Prima pagină » National » Codul penal a fost modificat! Mai multe infracțiuni nu se mai prescriu

Codul penal a fost modificat! Mai multe infracțiuni nu se mai prescriu

03 iun. 2021, 13:53,
Bianca Rebegea în National

Potrivit unui proiect legislativ votat joi, 3 iunie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Anunțul a fost făcut de senatorul PNL, Alina Gorghiu, unul dintre inițiatori.

„Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Autorii acestor infracțiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârșirea faptei. Parlamentul a votat în acest sens. Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranța oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate.

Și șansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Țăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar și de a nu mai vedea țara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de persoane traficate”, anunță Alina Gorghiu.

Alina Gorghiu: „Era nevoie de aceste modificări în Codul penal”

Alina Gorghiu a transmis că proiectul legislativ a fost votat joi în Camera decizională.

„L-am inițiat împreună cu Iulia Scântei și Andronache Gabriel, cu un scop precis: de a asigura dreptul la îndeplinirea actului de justiție pentru victimele infracțiunilor menționate. Pe lângă trecerea unor fapte penale grave în sfera infracțiunilor imprescriptibile, proiectul instituie pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani, a celor care nu denunță faptele de agresiune sexuală, de trafic și exploatare săvârșite împotriva minorilor.

Se elimină astfel situațiile în care termenele de prescripție se împlinesc înainte ca dosarele să poată fi soluționate, iar autorii pedepsiți. Era nevoie de aceste modificări în Codul penal. Pentru că victimele necesită o atenție sporită din partea legiuitorului”, conchide Gorghiu.

Ce este prescripția

Prescripția extinctivă este acel mod de transformare a raportului juridic civil constând în stingerea dreptului la acțiune în realizarea silită a obligației civile corelative din cauza neexecutării lui în termenul stabilit de lege.

Prescripția înlătură răspunderea penală. Prescripția nu înlătură răspunderea penală în cazul infracțiunilor contra păcii și omenirii.

Potrivit articolului 122, termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, cînd legea prevede pentru infracțiunea săvîrșită pedeapsa cu moartea sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;

b) 10 ani, cînd legea prevede pentru infracțiunea săvîrșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 15 ani;

c) 8 ani, cînd legea prevede pentru infracțiunea săvîrșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;

d) 5 ani, cînd legea prevede pentru infracțiunea săvîrșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;

e) 3 ani, cînd legea prevede pentru infracțiunea săvîrșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda.

Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvîrșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, iar în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvîrșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024