Prima pagină » Local » Cod roșu de caniculă în Iași! Ce măsuri au luat autoritățile locale pentru diminuarea disconfortului termic

Cod roșu de caniculă în Iași! Ce măsuri au luat autoritățile locale pentru diminuarea disconfortului termic

13 iul. 2024, 02:00, 2 ,
Alexandra MAISNER în Local

Odată cu emiterea codului roșu de caniculă în Iași, autoritățile locale au emis un plan de măsuri pentru diminuarea disconfortului termic creat de temperaturile de peste 38 de grade Celsius

Primăria Municipiului Iași, direcțiile și companiile municipale aplică planul de măsuri pentru diminuarea efectelor negative provocate de vremea caniculară asupra populației. Totodată, primarul Mihai Chirica a cerut direcțiilor și societăților comerciale subordonate să completeze acest plan cu unele măsuri punctuale pe care să le aplice de urgență.

Cod roșu de caniculă în Iași! Ce măsuri a dispus primarul Mihai Chirica pentru diminuarea disconfortului termic

Edilul Iașului, Mihai Chirica, a transmis măsurile dispuse în perioada codului roșu de caniculă emis în regiunea Moldovei și, implicit, în municipiul Iași. Acesta a transmis faptul că toate fântânile arteziene din oraș vor funcționa permanent, iar străzile vor fi udate pe parcursul nopții.

„O parte dintre măsuri deja le-am luat pentru că prognozam apariția acestor coduri la nivel național și, inclusiv, în municipiul și județul Iași. Ele au fost deja anunțate prin structurile Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru acest weekend. Dintre măsurile pe care le vom aplica în condițiile de caniculă, așa cum se prognozează, rămân valabile cele legate de desfășurarea activității în spațiile publice deschise într-un program orar restrâns și cel mult până la ora 14.00 sau chiar până la ora 13.00 pentru Citadin, asigurarea surselor de apă potabilă pentru toți muncitorii noștri, inclusiv cei care lucrează pentru noi de la societăți cu care am avut discuții, societăți angajate prin contract. De asemenea, avem protocoale semnate cu Direcția de Sănătate Publică și diverse societăți comerciale, privind permisivitatea în spațiile publice climatizate cu acces public a tuturor celor care au nevoie, să spunem, să-și redreseze temperatura corpului. Ținerea în stare de funcționare a fântânilor, program de udare pe timpul nopții, în special pentru tot ce înseamnă vegetația pe care o avem în grija noastră împreună cu Servicii Publice, am avut această discuție. Inclusiv pe parcursul weekendului, nu vom limita programul”, a spus Mihai Chirica, primarul Iașului.

Mai mult decât atât, echipele Citadin SA nu vor lucra în acest final de săptămână.

„Interzicerea lucrului, astăzi și duminică, pentru unitățile Citadin. Am rugat să restricționăm complet programul și le vom ține în gardă doar în ideea în care apar evenimente speciale în care s-au anunțat și vijelii. În rest, suntem în deplină concordanță și cu propunerile pe care le-a făcut domnul prefect ieri, la ședința convocată de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Școlile nu mai funcționează în această perioadă, slavă Domnului, nu mai ducem grija prezenței copiilor în spațiul public sau în mijloacele de transport în comun. La capetele de trasee, vom asigura apă potabilă pentru călătorii noștri și, sigur, ventilarea permanentă a mijloacelor de transport. Cele care nu sunt climatizate, și aici mă refer la tramvaie, pe perioada weekendului, vor fi retrase în depouri, fiind utilizate cele care sunt climatizate, din loturile noi aduse în municipiul Iași”, a adăugat edilul Iașului, Mihai Chirica.

Direcția de Asistență Socială identifică și monitorizează telefonic persoanele defavorizate

Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) identifică și monitorizează telefonic persoanele defavorizate care pot fi afectate sever în perioada de caniculă (persoanele vârstnice singure şi/sau nedeplasabile, persoanele cu dizabilităţi, bolnavii cronici sau cu boli incurabile, persoane fără locuinţă/fără adăpost, persoane asistate prin unităţile sociale aflate în subordinea direcţiei etc.). Numărul persoanelor monitorizate este de aproximativ 1.700. Până ieri, 12 iulie, inspectorii DAS au contactat 1.054 de persoane vulnerabile. Totodată, reprezentanții DAS au achiziționat cantități de apă plată și minerală, precum și fructe pentru a fi distribuite în această perioadă. Până astăzi, 12 iulie, au fost distribuite astfel de pachete către 121 de persoane vulnerabile, cu dizabilități sau fără adăpost.

„În zilele de sâmbătă, 13 iulie, și duminică, 14 iulie, când municipiul Iași se află sub o avertizare cod roșu de caniculă, o echipă de intervenție, formată din patru inspectori DAS, va distribui pachete de apă și fructe și va acorda sprijin pentru achiziţionarea alimentelor de bază (în acest caz, plata produselor fiind suportată de beneficiar), în funcţie de solicitările înregistrate. De asemenea, DAS a deschis o linie telefonică de tip telverde, 0751.114.672, la care persoanele fără susținători legali pot solicita servicii sociale și sprijin. Nu în cele din urmă, DAS va asigura toate condițiile necesare depășirii caniculei beneficiarilor din centrele de zi și rezidențiale”, au transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Odată cu emiterea codului roșu de caniculă în Iași, autoritățile locale au emis un plan de măsuri pentru diminuarea disconfortului termic creat de temperaturile de peste 38 de grade Celsius. Angajații instituțiilor din subordinea Primăriei Iași, precum cei de la Citadin SA, nu vor lucra pe perioada codului roșu de caniculă.

Comentarii
  • Sunt localități în mediul rural fără apă potabilă pentru oameni și animalele.
    Unde sunt masurile de sprijin.
    Ieșiți pe teren domnilor de la Cj.

  • Ar trebui luate masuri de impadurire a mediului urban și rural dar cei din conducerea județului sunt ocupați doar de interesul propriu. O sa vina vremea cand o sa plătiți cu viata pentru lipsa de acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024