Prima pagină » Local » Cod roșu de inundații în Moldova. Localitățile situate pe bazinul hidrografic Prut sunt în pericol după ploile abundente

Cod roșu de inundații în Moldova. Localitățile situate pe bazinul hidrografic Prut sunt în pericol după ploile abundente

30 sept. 2020, 02:00,
Vlad Alexa, în Local

După precipitațiile abundente înregistrate în aceste zile, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate de COD ROȘU. Personalul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează și supraveghează în permanență cursurile de apă aflate sub avertizari hidrologice

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrologică pentru fenomene imediate de COD ROȘU, după ploile abundente care au avut loc în zilele trecute. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe râurile mici din bazinul hidrografic Elan, în județele Vaslui și Galați, din zona Moldovei.

De asemenea, a fost instaurat CODUL PORTOCALIU hidrologic cu debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic Prut. De asemenea, sunt afectați afluenții aferenți sectorului aval din stația hidrometrică Drânceni – amonte confluența cu râul Elan, județul Vaslui. Totodată, pe râurile din bazinul hidrografic Prut – afluenții aferenți sectorului aval, confluența cu râul Jijia, în județul Iași, s-a emis COD GALBEN și se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.

Sunt supravegheate în permanență cursurile de apă din Moldova, aflate sub avertizări hidrologice

În această perioadă, personalul Sistemelor de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează și supraveghează în permanență cursurile de apă aflate sub avertizări hidrologice. La finalul săptămânii trecute, Agenția Națională Apele Române a aprobat peste 200 milioane lei care vor fi investiți de autorități pentru reducerea riscului la inundații. Guvernul a aprobat, în ultima ședință, Hotărârea cu privire la rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Administrației Naționale Apele Române, bugetul fiind suplimentat cu 65 milioane lei.

„Banii vor fi investiți în infrastructura strategică de apărare împotriva inundațiilor. Astfel, au fost alocați suplimentar 65 milioane lei, credite bugetare și fonduri rambursabile alocate prin programul de finanțare BDCE, și 150 de milioane de lei, suma reprezentând creditele de angajament”, au precizat reprezentanții Administrației Bazinale ABA Prut Bârlad.

De precizat și faptul că Apele Române poate iniția procedurile de achiziții publice pentru contractarea unor noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor. Lucrările se vor realiza în zonele afectate de fenomenele hidrometeorologice extreme care s-au înregistrat în ultimii doi ani.

Inundațiile din vara anului 2020 au făcut pagube mari în județul Iași

La nivelul județului Iași, cele mai mari inundații din anul 2020 au fost cauzate de râurile Jijia și Bahlui, care au deschidere pe câmpii. La nivelul luncii inundabile și a cursului de apă Jijia, care tranzitează județul Iași, sunt realizate lucrări de restaurare și reamenajare după inundațiile din vara anului 2020. ABA Prut implementează, pentru început, proiectul în bazinul hidrografic Jijia pe teritoriul comunelor Popricani, Victoria, Golăiești, Ungheni, Țuțora, Holboca, Dorohoi, Șendriceni și Broscăuți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *