Prima pagină » Stiri si curiozitati » Codul bunelor maniere. Intră sau nu bărbatul primul în restaurant?

Codul bunelor maniere. Intră sau nu bărbatul primul în restaurant?

15 mai 2024, 16:32, 1 ,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Mersul la restaurant, în cafenea sau în orice alt local public  impune reguli de bun-simţ de la care nu este permisă nicio abatere de la codul bunelor maniere. Acesta ne învaţă cum să evităm greşelile pentru a nu deveni ridicoli.

Intră sau nu bărbatul în restaurant? Codul bunelor maniere explicat

Primul care intră în restaurant este bărbatul, pentru a-şi proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur şi pentru a-i cere şefului de sală să-i indice o masă liberă. Uneori, în lipsa acesteia, eşti obligat să te aşezi la o masă deja ocupată. În prealabil, trebuie să ceri permisiunea celor prezenţi şi să aştepţi răspunsul lor.

Pe lângă această regulă, când intrăm într-un restaurant, nu trântim uşa în nasul celui din spatele nostru, ci chiar o ţinem, ca să poată intra şi el. E normal ca acesta să ne mulţumească. Nu se intră în restaurant cu paltonul, cu pălăria pe cap sau cu umbrela în mână, chiar dacă vrei doar să te asiguri că sunt locuri libere. Cu atât mai mult, nu-ţi vei pune hainele pe scaunul de alături. În orice situaţie, doamna este rugată să-şi aleagă locul pe care-l doreşte.

Bărbatul trage scaunul pe care urmează să se aşeze invitata să şi ocupă locul de vizavi, dacă e liber. Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda. O doamnă evită să vorbească cu chelnerul, pe tot parcursul mesei.

Alte reguli de o bună manieră ce trebuie știute

Când începem să mâncăm, ne aşezăm confortabil, apropiindu-ne de masă, pentru a nu ne pune şervetul pe genunchi. Îl folosim doar pentru a ne şterge buzele, la nevoie, şi nu-l împăturim frumos la sfârşit. Serviciul la masă intră în atribuţiile chelnerului, care le dă întotdeauna întâietate doamnelor. Dacă, în lipsa acestuia, bărbatul toarnă vin în pahare, nu pune sticla pe masă, ci în frapieră.

Masa ia sfârşit numai la dorinţa doamnei care vă însoţeşte. Chemaţi discret chelnerul, pentru a achita nota de plată. Verificaţi-o cu o privire, căci aveţi dreptul să corectaţi greşelile flagrante. Dacă se iveşte o problemă, o rezolvaţi simplu, cerând lămuriri chelnerului. Veţi apela la patron numai dacă este absolut nevoie. La plecare, bărbatul îşi ajută partenera să se ridice, trăgându-i scaunul.

O doamnă nu intră într-un local unde se servesc cu predilecţie băuturi alcoolice. În schimb, îi este permis să intre într-un restaurant de lux. Nu se pune problema când e vorba de o cafenea, o patiserie, un snack-bar. Odată aşezată la masă, va vorbi  numai cu chelnerul, numai acestuia îi va cere să-i cumpere un chibrit, sau să-i împrumute o brichetă. Nu va arunca priviri insistente şi curioase prin sală, nu se va pieptăna şi nu-şi va retuşa machiajul la masă. Toate aceste gesturi pot fi făcute inconştient, dar riscă să fie greşit interpretate, şi imprudente,adică doamna riscă să intre în nişte încurcături penibile. Este infinit mai uşor să previi un conflict decât să-l rezolvi, odată declanşat.  O doamnă sau două doamne singure într-un restaurant nu-şi vor

comanda niciun fel de băuturi tari şi ar fi de dorit să evite chiar şi vinul. Dacă imaginea unui bărbat beat este neplăcută, cea a unei femei ameţite este insuportabilă.

De asemenea, codul bunelor maniere mai spune că la restaurant, Lista de bucate este consultată de fiecare în parte. După ce s-au hotărât ce vor să mănânce şi să bea, domnul este cel care dă comanda.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *