jipa General brigada.

    Mare grădină cu mulți nuci are țara noastră.

  • Aceste reactoare funcționează de mulți ani si in SUA si in Rusia. Sunt cam aceleași pe submarinele nucleare si pe portavioanele americane. Nu am auzit de prea multe probleme. Sunt mici si e nevoie de mai multe ca să producă cât unul obișnuit. Oricum sunt de preferat energiei venite de la Putler.

  • aceste reactore sunt relicve din submarinele nucleare casate si pe care ni le baga pe gat ameriolacii.Lucreaza cu uraniu imbogatit,foarte periculos radioactiv,Costurile sunt enorme ptr imbogatirea uraniului,sunt doar cateva tari in lume care pot face asa ceva.O fabrica de imbogatire consuma o cantitate enorma de energie electrica. Pe unde le amplaseaza vor disparea vietatile inclusiv oamenii.Care rauri si care ape le racesc se vor polua amarnic.Nu fac cele 3 grupuri de la Cvoda ptr ca ameriolacii nu stapanesc tehnologia canadiana.Cernavoda e o centrala foarte sigura ,consuma uraniu natural.Sistemul CANDU e cel mai sigur din lume.Restul sunt bombe atomice.Vezi Japonia,Cernobal.Fier vechi de la ameriolaci.Numai tepe Bechtel ,avioane din comuna primitiva.Asasini economici

  • Michael WHITESTONE

    ECO FORNET ARE SOLUTII SIGURE ECOLOGICE IEFTINE CU REZULTATE GARANTAT – CUMPARA SI JAPONEZII DE LA EL – SI MINISTERUL ENERGIEI REFUZA SA COLABOREZE CU EL CA SA PUNEM PE PICIOARE O FABRICA CARE SA PRODUCA ACESTE INSTALATII – SA NE RIDICAM – EXPLOZIA DE LA CERNOBAL NU A FOST O GLUMA – DE CE SA RISCAM???

  • Românii se pricep la toate.

  • Postelnicu raznaiev.

    Nu știu citi ani ai dar se vede de la o posta ca iești dus cu capul domnule.Nu trebuie sa ai studii de facultate dar măcar ce ai învățat la fizica din clasa -12-a ai fi putut sa te reții de la idioteniile spuse,mai învață și nu bătea câmpii.Dasfidania…

  • VAI VAI……SI uk tocmai au anuntat ca vor construi 8 centrale nuclare in urmatorii ani. Aia or fi idioti? Franta are peste 40 de centrale nucleare.

  • octavian calin

    Pirre..tu si multi care va deversati toate mizeriile verbale ,sunteti oar niste frustrati nenorociti ,vidanjorii fara odihna in a deversa tot soiul de porcarii iestie din mintea voastra de frustrati care duceti in derizoriu ORICE A-AR FACE IN ACEASTA TARA ,OAMENI BOLNAVI DE URA A CAROR SINGURA SATISFACTIE ESTE DOAR DEVERSAREA DE INJURII SI TOT CE ESTI URAT DIN VOI ..SA VA FIE RUSINE OAMENI SCHIMONOSITI DE URA SI RAUTATE

  • de ce nu ne construim ca in austria centrale eoliene, ca peste tot bate vântul și sint de viitor!!!!

  • sau centrale electrice, pe râurile din munți , de ce ne orientam mereu la ceea ce distruge pe viitor țara ?sintem prea egoiști , ne gândim doar la aici și acum, in lic sa ne gândim și la copiii noștri care le vor închide din cauza gunoiului nuclear radiant

  • Romănii sunt campioni mondiali la „dat din gură” aiurea!

  • Dacă vor mai apuca sa le închidă.

  • Acelas individ desvaluia acum o saptamana ca avem gaz in muntii Vrancei care ar asigura 30% din consumul energetic al Romaniei si era revoltat ca nu il exploatam. Acum a uitat?

    Evident acum a acceptat sa mai fim teren de testare si de propaganda a Americii si pentru aceasta mult controversata tehnologie. Ca nu degeaba nu are raspandire. Si de ce nu mai vorbeste de gazele noastre? Romani, trezirea!

  • Multe comentarii prezente sunt total straine de realitate!
    Vorba aceea:…insirand cuvinte goale ce din coada sa mai sune!
    1. Germania a suspendat inchiderea unitatilor nucleare acum in fuinctiune;
    2. Franta exploateaza 56 unitati nucleare si peste 75% din energia electrica pe care o produce este de origine nucleara!
    3. SUA/NRC nu a interzis construirea acestor unitati modulare! NRC este cea mai exigenta institutie de reglementare din lume!
    4. Credeti propulsia nucleara a celor catorva zeci de nave SUA (submarine, portavioane etc) este de tipul CNE clasica?….ele ar fi cat niste aisberguri! Oare ce structuri modulare s-au montat pe acesta structuri maritime incepand cu deceniul 8 secolul XX????
    Mai studiati si nu va lasati pacaliti.

  • Centrale experimentale! Fraierii le testează!

  • Ce ne pasa noua de rusi si de ue. NOI SUNTEM ROMANI sa ne pese mai mult de noi. Hidrocentrale sunt mai bune decat cele nucleare nu sunt periculuase dar na asa vine ordin de la imparatie

  • Centrale nucleare sunt periculoase, avem hidrocentrale

  • Centrale nucleare sunt periculoase, avem hidrocentrale

  • ovidiu draganescu

    dragi hidrocentralisti de cinci ani e seceta,specialistii spun ca in curind va fi criza de apa.o sa mergeti cu galeata sa umpleti lacurile de acumulare!

  • Da,autostrada facuta de americani,dar neinceputa😁,costa 101 milioane pe kilometru. Acum ne construiesc si o Centrala,care va costa un perete 200 de milioane.Vorbim in Euro! Deci de aia ne iubesc americanii,ca suntem cea mai buna gaina de jumulit din Estul Europei.

  • Da,autostrada facuta de americani,dar neinceputa😁,costa 101 milioane pe kilometru. Acum ne construiesc si o Centrala,care va costa un perete 200 de milioane.Vorbim in Euro! Deci de aia ne iubesc americanii,ca suntem cea mai buna gaina de jumulit din Estul Europei.

  • Nutacontractul a fost semnat de Nastase,asa ca.....

    Contractul a fost semnat de Nastase …ce nu intelegeti?….

  • Contractul a fost semnat de Nastase …ce nu intelegeti?….Nu ei sunt de vina!Mai uitati va si la NOI cum suntem ……..!

  • Te uiți la o parte dintre comentarii și încă odată se adeverește cât de idioți sunt mare parte dintre romani…prefera să fie sluga unui rus, bețiv și mojic.

  • Dumitru POPESCU

    Domnule „Anonim” nu mi-aș fi pierdut timpul pentru a răspunde unui individ care nu are nici măcar minimum de bun-simț și curaj bărbătesc de a-și expune identitatea, dar o fac pentru a da o lecție celor ca dumneavoastră. În 1994 i-am cerut opinia celebrului prof. univ. dr. Bradu IAMANDESCU (al cărui CV trebuie neapărat citit), despre cei care nu își expun identitatea, dar scriu pe foarte multe site-uri. Răspunsul dumnealui a fost prompt și fără echivoc: „este modelul tipic al incultului”.

    Ieșirea din această situație se face fie prin cultivare/instruire (personală), fie prin renunțarea la exprimarea opiniilor.

    Prima alternativă este cvasiimposibilă, deoarece cultura/instruirea are nevoie de cel puțin 20 de ani!

    Prof. univ. dr. ing. Dumitru POPESCU

  • Ipokimenilor babalai gen: Anonim aprilie 28, 2022 la 4:06 pm..Ion…D. muntean sau prostean…

    1-Mai kakarailor cea mai ieftina este dovedita putera nucleara…
    2-Germanica cu sugaea de Hitlemerkel care nu mai poate (putza) de daragul lui pulin dementin muscalul… rusul cacacios canceros… a vandut germanica la negrotei… arabei… si rusolei…

    Ajuunge scroafa comunista in curand mare sefa la rosfnet curand se bate pe burta cu labbarul de la gazavorton…

    Aloa D.muian… ia sa-ti bagi o eoliana si anume inkur… sa vezi ce vanturi dai…
    Daca aveai ceva materei in ciurul (harbul) numit si cap la unii… ai sti ca vantul nu bate la ore fixa, nu porneste cand vrei… si nici energia electrica nu sta pre bine sau prea mult in baterii ipochimene tavalug…(baterii sunt extrem de poluante da tu nu ai babar ca esti…l…r!
    DIXT decreptitilor!

  • Anonim
    aprilie 28, 2022 la 4:06 pm esti jale mai caisa… dorel de cotetz!

  • nenea ciuca, daca extragem mai mult gaz decat consumam, adica avem gazul nostru, nu importam, de ce platim gazul nostru cu de 10 ori pretul fata de acum cateva luni??? !!! Si de ce inchidem termocentralele si minele cand occidentalii le redeschid???!!! Si de ce vindem la fier vechi Combinatul chimic, unde se producea apa grea, din Mehedinti, daca mergem pe acest sistem??? Ca sa cumparam tehnologia si restul de la americani?! Nu prea se pupa propaganda voastra cu realitatea, nenea ciuca…asa e cand deciziile le iau ”competentii” din ”guvernul meu”. Sper ca e clar pentru toti de ce a vrut asa de mult herr prezident sa aiba ”guvernul meu”.

  • Berbece Neculai

    Ne conduc niște incompetenți trădători și hoți. Toți străinii au găsit un sat fără câini aduc toate dejectiile aici,dupa toate astea mai rămân și rezidurile nucleare motiv sa aducă și alții sa fim omorâți încet și sigur.

  • Un alt Becthel!!!??? Chiar nu învățăm nimic??!!

  • Viitorul este energia solara și cea nucleara ,cred ca a fost îmbunătățită și este mai sigura în aceste timpuri.

  • Romanii sant urmasii lu Mamulea, prosti ca noaptea, ce bine ca sant condusi de un neamt!

  • L-ati plans prea mult pe Ceausescu si v-a trimis rusii,,Lenin, Stalin si Karl Marx”,

  • Cred că ar trebui sa construim eoline și așa bate vântul tot timpul pri buzunarele romanilor

  • Lasacomentariu

    Miscati-va mai repedeee!!!! Vine, culmea, iar iarna. Știți ce,-i aia repede! Da’ bani aveți??? La noi toate investițiile încep greu și se termină foarte greu.
    N-am nicio îndoială, se va alege praful și de asta. Cum s-au ales de gaz, șist hidro, fotov, eoli. TarA de retardati aur-isti și motorol-isti.

  • Unde mama dracului a disparut „Salba de hidrocentrale”?????
    Pe vremea lui Nicu Romania exporta energie intr-o veselie.

  • Statele din UE au decis nu numai relansarea producției de energie electrică produsă de centralele atomo-electrice, dar și redeschiderea unor termocentrale pe cărbune. Inchiderea centralelor atomo-electrice nu mai este de actualitate în viitorul apropiat, pentru că tranzitul la energie curată costă și necesită timp, golul lăsat de gazele și petrolul rusesc fiind deocamdată destul de mare.

  • Au incercat prima data sa le bage in Canada, oameni cu experienta mare in acest domeniu. Numai ca le-au dat cu flit, ca stiu ce se intampla si nu se incurca. Ne-au gasit pe noi de prosti. Pentru un loc la putere, noi stim numai sa fim „Yes men-i” si sa inghitim porcarii de la unii si altii. Numai bravada, niciun pic de coloana vertebrala. Cum ajung numai oameni slabi la putere/guvernare, o fi vreun algoritm de selectie?

  • Cacaciosii,care ne toooot”conduc” din ’90 incoace,nu numai ca nu au mai construit celelalte reactoare prevazute -3 la numar-ba au sistat orice investitie incepand cu 1992.Tergiversari de tot tipul cu diverse companii europene,ruinarea uzinei de apa grea de la Drobeta Turnu-Severin,reducerea substantiala a activitatii la ICN si FCN Mioveni-Pitesti,a celei de la Institutul de fizica atomica Magurele,inchiderea minelor de uraniu,disparitia cercetatorilor in domeniu,iata „realizarile” cu care se pot „mandri” fostii si actualii guvernanti.O raza de speranta ,pentru construirea a inca 2 reactoare de catre CNG,a fost spulberata de catre „partenerii strategici,” americanosii.Astfel,intr-o dimineata,secretarul de stat al energiei s-a trezit cu fata la cearceaf si ne-a luat de urechi.Adica,cum ne permitem noi sa aducem un investitor chinez la o aruncatura de bat,de baza LOR militara de la M.Kogalniceanu?Ai? Lasati,ca va dam noi niste „godine”-mai dau si rateuri,mai scot fum,se mai ineaca,dar poate la voi vor functiona.Cum naiba se face ca SUA,care ne pun pe noi in genunchi pe coji de nuca in privinta relatiilor cu China,au avut in 2018 un volum de schimburi economice cu aceasta tara de 650 miliarde $?In plus balanta, net deficitara pentru americani?Sau faptul ca,aceeasi China este cel mai mare creditor al SUA CU 2 trilioane de $?Asta este statutul de colonie ,pe care yankeii ni-l sugereaza ,iar „zelosii nostri conducatori” nu stiu cum si ce sa mai faca pt.a-l transpune in realitate.In 2018,contributia celor doua reactoare la productia de energie electrica a fost de cca. o cincime,din total!!! Ce-ar insemna patru sau cinci???

  • cat cacat mai mancati ma… daca si dupa ce rusii trec de ucraina o sa stearga pe jos cu noi

  • Stiti cate centrale a instala Nuscale In America? Zero. Noi suntem prostii de serviciu care le testeaza si ne mai si laudam cu asta.

  • Andrei..cel mai mult mananci tu. Habar n ai ce se discuta p’aici si te bagi exact ca musk..dak n ai ceva pertinent de spus , nu intra su nu jignii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *