Prima pagină » Actualitate » Codul roșu de caniculă a fost din nou extins! Harta județelor unde valul de căldură va persista toată săptămâna
Codul roșu de caniculă a fost din nou extins! Harta județelor unde valul de căldură va persista toată săptămâna

Codul roșu de caniculă a fost din nou extins! Harta județelor unde valul de căldură va persista toată săptămâna

15 iul. 2024, 10:40,
BZI.ro, în Actualitate

Luni și marți, 16 iulie, aproape întreaga țară se va confrunta cu un cod roșu de caniculă. Meteorologii avertizează că temperaturile vor atinge până la 42 de grade Celsius în anumite regiuni, iar pe litoral valorile termice vor ajunge la 36 de grade.

Valul de căldură se va intensifica în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse între 37 și 42 de grade. Pe litoral, temperaturile vor varia între 33 și 36 de grade. Disconfortul termic va fi extrem de ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile nocturne nu vor scădea sub 22 de grade, caracterizând astfel nopți tropicale.

În Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, valul de căldură va continua. Aici este emis un cod portocaliu de caniculă pentru luni și marți, cu maxime de 35-37 de grade. Disconfortul termic va fi semnificativ, cu ITU peste pragul critic de 80 de unități.

Recomandări pentru populație

Specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București au emis câteva măsuri preventive pentru a face față valului de căldură extremă și a minimiza efectele negative asupra sănătății.

Hidratarea corespunzătoare:

  • Consumați apă în cantități mari, chiar dacă nu simțiți sete. Evitați alcoolul, cafeaua și băuturile carbogazoase, care pot cauza deshidratare.
  • Aveți mereu la îndemână o sticlă cu apă.

Îmbrăcămintea adecvată:

  • Purtați haine ușoare, de culoare deschisă, din materiale naturale precum bumbacul, care permit pielii să respire.
  • Folosiți pălării cu boruri largi și ochelari de soare pentru protecția împotriva radiațiilor solare.

Protecția solară:

  • Aplicați cremă de protecție solară cu un factor de protecție adecvat (SPF) înainte de a ieși afară. Reaplicați-o periodic, mai ales după ce transpirați sau intrați în contact cu apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *