Prima pagină » Economic Local » Codul portocaliu de ploi, semn bun pentru fermierii ieșeni. Cezar Musteață: „Ne-a salvat culturile de primăvară, pentru rapiță e mană cerească”
Codul portocaliu de ploi, semn bun pentru fermierii ieșeni. Cezar Musteață: „Ne-a salvat culturile de primăvară, pentru rapiță e mană cerească”

Codul portocaliu de ploi, semn bun pentru fermierii ieșeni. Cezar Musteață: „Ne-a salvat culturile de primăvară, pentru rapiță e mană cerească”

16 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Economic Local

Weekendul 13-15 septembrie a venit cu un cod portocaliu de ploi pentru județul Iași, însă fermierii ieșeni spun că e semn bun. Astfel, în urma precipitațiilor înregistrate zilele trecute, culturile de primăvară ale fermierilor au fost salvate.

Fermierii ieșeni, fericiți de codul portocaliu de ploi

După o vară plină de caniculă, în care seceta și-a făcut de cap și a pârjolit culturile agricole ale fermierilor ieșeni, toamna a început promițător. Și asta pentru că, în weekendul trecut, în zilele de 14 și 15 septembrie, s-au înregistrat cantități semnificative de precipitații, care au ajuns și la 100 de ml/metru pătrat în unele zone. Mai mult, meteorologii au emis un cod portocaliu de precipitații pentru județul Iași. Însă, dacă în unele zone ploile au făcut ravagii, inundând gospodării și terenuri agricole, la Iași, cei mai fericiți de ploaie au fost fermierii. Aceștia susțin că precipitațiile au salvat culturile de primăvară abia înființate.

„Nu suntem bine, suntem foarte bine. La limita cu județul Vaslui, a plouat exact cât trebuie. Suntem bucuroși pentru că se reface rezerva de umiditate, se reface absolut totul. Și mai anunță ceva și zilele viitoare, dar ce să mai, suntem foarte bine. Noi am semănat deja rapița și putem spune că este mană cerească, se reface rezerva de umiditate și tot ce înseamnă cultură înființată în toamna aceasta, o să fie cu succes. Cele mai mari probleme au fost pe sudul județului Vaslui, pe Bârlad, la Iași, nu. La Iași, putem spune că ne bucurăm de ce ne-a dat Dumnezeu. A plouat exact cât trebuie, mană cerească, v-am spus. Pe partea de nord a județului nostru a fost puțin ca nivel de precipitații, dar tot e bine”, a declarat Cezar Musteață, fermier ieșean.

Cele mai mari cantități de precipitații au fost înregistrate în ziua de 14 septembrie. Atunci, meteorologii au transmis un cod portocaliu de ploi, averse cu descărcări electrice și cantități semnificative de precipitații. Mai mult, la orele amiezii, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod roșu de furtuni pentru județul Iași. Astfel, în doar câteva minute, în localități precum Cozmeşti, Gorban, Grozeşti, cantitățile de precipitații au depășit 25 – 30 l/mp.

Și pentru ziua de 15 septembrie, meteorologii au emis un cod galben de ploi însemnate cantitativ. Cantitățile de apă au ajuns la 20 – 25 l/mp și izolat, la peste 40 l/mp. De asemenea, autoritățile au transmis și un cod portocaliu de inundații pe râul Bârlad, este vorba de sectorul aval S.H. Bârlad, de pe raza judeţelor Vaslui, Iaşi şi Galaţi, pe Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte, confluenţă cu râul Jijia, pe raza judeţelor Botoșani și Iași; Jijia, pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi, și Prut, afluenţii aferenţi sectorului aval, confluenţă cu râul Jijia, judeţele: Iași, Vaslui și Galaţi. A fost emis și un cod roșu de inundații pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenţii de stânga, aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui, pe raza judeţelor Vaslui, Iaşi şi Galaţi.

Codul portocaliu de ploi care a fost emis de meteorologi pentru județul Iași, în weekendul 13-15 septembrie, a fost motiv de bucurie pentru fermierii ieșeni care spun că, culturile agricole de primăvară au fost salvate.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`