Codurile de pe permisul de conducere au o importanță majoră pentru că indică niște condiții clare pentru posesorii auto care vor să circule cu mașina pe drumurile publice. Iată ce semnificație au și la ce trebuie să fie atenți șoferii.
Codurile de pe permisul de conducere!
Codurile și categoriile permisului auto indică tipurile de vehicule pe care le poate conduce un șofer și condițiile în care se poate face asta. Codurile sunt formate mai mult din numere decât din litere, cum ar fi „01” sau „10”.
În cazul „01”, înseamnă că titularul de permis are nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru a-și corecta vederea, astfel încât să poată conduce în siguranță. Celelalte coduri, cum ar fi „10” și „15” indică faptul că șoferul are nevoie de comenzi modificate. Categoriile au litere și cifre, indicând ce vehicule pot conduce șoferii. De exemplu, litera „B” arată că titularul poate conduce o mașină obișnuită și poate tracta o remorcă. Categoria „C1” arată că titularul poate conduce un vehicul de dimensiuni medii între 3.500 și 7.500 kg.
Din august 2024, noua lege care a intrat în vigoare le permite posesorilor de permis de conducere categoria B să conducă motociclete cu o capacitate cilindrică de până la 125 cm3. Cu toate acestea, trebuie să facă un curs practic de pregătire.
De asemenea, șoferii care vor să conducă și motociclete trebuie să aibă vârsta de 24 de ani și să dețină experiență de cel puțin 2 ani în conducerea vehiculelor din categoria B. Cursul practic obligatoriu pentru șoferi conține cel puțin 10 ședințe de instruire. După finalizarea cursului practic, șoferii primesc o adeverință de absolvire. Cursul suplimentar pentru șoferi are rolul de a-i familiariza pe conducătorii auto cu tehnicile de manevrare a motocicletei.
Șoferii nu vor mai fi obligați să aibă permisul de conducere la ei
Șoferii ar urma să nu mai fie amendați, dacă nu au permisul de conducere asupra lor. Un nou proiect de lege se află în dezbatere și vizează simplificarea listei documentelor pe care șoferii trebuie să le prezinte polițiștilor. Dacă legea va intra în vigoare, polițiștii vor putea verifica baza de date a Direcției de Permise pentru a verifica dacă șoferii au permis de conducere sau dacă este valabil. Astfel, existența și valabilitatea permisului vor fi verificate electronic, fără a mai fi necesar ca șoferul să prezinte documentul fizic. În prezent, șoferii care nu dețin permisul de conducere în original se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.
O altă noutate îi vizează pe șoferii din România. Toți conducătorii auto din țară trebui să știe că apare o nouă lege în Codul Rutier 2024. Este vorba despre implementarea unui sistem online la care șoferii vor avea acces cu un cod unic primit de la poliție. Cu acest cod vor putea afla în ce stadiu se află documentele lor, mai ales în cazul celor care rămân fără permis de conducere sau certificat de înmatriculare.
Codul primit de la poliție va putea fi introdus pe o platformă gestionată de Ministerul Afacerilor Interne, permițându-le șoferilor să vadă în timp real unde se află documentele lor. Conducătorii auto care rămân fără permis de conducere sau certificat de înmatriculare nu vor mai fi nevoiți să facă mai multe drumuri la instituții pentru a vedea ce se întâmplă cu actele lor, ci vor putea verifica online.
Șoferii care dețin permis de conducere trebuie să fie atenți și la semnificația codurilor de pe acest document pentru a ști ce categorii de vehicule au dreptul să conducă.