Prima pagină » Actualitate » Cod Rutier 2025 în România! Cine nu poate deveni șofer și are interzis la permisul de conducere
Cod Rutier 2025 în România! Cine nu poate deveni șofer și are interzis la permisul de conducere

Cod Rutier 2025 în România! Cine nu poate deveni șofer și are interzis la permisul de conducere

24 feb. 2025, 09:00,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Cod Rutier 2025 în România! Legislația din România prevede o serie de condiții stricte, iar anumite categorii de persoane sunt împiedicate, fie temporar, fie definitiv, să conducă un autovehicul. Aceste restricții vizează atât criterii legate de sănătate, cât și criterii legale. Iată cine nu poate deveni șofer și are interzis la permisul de conducere.

Cod Rutier 2025 în România!

Legislația rutieră din România stabilește clar cine poate fi privat de dreptul de a conduce un autovehicul și de a deține permis. Permisul de conducere poate fi obținut, în majoritatea cazurilor, după împlinirea vârstei de 18 ani. Există însă și excepții pentru categoriile AM, B1 și A1. Tinerii pot susține examenul auto începând cu vârsta de 16 ani, dar doar cu acordul scris al părinților sau tutorilor legali.

Când vine vorba de studiile persoanei care vrea să obțină permisul de conducere, legea nu impune restricții deși au fost numeroase discuții cu privire la studiile obligatorii pe care un viitor șofer ar trebui să le aibă. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a precizat că nu există o lege care să impună un nivel minim de educație pentru obținerea carnetului de șofer. Așadar, orice persoană poate susține examenul auto, indiferent de numărul claselor absolvite, atâta timp cât promovează atât proba teoretică, cât și cea practică.

Un alt criteriu esențial pentru obținerea permisului de conducere este starea de sănătate a solicitantului. Există o serie de afecțiuni medicale care pot împiedica o persoană să obțină sau să își reînnoiască permisul, din cauza riscului pe care îl reprezintă în trafic. O persoană nu are dreptul să conducă dacă suferă de boli precum diabet zaharat insulinodependent necontrolat, epilepsie, afecțiuni cardiovasculare grave, glaucom, boli psihice și tulburări de comportament, afecțiuni locomotorii grave sau dependența de alcool și droguri.

Când se suspendă dreptul de a conduce o mașină

Pe lângă restricțiile medicale, legislația rutieră din România prevede că anumite persoane pot fi private de dreptul de a conduce pentru o perioadă determinată sau chiar definitiv. Suspendarea permisului și a dreptului de a conduce se aplică șoferilor care au săvârșit infracțiuni grave precum:

  • Conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, o faptă extrem de periculoasă, care pune în pericol viețile celorlalți participanți la trafic.
  • Vătămarea corporală din culpă în urma unui accident rutier, atunci când se dovedește că șoferul a încălcat regulile de circulație.
  • Părăsirea locului accidentului, fără a acorda ajutor victimelor sau a anunța autoritățile.

O altă lege din România îi vizează pe șoferii seniori. Șoferii care au împlinit 70 de ani sunt obligați să își reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani, ceea ce înseamnă că trebuie să treacă mai des prin evaluări medicale. Șoferii care au împlinit 80 de ani trebuie să își reînnoiască permisul la fiecare doi ani, fiind supuși unor controale medicale mai frecvente. Măsurile au fost introduse pentru a preveni accidentele provocate de probleme de sănătate asociate vârstei înaintate, cum ar fi scăderea reflexelor, diminuarea acuității vizuale sau problemele cardiovasculare.

Codul Rutier 2025 stabilește clar care sunt condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a obține permisul de conducere, dar prevede și situațiile în care unui șofer i se suspendă dreptul de a mai conduce un autovehicul.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Dezastru total în București. Furtuna a făcut prăpăd
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dezvăluiri bombă! Evenimentele petrecute pe lacul Snagov o distrug pe Anca Alexandrescu. Ce s-a întâmplat între ea și Gigi Becali, cu Gino Iorgulescu martor
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025