Prima pagină » Actualitate » Codruța Cerva și Oana Lovin vin la Sfânta Parascheva, la Iași. „Vă promit și vă garantez că eu o să intru!”

Codruța Cerva și Oana Lovin vin la Sfânta Parascheva, la Iași. „Vă promit și vă garantez că eu o să intru!”

13 oct. 2020, 16:47,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Codruța Cerva și Oana Lovin au anunțat că vin la Iași, la moaștele Sfintei Parascheva, și susțin că vor fi lăsate de jandarmi să intre în biserică.

Codruța Cerva susține că jandarmii fac un abuz în serviciu pentru că nu îi lasă pe oameni să intre la moaște Sfintei Parascheva de la Iași. Mai mult, ea și Oana Lovin susțin că vor merge cu Constituția în mână în fața oamenilor legii și le vor cere să le lase să ajungă la racla sfântă.

„Eu, mâine mă duc la pelerinaj în calitate de cetățean român și aș vrea să reamintesc Guvernului, Președinției și Grupului de Comandă articolul 29 din Constituție, libertatea conștiinței, punctul 3. Cultele religioase sunt libere și se organizează potrivit statutelor proprii, în condițiile legii. Iar la punctul 5 este foarte important, cultele religioase sunt autonome față de stat și se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenței religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în azile și în orfelinate.

Deci eu mâine mă voi duce cu Constituția în mână. Eu nu o să fac stânga împrejur atâta timp cât eu sunt cetățean român, când legea supremă în România este Constituția României și o să le spun cu ce drept îmi spun să fac stânga împrejur“, a delcarat Codruța Cerva.

„Este cumva carantinat Iașul și eu nu știu?“

Protestatara a adăugat că atâta timp cât orașul Iași nu este în carantină, nu vede care este motivul pentru care nu ar fi lăsată să intre la moaștele Sfintei Parascheva.

„Este cumva carantinat Iașul și eu nu știu? Nu vi se pare că toate abuzurile nu fac decât să ne îndrepte spre dictatură? Eu mă duc cu Constituția în mână, dacă suntem cumva în continuare stat suveran liber și independent. Dacă suntem. Dacă nu mai suntem, atunci trebuie să fim anunțați la cel mai înalt nivel.

Eu mă duc mâine la moaștele Sfintei Parascheva și vă promit și vă garantez că eu o să intru. Dacă nu mă lasă jandarmii, atunci va fi un mare abuz în serviciu. Dacă acești oameni se riscă și vor să li se facă dosare penale atunci foarte bine, eu voi merge pe calea aceasta. O să merg împreună cu Oana Lovin și cu mai mulți”, a precizat Codruța Cerva.

Cum se va oficia slujba de pe pietonalul Ştefan cel Mare

Mâine, 14 octombrie 2020, se va oficia Sfânta Liturghie prin care se prăznuiește Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Astfel, sărbătoarea de anul acesta va fi una atipică în comparație cu anii trecuți, anunță Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Podiumul pe care va urca soborul de preoți care vor sluji este amplasat în dreptul Mitropoliei, pe pietonalul Ștefan cel Mare. În dreptul acestuia va exista un perimetru care va permite accesul a doar 500 de persoane, dintre care 50 de autorități și invitați de seamă.

Potrivit legii, doar cei cu domiciliul în Municipiul Iași vor putea lua parte la această Sfântă Liturghie.

„Sărbătoarea de anul acesta este atipică aşa cum se şi vede. Rămân în continuare aceste restricţii, desigur pelerinii nu pot veni aşa cum se întâmplă în alţi ani, însă noi ne vom strădui să o prăznuim aşa cum se cuvine pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Sfânta Liturghie va începe cu ora 09.00 și se va săvârşi pe podiumul amplasat în dreptul Catedralei Mitropolitane. Va exista un perimetru delimitat în care vor avea acces un număr de vreo 500 de persoane. Conform legii din păcate nu pot intra cei din afară Iaşului, ci doar din municipiul Iaşi sau cei cu viză de flotant. Pe aceste scaune vor sta inclusiv autorităţile sau ceilalţi invitaţi care vor fi. Pe podium vor fi doar cei care vor sluji”, a declarat Constantin Sturzu, purtător de cuvânt Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *