Prima pagină » Actualitate » Codul Muncii se modifică! Se impun schimbări: ,,Veniturile angajaților trebuie să crească”
Codul Muncii se modifică! Se impun schimbări: ,,Veniturile angajaților trebuie să crească”

Codul Muncii se modifică! Se impun schimbări: ,,Veniturile angajaților trebuie să crească”

05 iun. 2022, 11:40,
în Actualitate

România trebuie să-și modifice Codul Muncii pentru că altfel riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Ministrul Muncii a oferit explicații pe acest subiect de interes pentru toți angajații români. În ce mod urmează să se schimbe Codul Muncii și cum îi va afecta pe salariați.

România trebuie să modifice Codul Muncii

Țara noastră trebuie să-și modifice Codul Muncii până la data de 1 august 2022, în caz contrar riscă o procedură de infringement din partea Comisiei Europene. Angajatorii vor fi obligați să furnizeze, în scris, mai multe informații decât în prezent despre raporturile de muncă sau să scadă perioada de probă a angajaților. Ministrul Muncii a explicat că sunt două directive europene care trebuie transpuse în Codul Muncii.

Potrivit spuselor sale, în proporție de 40%, prevederile acestor două directive se regăsesc deja în Codul Muncii din România. Una dintre ele are drept scop protejarea drepturilor lucrătorilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă, iar cealaltă prevede echilibrul dintre breasla profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Sunt două directive extrem de importante, pentru că prima practic asigură transparentizarea condițiilor de lucru și o mai bună informare a lucrătorilor asupra condițiilor de lucru ulterioare și a salariului și a doua practic asigură un echilibru dintre viața profesională și cea privată, atât a îngrijitorilor, cât și a părinților, a declarat Ministrul Muncii.

Oficialul a transmis că treaba autorităților este să se asigure că pun la dispoziția salariaților un pachet de informații actualizate și extinse asupra condițiilor de muncă și a salariului, așa cum prevede directiva. De asemenea, poate fi introdus contractul de muncă cu programul fracționat, sau dreptul la concediu de îngrijitor și concediu paternal cu o durată de minim 10 zile.

Veniturile angajaților trebuie să crească, spune Ministrul Muncii

În cadrul aceluiași interviu, Ministrul Muncii a declarat că veniturile angajaților trebuie să crească. În primă fază, Marius Budăi spune că până la finalul acestui an va fi implementată legea dialogului social, care să asigure un dialog onest între angajat și angajator. Apoi vor fi luate măsuri de sprijin pentru mediul privat, pentru a crește veniturile acestor angajați.

Printre măsurile de sprijin enunțate de Ministrul Muncii se numără: ucenicia, încurajarea angajării lucrătorilor de peste 50 ani, sprijin pentru angajarea lucrătorilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, granturi de lucru pentru mediul privat sau măsuri de creștere a salariului minim cu o fiscalizare mai mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *