Prima pagină » WoW! » Cum sa... » Coji de legume – Metode de reutilizare a resturilor menajere

Coji de legume – Metode de reutilizare a resturilor menajere

09 iul. 2021, 12:42,
în WoW!

Trăim nişte vremuri în care multe produse ajung la gunoi. Cojile de la cartofi, cojile de pepene roşu sau galben ori cojile de ceapă se duc direct în coş, iar apoi la groapa de gunoi a localităţii. La ţară însă, în medul rural, ele se dau la găini şi porci. Cu alte cuvinte, se foloseşte tot ce se poate din gospodărie. Astfel rezultă mult mai puţin gunoi. Şi totuşi mai este o metodă de a produce şi mai puţin gunoi. Haideți să vedem câteva metode eficiente de reutilizare când vne vorba despre coji de legume.

Ce ai zice dacă, data viitoare când cureţi fructe şi legume, ai păstra cojile? Citeşte acest material ca să înveţi cum le poţi refolosi. O metodă, poate cea mai la îndemână, este să le pui la compost, iar apoi să fertilizezi cu el florile din curte, inclusiv tufele de trandafir plantate în toamnă sau butașii înmulțiți cu ajutorul apei. Iată şi alte metode simple şi suficient de bune. La finalul articolului vei găsi informații și despre cum să refolosesști cojile de banane și de citrice.

Coji de legume – Metode de reutilizare

Învaţă metodele de mai jos. Vei avea numai avantaje. Vei arunca mai puţin la gunoi, vei folosi la maxim fiecare rest din legume şi, în plus, vei scăpa şi de unee probleme.

Cum refoloseşti cojile de cartofi

Acestea, în mod normal, ar merge direct în troaca porcilor, crude sau fierte. Sau în groapa cu compost, împreună cu cojile de ouă, resturile de ţelina şi morcovi ori cu frunzele uscate adunate. Dacă însă le-ai spăla după ce ai curăţat cartofii, să ştii că le-ai putea folosi în cosmetică. Nu trebuie decât să le ţii câteva 30 de minute, în fiecare zi, sub ochi. Astfel scapi de inesteticele cearcăne. Secretul constă în cantitatea de amidon.

Ce să faci cu foile de la ceapa albă

Ceapa albă, mai exact cojile ei, te ajută să împrospătezi culoarea puloverelor. Vor arăta aproape ca noi şi vor avea o nuanţă mai intensă. Din coji de ceapă poţi să faci ceai. Acesta are beneficii multe pentru nas, gât şi rinichi. Mai mult, folosit regulat, te ajută să scapi de mătreaţă şi să obţii un păr lucios.
Dacă ai ghivece cu flori, mărunţeşte cojile şi presară-le peste pământ. Metoda aceasta e menită să combată dăunătorii şi bacteriile.

Cum reutilizezi resturile de la ţelina curăţată?

Ei bine, aceasta trebuie spălată, apoi mărunţită şi opărită timp de câteva minute. După aceea trebuie scursă de apă şi aplicată pe articulaţiile dureroase. Se spune că este eficientă pentru că are uleiuri cu rol antibiotic, dar şi substanţe antiinflamatorii.

Alte utilizări ale cojilor de fructe şi de legume

Inspiră-te şi din ideile de mai jos:

  • foloseşte coaja de lămâie ca să îndepărtezi grăsimea de pe veselă şi din bucătărie. Pune bicarbonat şi sare pe zonele murdare şi freacă-le bine cu coajă de lămâie;
  • presară zahăr din belşug pe partea interioară a cojii de banană şi apoi masează-ţi zonele cu celulită;
  • scapă de petele de cafea din cana preferată folosind coajă de lămâie. Pune coaja, sare şi gheaţa într-o cană. Amestecă 1-2 minute, după care clăteşte bine casa;
  • coaja de citrice poate să aromeze zahărul. Pune-o direct în bocanul cu zahăr, spre exemplu, apoi înfiletează capacul. Cu acest zahăr poți servi niște gogoși pufoase;
  • usucă coaja de la citrice, după care dă-o prin râşniță, ca să o transformi în pudră. Depoziteaz-o în borcane închise etanş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 ianuarie 2025
21 ianuarie 2025