Prima pagină » Actualitate » Cod Roșu de caniculă în aproape toată România! Harta zonelor vizate de atenționarea meteorologilor
Cod Roșu de caniculă în aproape toată România! Harta zonelor vizate de atenționarea meteorologilor

Cod Roșu de caniculă în aproape toată România! Harta zonelor vizate de atenționarea meteorologilor

11 iul. 2024, 12:15,
BZI.ro, în Actualitate

Meteorologii de la ANM au emis o avertizare Cod roșu pentru caniculă și disconfort termic extrem, valabilă pentru sâmbătă și duminică în regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova. Temperaturile maxime vor ajunge la 41 de grade Celsius.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură se va intensifica, cu temperaturi maxime cuprinse între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi extrem de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Vineri, Cod Portocaliu de căldură

Pentru vineri, aproape toată țara va fi sub avertizare Cod portocaliu de căldură, cu temperaturi care pot ajunge până la 39 de grade. Temperaturile resimțite în zonele urbane aglomerate ar putea fi chiar mai mari, directorul ANM avertizând că se pot simți până la 45 de grade, informează Agerpres.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în județele din Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei și local în Maramureș, valul de căldură va persista și se va intensifica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 36 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în vest și sud. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În cea mai mare parte a țării, valul de căldură se va intensifica. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *