Prima pagină » Sanatate » Codeină pentru tuse seacă. Cât de eficientă este și care sunt riscurile asociate
Codeină pentru tuse seacă. Cât de eficientă este și care sunt riscurile asociate

Codeină pentru tuse seacă. Cât de eficientă este și care sunt riscurile asociate

01 nov. 2023, 11:37,
în Sanatate

Codeina este un analgezic opioid utilizat pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii ușoare până la moderate. De obicei, nu este recomandată pentru tratarea durerii cronice (pe termen lung). Codeina nu funcționează pentru toată lumea, deoarece organismul unor persoane nu poate să o proceseze din cauza unei diferențe genetice moștenite. Codeina poate fi prescrisă pentru tuse seacă, și este disponibilă doar pe bază de rețetă. Dacă opriți brusc administrarea codeinei, puteți experimenta simptome de sevraj.

Codeina pentru tuse seacă. La ce se folosește acest opioid

Codeina este utilizată pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii ușoare până la moderate. Ar trebui să fie folosită doar atunci când alte forme non-opioide de ameliorare a durerii nu au fost eficiente. În general, atunci când este necesar un medicament opioid pentru ameliorarea durerii, se prefer alte medicamente opioide decât codeina, deoarece sunt mai eficiente pentru majoritatea oamenilor.

Unele persoane nu vor beneficia de ameliorarea durerii în urma administrării de codeină, deoarece organismul lor nu poate să-l proceseze corespunzător. Acest lucru se datorează unei diferențe genetice, care este mai comună în cazul persoanelor de origine caucaziană. Alte persoane au o diferență genetică care le face să proceseze codeina mai rapid. Acest lucru poate duce la acumularea mai rapidă a dozelor mai mari de codeina și la o creștere a șanselor de efecte secundare. De obicei, codeina nu este recomandată pentru tratarea durerii cronice.

Codeina poate, de asemenea, suprima (reduce) tusea seacă. Codeina acționează direct asupra sistemului nervos central și reduce senzația de durere prin întreruperea modului în care nervii transmit durerea între creier și corp. De asemenea, aceasta suprimă activitatea din creier care controlează tusea. Utilizarea codeinei pentru tuse și răceală este acum contraindicată la copiii sub 12 ani. De asemenea, utilizarea codeinei pentru tuse și răceală nu este recomandată la copiii și adolescenții cu vârsta între 12 și 18 ani care au probleme de respirație. Efectele codeinei se datorează conversiei sale în morfină în organism. Unele persoane convertesc codeina în morfină mai rapid decât normal, rezultând niveluri ridicate de morfină în sânge. Aceste niveluri pot duce la efecte grave, cum ar fi dificultăți de respirație.

Riscurile asociate și alternative la codeină

Opioidele sunt medicamente puternice pentru durere și pot provoca probleme grave de respirație, care pot pune viața în pericol. Este posibil să dezvoltați dependență de acest medicament chiar dacă îl luați exact conform prescripției medicului. Medicul vă poate ajuta să monitorizați modul în care utilizați codeina pentru a reduce riscul de prejudicii, inclusiv prin utilizarea incorectă, abuz și dependență.

De asemenea, puteți dezvolta toleranță atunci când luați codeină. Toleranța înseamnă că este posibil să aveți nevoie de doze mai mari de opioid pentru a obține același efect. Odată cu creșterea dozei, crește și riscul de efecte secundare. Continuați să luați codeina așa cum v-a indicat medicul. Dacă opriți brusc administrarea acesteia, puteți experimenta simptome de sevraj. Codeina poate face dificilă conducerea sau operarea de utilaje grele. Dacă ați început recent să luați codeină sau alt medicament opioid sau doza s-a schimbat, puteți avea un risc mai mare de accidente. Dacă funcția rinichilor sau a ficatului este afectată, medicul ar putea decide că codeina nu este potrivită pentru voi. Există și alte factori care pot limita utilizarea codeinei. De exemplu, dacă consumați alcool sau luați alte medicamente care pot provoca somnolență.

Deși efectele secundare induse de morfină pot apărea la pacienți de toate vârstele, modul în care codeina se convertește în morfină la copiii sub 12 ani este mai imprevizibil, ceea ce îi expune la un risc special de a dezvolta astfel de efecte secundare. În plus, copiii care au deja probleme respiratorii pot fi mai susceptibili la afecțiuni respiratorii cauzate de codeină. Tusea și răceala sunt, în general, afecțiuni autolimitante, iar dovezile că codeina este eficientă în tratarea tusei la copii sunt insuficiente. În plus, indiferent de vârstă, codeina nu ar trebui folosită nici de către persoanele care se știe că o convertesc în morfină mai rapid decât normalul (metabolizatori ultra-rapizi) și nici de mamele care alăptează, deoarece codeina poate dăuna bebelușului prin trecerea în laptele matern.

Durerea fiecărei persoane este unică, iar medicamentele pentru ameliorarea durerii vor funcționa în moduri diferite. Pentru unii oameni, durerea este mai eficient ameliorată de medicamentele non-opioide, care sunt în general asociate cu mai puține riscuri și efecte secundare. Dacă aveți dureri cronice, medicul vă poate sugera schimbări ale stilului de viață pentru a vă ajuta să gestionați disconfortul. Dacă luați codeină pentru tuse seacă, există multe alte medicamente disponibile fără prescripție medicală la farmacie, care pot fi eficente și nu prezinta atât de multe riscuri. Discută cu medicul sau farmacistul despre cea mai potrivită opțiune pentru tine.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`